Βηρυτός: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από τις εκρήξεις

Εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Εικόνες αποκάλυψης καταγράφονται στη Βηρυτό, όπου χθες σημειώθηκαν δύο ισχυρότατες εκρήξεις.Τουλάχιστον 100 νεκροί είναι ο νεότερος απολογισμός, 4.000 οι τραυματίες, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια, όπως ανακοίνωσε ο Ερυθρός Σταυρός του Λιβάνου.  

Βηρυτός Έκρηξη 1

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας Χαμάντ Χασάν στο Ρόιτερς. «Αντιμετωπίζουμε μια αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Όλη νύχτα τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν ασταμάτητα για την ανεύρεση επιζώντων κάτω από τα συντρίμμια, ενώ η αστυνομία εξέφρασε φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά. 

Εκρήξεις στη Βηρυτό: «Ήταν όπως στη Χιροσίμα» – Δεκάδες οι νεκροί

Όπως έγινε γνωστό περίπου 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που βρίσκονταν σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού ανατινάχθηκαν, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές στην πρωτεύουσα του Λιβάνου και σκορπώντας τον θάνατο. 

Βηρυτός Έκρηξη 2

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης. Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο γι’ αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει», δήλωσε εξοργισμένος ο πρωθυπουργός της χώρας, Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών.

Βηρυτός: Ισχυρές εκρήξεις -Τουλάχιστον 10 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας συνέστησε στην κυβέρνηση να κηρύξει τη Βηρυτό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού θα χειριστεί όλα τα ζητήματα ασφαλείας στην πόλη. Σήμερα επίσης θα συνεδριάσει εκτάκτως και το υπουργικό συμβούλιο.

Βηρυτός: «Οι εκρήξεις ήταν όπως η Χιροσίμα»

Συγκλονισμένος ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε την τραγωδία που σημειώθηκε «εθνική καταστροφή», όμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Ενδεικτικό είναι ότι η έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι έγινε αισθητή ακόμα και στην Κύπρο, ενώ καταστροφές έχει υποστεί η μισή πόλη. 

Βηρυτός Έκρηξη 3

Ο ίδιος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια εθνική τραγωδία. 

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», είπε.

Βηρυτός: Η έκρηξη ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 Ρίχτερ

Ιορδανοί σεισμολόγοι δήλωσαν πως οι εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού ισοδυναμούσαν με σεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ 

Βηρυτός Έκρηξη 5

«Η έκρηξη που έγινε στο λιμάνι της Βηρυτού απόψε ήταν ισοδύναμη με σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ανέφερε το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Ελλάδα εκφράζει την οδύνη της

Η Ελλάδα εξέφρασε την οδύνη της για την τραγωδία που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού και εξέφρασε την αλληλεγγύη της στην κυβέρνηση και τον λαό του Λιβάνου. 

ΥΠΕΞ: Οδύνη της Ελλάδας για τις πολύνεκρες εκρήξεις στη Βηρυτό 

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε επίσης ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 

Βηρυτός Έκρηξη 6

Παράλληλα διαμήνυσε πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον Χασάν Ντιάμπ την αλληλεγγύη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να συνδράμει τις Αρχές του Λιβάνου.

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εκρήξεις στη Βηρυτό

«Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά τις φονικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στη Βηρυτό», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Κεϊλέι ΜακΕνάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Βηρυτός Έκρηξη 8

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί στενά τις αναφορές σχετικά με τις εκρήξεις στη Βηρυτό και βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου που πρόσθεσε πως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εργάζεται στενά με τις τοπικές αρχές για να καθορίσει εάν Αμερικανοί πολίτες έχουν επηρεαστεί από το περιστατικό.

Η Γαλλία στέλνει γιατρούς και υγειονομικό υλικό

Η κυβέρνηση της Γαλλίας θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter.

«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε να στέλνει γιατρούς», πρόσθεσε.

Βηρυτός Έκρηξη 9

Ο πρόεδρος Μακρόν διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον Λιβανέζο ομόλογό του Μισέλ Αούν ότι η Γαλλία θα προσφέρει υποστήριξη στη χώρα του και θα στείλει μέλη σωστικών συνεργείων και μέσα στη Βηρυτό.

Κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης τους, εξέφρασε «την υποστήριξη του ιδίου και της Γαλλίας στον λιβανέζικο λαό».

Βηρυτός Έκρηξη 10

Νωρίτερα χθες, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την «αδελφική αλληλεγγύη» της χώρας του στους Λιβανέζους μετά την καταστροφή, διαβεβαιώνοντας πως «η Γαλλία στέκεται στο πλευρό του Λιβάνου πάντα», σε μήνυμά του, συνταγμένο στα γαλλικά και στα αραβικά, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Τραυματίστηκαν Βρετανοί διπλωμάτες

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασε τη βούλησή του να βοηθήσει τον Λίβανο μετά τις πολύ ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό από τις οποίες τραυματίστηκαν και μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

«Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Βηρυτό συγκλονίζουν», ανέφερε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, διαβεβαιώνοντας ότι οι «όλες σκέψεις του και οι προσευχές του» αφορούν τα θύματα της καταστροφής.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να προσφέρει την υποστήριξή του με όλους τους πιθανούς τρόπους», και «στους βρετανούς υπηκόους που είναι μεταξύ των πληγέντων», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Ντόμινικ Ράαμπ, εξέφρασε από την πλευρά του την «αλληλεγγύη» του Ηνωμένου Βασιλείου στον λαό του Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη «να προσφέρει τη βοήθεια και την υποστήριξή της» στη Βηρυτό και «στους βρετανούς υπηκόους» στη χώρα αυτή. Εκπρόσωπος των υπηρεσιών του ανέφερε πως «μικρός αριθμός» των υπαλλήλων της πρεσβείας της Βρετανίας τραυματίστηκε και δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις, πάντως δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή κάποιου μέλους της βρετανικής διπλωματικής αποστολής.

«Πρόκειται για μια κατάσταση που εξελίσσεται γρήγορα και την παρακολουθούμε από κοντά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις και συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε προξενική συνδρομή σε βρετανούς υπηκόους που επλήγησαν» με οποιονδήποτε τρόπο. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top