Βηρυτός: Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών μετά την τραγωδία

Εκατόμβη νεκρών, χιλιάδες τραυματίες και αγνοούμενοι θαμμένοι σε συντρίμμια

Δείτε στο video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τις μαρτυρίες των Ελλήνων ομογενών 

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Ελλήνων ομογενών που ζουν στη Βηρυτό μετά την πρωτοφανή τραγωδία που σημειώθηκε χθες λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα και είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 100 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και χιλιάδες να τραυματιστούν.

Βηρυτός: Είχαν προειδοποιήσει ότι το νιτρικό αμμώνιο θα ανατινάξει την πόλη

Οι δύο τρομακτικές εκρήξεις που ισοπέδωσαν τη Βηρυτό σημειώθηκαν σε αποθήκες όπου φυλάσσονταν τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Ακολούθησε πύρινη κόλαση και σκηνές πολέμου, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι, θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 

Μεταξύ των θυμάτων και μια Ελληνίδα, ενώ τραυματίστηκαν και πέντε Έλληνες ομογενείς.

Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης

Οι μαρτυρίες των Ελλήνων κατοίκων της Βηρυτού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τσαμούρη, σοκάρουν.

«Αυτοί ήταν στο σπίτι τους και άκουσαν τον κρότο και πήγαν να από το ένα δωμάτιο στο άλλο για να είναι πιο ασφαλείς, κι εκείνη τη στιγμή κάτι έπεσε από το σπίτι το δικό τους κάνα πράγμα βαρύ και σκοτώθηκε η γυναίκα!» δήλωσε ο Παναγιώτης Ανδριώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ομογενείς που έζησαν τον εφιάλτη περιγράφουν λεπτό προς λεπτό τη φρίκη, λέγοντας πως ήταν χειρότερα και από πόλεμο.

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

«Στην αρχή ακούσαμε μια έκρηξη και μετά έγινε σαν ένας σεισμός. Κουνούσε ολόκληρο το σπίτι έξι δευτερόλεπτα. Εγώ μένω σε μια περιοχή που είναι περίπου 15 χλμ μακριά από το λιμάνι. Μετά από το παράθυρο είδαμε το μανιτάρι που βλέπουμε στις ταινίες. Ακούστηκε ένας θόρυβος που δεν μπορείτε να το φανταστείτε τι πράγμα που είναι! Ακριβώς αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και λεμέ ότι το παρακάνουν αυτό το ζήσαμε εμείς! Εγώ έχω ζήσει τον πόλεμο εδώ δεν είχαμε ζήσει ποτέ κάτι τέτοιο!» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Ανδριώτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού

Ο Γιώργος Σείμπ, Έλληνας ορθοδοντικός που ζει και εργάζεται στη Βηρυτό... διηγείται πώς φυγάδευσε τον ασθενή και την μητέρα του για να τους σώσει τη ζωή! 

«Έτυχε τώρα μόλις γύρισα από διακοπές από την Ελλάδα. Τρίτη έκανα πρώτη ημέρα ιατρείο και την ώρα της έκρηξης είχα ένα παιδί που δούλευα με το στόμα του. Πεταχτήκαμε από την καρέκλα, ο ασθενής μου άρχισε να κλαίει 15 χρονών. Τους λέω ελάτε γρήγορα μέσα να προστατευτείτε. Πάμε να κρυφτούμε πίσω από τους τοίχους γιατί εκείνη τη στιγμή βγήκε σκόνη μέσα στο ιατρείο και πέσανε βιτρίνες της πολυκατοικίας πάνω στα αυτοκίνητα... ακούγαμε φωνές...»

Εκρήξεις Βηρυτός: Η στιγμή που οικιακή βοηθός σώζει το παιδί που πρόσεχε

«Ήταν σαν ατομική βομβά! Κάτι τεράστιο... το μέγαρο εδώ και οι ιερείς οι οποίοι ήταν στον καθεδρικό ναό όλοι τραυματίστηκαν .. όλοι οι ναοί της Βηρυτού έχουν πάθει μεγάλη ζημιά! Η κατάσταση είναι θλιβερή! Είμαστε μια πόλη κατεστραμμένη... χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χαθεί και ψάχνουν τα αεροπλάνα και τα πλοία... μέσα στη θάλασσα και γύρω…» περιγράφει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Πατήρ Πορφύριος, Μητροπολίτης της Βηρυτού.

Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης

2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνία ισοπέδωσαν τη Βηρυτό - Πού οφείλεται η τραγωδία

Χρόνια αδράνειας και αμέλειας στην αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού φέρονται να είναι αυτά που προκάλεσαν την απίστευτη τραγωδία στη Βηρυτό.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Βηρυτό: Νύφη φωτογραφιζόταν την ώρα της έκρηξης

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό: Δε σταματούν να ξεθάβουν πτώματα

Άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, ανέφερε πως μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δε μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top