Ξεχειλίζει η οργή στη Βηρυτό: Πάνω από 137 νεκροί και 5.000 τραυματίες

Ποιες είναι οι συνέπειες της τραγωδίας στον Λίβανο

Την οργή τους για την κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζουν οι πολίτες της Βηρυτού, οι οποίοι ζητούν απαντήσεις για την φονική έκρηξη που άφησε πίσω της περισσότερους από 137 νεκρούς, πάνω από 5.000 χιλιάδες τραυματίες και δεκάδες αγνοούμενους. 

Βηρυτός: Σώθηκε από τα χαλάσματα κοριτσάκι μετά από 24 ώρες

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 137 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Michel Aoun, δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου που «αποθηκεύτηκαν με ασφάλεια σε αποθήκη». Πολλοί κατηγόρησαν τις Αρχές για διαφθορά και κακή διαχείριση της κρίσης.

«Η Βηρυτός κλαίει, η Βηρυτός ουρλιάζει, οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι», δήλωσε ο σκηνοθέτης Jude Chehab στο BBC, καλώντας τους υπεύθυνους να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη.

Κάτοικος της Βηρυτού που βρίσκεται στο νοσοκομείο, είπε χαρακτηριστικά: «Έχω γνωρίσει από καιρό ότι μας καθοδηγούν ανίκανοι άνθρωποι, ανίκανη κυβέρνηση. Αλλά σας λέω κάτι - αυτό που έχουν κάνει τώρα είναι απολύτως εγκληματικό».

Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Πάνω από 135 οι νεκροί

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού τέθηκαν σε κατ' οίκον περιορισμό εν αναμονή της έρευνας για την έκρηξη. Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας επέμεινε ότι όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τη «μέγιστη τιμωρία».

Από τη μεριά τους, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για την έκρηξη. Μάλιστα το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι έχει «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα του δικαστηρίου του Λιβάνου να διεξάγει από μόνο του αξιόπιστη και διαφανή έρευνα».

«Δεν υπάρχουν κρεβάτια για τους τραυματίες»

Οι Αρχές έχουν σφραγίσει μια ευρεία περιοχή γύρω από το σημείο της έκρηξης και οι διασώστες ψάχνουν θύματα και επιζώντες κάτω από τα ερείπια, ενώ σκάφη ερευνούν τα νερά γύρω από την ακτή. Πολλοί άνθρωποι αγνοούνται ακόμα.

Ο υπουργός Δημόσιας Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων κλινών στα νοσοκομεία ενώ δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη θεραπεία των τραυματιών και των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η κυβέρνηση, περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι εξαιτίας της έκρηξης. Όπως είπε 

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε στο BBC ότι «η πρωτεύουσα χρειάζεται τροφή, ρούχα, σπίτια, υλικά για την ανοικοδόμηση των κατοικιών. Η Βηρυτός χρειάζεται μια θέση για τους πρόσφυγες, για τους ανθρώπους της».

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Βηρυτό: Νύφη φωτογραφιζόταν την ώρα της έκρηξης

Ορισμένες χώρες έχουν προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Τρία γαλλικά αεροπλάνα πρόκειται να φτάσουν με 55 διασώστες, ιατρικό εξοπλισμό και μια κινητή κλινική εξοπλισμένη για τη θεραπεία 500 ατόμων.

Την Πέμπτη ο πρόεδρος Μακρόν θα γίνει ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που θα επισκεφθεί τη χώρα, μια πρώην αποικία της Γαλλίας, μετά την τραγωδία.

Η ΕΕ, η Ρωσία, η Τυνησία, η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ στέλνουν όλοι προμήθειες. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης έτοιμο να στείλει ιατρικούς εμπειρογνώμονες και ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομίνικ Ραάμπ.

Γνώριζαν για την «πλωτή βόμβα» που ανατίναξε τη μισή πρωτεύουσα

Το νιτρικό αμμώνιο - το οποίο χρησιμοποιείται ως λίπασμα για τις καλλιέργειες αλλά και ως εκρηκτικό - φέρεται να βρισκόταν σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού για έξι ολόκληρα χρόνια μετά την εκφόρτωσή του από πλοίο που κατασχέθηκε το 2013.

Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης

Ο επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και ο επικεφαλής της τελωνειακής αρχής είπαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι είχαν γράψει πολλές φορές στο δικαστικό σώμα ζητώντας να εξαχθεί ή να πωληθεί η χημική ουσία για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμένα.

Ο Γενικός Διευθυντής του λιμένα, Χασάν Κοράιτεμ, είπε σε τηλεοπτικό σταθμό του Λιβάνου ότι γνώριζε ότι το υλικό ήταν επικίνδυνο, «αλλά όχι σε αυτό το βαθμό».

Τεράστιες οι συνέπειες τς φονικής έκρηξης

Η έκρηξη ήρθε σε μια ήδη δύσκολη περίοδο για τον Λίβανο, με τα κρούσματα του κορωνοϊού να αυξάνονται και τα νοσοκομεία να είναι ήδη γεμάτα. 

Η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κρίση από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990 και οι εντάσεις ήταν ήδη υψηλές με διαδηλώσεις στον δρόμο κατά της κυβέρνησης. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν καθημερινές διακοπές ρεύματος, έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού και περιορισμένη δημόσια υγειονομική περίθαλψη.

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Οι εισαγωγές της χώρας, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της τροφής και οι μεγάλες ποσότητες σιτηρών που είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι, έχουν καταστραφεί προκαλώντας φόβους για εκτεταμένη επισιτιστική κρίση. Το μέλλον του ίδιου του λιμανιού είναι αμφίβολο λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει 100 δισ. Λίρες (50,5 εκατ. £; 66 εκατ. $) Κεφαλαίων έκτακτης ανάγκης, αλλά ο αντίκτυπος της έκρηξης στην οικονομία αναμένεται να είναι μακροχρόνιος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top