Βηρυτός εκρήξεις: Η χαριστική βολή για τον δοκιμαζόμενο Λίβανο

Η οικονομική κρίση, ο κορωνοϊός και το αβέβαιο μέλλον

Νεκρούς μετρά από το απόγευμα της Τρίτης ο Λίβανος, μετά από τις ισχυρές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού. Μέχρι στιγμής τα θύματα ανέρχονται σε 137 νεκρούς και οι τραυματίες σε 5.000.

Βηρυτός έκρηξη 1

Οι εκρήξεις αποτελούν το τελευταίο χτύπημα στον δοκιμαζόμενο Λίβανο, ο οποίος τον τελευταίο καιρό προσπαθούσε να ελέγξει τη διασπορά του κορωνοϊού, αλλά και να αντιμετωπίσει την βαθιά οικονομική κρίση που τον ταλανίζει εδώ και χρόνια. 

Ολική καταστροφή: Η Βηρυτός πριν και μετά τις εκρήξεις

Η σκληρή οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες φτώχειας και προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. 

Τι πήγε λάθος με την οικονομία

Ακόμα και πριν η πανδημία κορωνοϊού πλήξει τον Λίβανο, η χώρα έδειχνε να βρίσκεται σε τροχιά κατάρρευσης. 

Βηρυτός: Βυθίστηκε κρουαζιερόπλοιο από τις εκρήξεις

Το δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας ήταν το τρίτο υψηλότερο σε όλον τον κόσμο. Τα ποσοστά ανεργίας έχουν εκτοξευτεί στο 25%, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. 

Βηρυτός Έκρηξη 2

Η λιβανέζικη λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 80% τους τελευταίους δέκα μήνες, ενώ μόλις πέρσι είχε αποκαλυφθεί ένα απίστευτο σκάνδαλο πυραμίδας που είχε οργανώσει η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου. Σύμφωνα με αυτό δανειζόταν από τις εμπορικές τράπεζες πάνω από το επιτόκιο των αγορών για να ξεχρεώσει τα χρέη της και να διατηρήσει την ισοτιμία λίρας – δολαρίου. 

Ξεχειλίζει η οργή στη Βηρυτό: Πάνω από 137 νεκροί και 5.000 τραυματίες

Την ίδια ώρα η οργή των πολιτών ξεχείλιζε για την αποτυχία της κυβέρνησης να παράσχει ακόμα και βασικές υπηρεσίες. Οι διακοπές ρεύματος ήταν καθημερινές, δεν υπήρχε ασφαλές πόσιμο νερό και αναγκάζονταν να το αγοράζουν, το δημόσιο σύστημα υγείας παράπεε, ενώ οι συνδέσεις στο διαδίκτυο ήταν άθλιας ποιότητας. 

Συγκλονίζει Ελληνίδα τραυματίας στη Βηρυτό: «Έχασα το μάτι μου»

Πολλοί κατηγόρησαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας την ελίτ που εδώ και χρόνια κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του Λιβάνου, αυξάνοντας τα προσωπικά της πλούτη, αλλά αποτυγχάνοντας να κάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας. 

Κοινωνική αναταραχή

Από τον Οκτώβριο του 2019 η έλλειψη ξένου συναλλάγματος οδήγησε στο κατρακύλισμα της λίρας έναντι του δολαρίου και μια νέα μαύρη αγορά άρχισε να ακμάζει μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Όταν οι εισαγωγείς σιτηρών και καυσίμων ζητούσαν να πληρωθούν σε δολάρια, τα συνδικάτα προχωρούσαν σε απεργίες. 

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Στη συνέχεια ανεξέλεγκτες φωτιές που ξέσπασαν στα δυτικά της χώρας, ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στην Πολιτική Προστασία της χώρας. 

Βηρυτός Έκρηξη 4

Στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση εισηγήθηκε την επιβολή νέων φόρων στον καπνό, τη βενζίνη και στις επικοινωνίες μέσω εφαρμογών, όπως το WhatApp, αλλά οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες που οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού Saad Hariri. 

Εκρήξεις Βηρυτός: Από αμέλεια σημειώθηκε η τραγωδία στο λιμάνι

Ο νεοδιορισμένος πρωθυπουργός Hassan Diab ανακοίνωσε τη χρεοκοπία του Λιβάνου για πρώτη φορά στην ιστορία του, καθώς τα αποθέματα σε ξένο νόμισμα έφτασαν σε «κρίσιμο και επικίνδυνο» επίπεδο και όσα αποθέματα απέμειναν χρειάστηκαν για να πληρώσουν για ζωτικές εισαγωγές.

Η πανδημία κορωνοϊού έκανε την κατάσταση χειρότερη

Τον περασμένο Μάρτιο ο πρώτος θάνατος από κορωνοϊό στη χώρα και η μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων είχε σαν αποτέλεσμα να επιβληθεί ολοκληρωτικό lockdown.

Βηρυτός Έκρηξη 5

Οι διαδηλώσεις σταμάτησαν, όμως η οικονομική κρίση επιδεινώθηκε και ανέδειξε τις ανισότητες στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας του Λιβάνου.

Πολλές επιχειρήσεις απέλυσαν το προσωπικό τους ή το έβγαλαν σε αναστολή χωρίς καμία πληρωμή. Το χάσμα μεταξύ της αξίας της λίρας στην πραγματική και στη μαύρη αγορά συναλλάγματος διευρύνθηκε και οι τράπεζες αυστηροποίησαν τα capital controls.

Βηρυτός: Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι

Καθώς οι τιμές αυξάνονταν όλο και περισσότερο, πολλές οικογένειες δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους. 

Αυτό προκάλεσε νέες κοινωνικές αναταραχές. Τον περασμένο Απρίλιο ένας άνδρας δολοφονήθηκε από στρατιώτες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην Τρίπολη και πολλές τράπεζες έγιναν παρανάλωμα του πυρός από εξαγριωμένους διαδηλωτές. 

Βηρυτός Έκρηξη 6

Η κυβέρνηση στο μεταξύ ενέκρινε ένα σχέδιο ανάκαμψης, ελπίζοντας ότι θα δώσει τέλος στην οικονομική κρίση με τη συμβολή του ΔΝΤ, το οποίο παρείχε ένα πακέτο διάσωσης, ύψους 10 δισ. δολαρίων. 

Εκρήξεις Βηρυτός: Η στιγμή που οικιακή βοηθός σώζει το παιδί που πρόσεχε

Τον Μάιο, όταν ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό οι τιμές σε κάποια τρόφιμα είχαν διπλασιαστεί, ενώ ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως ο κίνδυνος μεγάλης επισιτιστικής κρίσης είναι προ των πυλών. 

Οι εκρήξεις της Τρίτης φαίνεται πως ήταν η χαριστική βολή για τον Λίβανο που πάλευε να κρατηθεί όρθιος. Η οργή του κόσμου για μια ακόμα φορά ξεχειλίζει και φαίνεται πως η τραγωδία που σημειώθηκε δε θα αφήσει τους πολίτες να ξεχάσουν τις ζωές που χάθηκαν, όπως όλα δείχνουν, από αμέλεια χρόνων των αρχών. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top