Συγκλονίζει Ελληνίδα τραυματίας στη Βηρυτό: «Έχασα το μάτι μου»

Περιγράφει εικόνες χάους και απόλυτης καταστροφής

Τουλάχιστον 135 νεκροί και περίπου 5.000 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός της τραγωδίας που σημειώθηκε την Τρίτη στη Βηρυτό, η οποία θυμίζει πλέον κρανίου τόπο, μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι. 

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Οι μαρτυρίες όσων έζησαν τη φρίκη προκαλούν ανατριχίλα, καθώς περιγράφουν σκηνές χάους, χειρότερες και από εκείνες που είχαν σημειωθεί την περίοδο του εμφυλίου. 

Ελληνίδα τραυματίας Βηρυτός

Η κυρία Άννα Αρμάου

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται μια Ελληνίδα πολίτης, ενώ έχουν τραυματιστεί ακόμα πέντε Έλληνες από θραύσματα κρυστάλλων και μπάζα που τους καταπλάκωσαν μετά από την έκρηξη. 

Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης

Μεταξύ αυτών η κ. Άννα Αρμάου, η μαρτυρία της οποίας στον ΣΚΑΪ συγκλονίζει. 

«Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Ήμουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν», είπε, προσθέτοντας ότι έχασε το μάτι της και το σπίτι της έχει ισοπεδωθεί. 
περιγράφει στον ΣΚΑΪ η Ελληνίδα τραυματίας, ενώ στα λόγια της αποτυπώνεται το μέγεθος της τραγωδίας και της τρομακτικής συμφόρησης που επικράτησε στα νοσοκομεία εξαιτίας των χιλιάδων τραυματιών.

Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Πάνω από 135 οι νεκροί

«Τα αίματα έτρεχαν από το πρόσωπο και τα μάτια μου, ο κόσμος έτρεχε σαν τρελός στον δρόμο», συνέχισε η κ. Αρμάου, περιγράφοντας τη φρίκη των πρώτων στιγμών μετά από τις εκρήξεις. 

Αφού περιπλανήθηκε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, τελικά η γυναίκα υποβλήθηκε μετά από αρκετές ώρες σε εγχείρηση στο μάτι της, το οποίο σύμφωνα με τους γιατρούς έχει καταστραφεί σε ποσοστό 80%.

Βηρυτός: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών μετά την τραγωδία

Όπως είπε, την ώρα της έκρηξης δεν βρισκόταν κοντά σε κάποιο παράθυρο του σπιτιού της, όμως το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που θραύσματα από σπασμένα τζάμια έπεσαν πάνω της, προκαλώντας της μικρά κοψίματα σε όλο της το σώμα. Ένα μεγαλύτερο καρφώθηκε στην μασχάλη της και χρειάστηκε να υποβληθεί σε εγχείρηση για να αφαιρεθούν και από εκείνο το σημείο τα τζάμια. 

Το σπίτι της βρισκόταν πολύ κοντά στο λιμάνι και γι’ αυτό οι καταστροφή του είναι ολοκληρωτική. Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει ισοπεδωθεί, ενώ ζημιές καταγράφονται σε μια ακτίνα έξι χιλιομέτρων από το λιμάνι. Ενδεικτικό είναι ότι περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι με την ανθρωπιστική κρίση να ξεπερνά κάθε φαντασία. 

Βηρυτός: Είχαν προειδοποιήσει ότι το νιτρικό αμμώνιο θα ανατινάξει την πόλη

«Αγαπούσα τον Λίβανο, αλλά τώρα πια θέλω βοήθεια από τη δική μου πατρίδα. Δεν μπορώ να βλέπω πια τη Βηρυτό, δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Θέλω να επιστρέψω στην άλλη μου πατρίδα», κατέληξε η κυρία Αρμάου, ταραγμένη ακόμα από τη φρίκη που έζησε. 

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top