Βηρυτός: Είχαν προειδοποιήσει ότι το νιτρικό αμμώνιο θα ανατινάξει την πόλη

2.750 τόνοι χημικού λιπάσματος ήταν στο λιμάνι επί χρόνια χωρίς ασφάλεια

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης στο video του Reuters - Προσοχή, σκληρές εικόνες

Χρόνια αδράνειας και αμέλειας στην αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού φέρονται να είναι αυτά που προκάλεσαν την απίστευτη τραγωδία στη Βηρυτό, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και η σύζυγος ενός Έλληνα στη Βηρυτό, ενώ οι Έλληνες τραυματίες ανέρχονται σε πέντε.

Έκρηξη στη Βηρυτό

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Έκρηξη στη Βηρυτό

Πληροφορίες αναφέρουν πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Η χθεσινή έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Εκρήξεις Βηρυτός: Από αμέλεια σημειώθηκε η τραγωδία στο λιμάνι

Έκρηξη στη Βηρυτό

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή.

«Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Εκρήξεις Βηρυτός: Η στιγμή που οικιακή βοηθός σώζει το παιδί που πρόσεχε

Έκρηξη στη Βηρυτό

Άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, ανέφερε πως μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δε μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το Reuters, τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

Βηρυτός: «Υπήρχε παντού αίμα. Νόμιζα ότι θα πέθαινα»

Έκρηξη στη Βηρυτό

'Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015.

«Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος Λιβανικές Δυνάμεις.

Συγκλονιστικό βίντεο από τη Βηρυτό: Νύφη φωτογραφιζόταν την ώρα της έκρηξης

Έκρηξη στη Βηρυτό

Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις.

Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό: Δε σταματούν να ξεθάβουν πτώματα

Έκρηξη στη Βηρυτό

«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Εκρήξεις στη Βηρυτό: «Ήταν όπως στη Χιροσίμα» – Δεκάδες οι νεκροί

Έκρηξη στη Βηρυτό

Η χώρα διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα

Ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νέχμε.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Η έκρηξη, η ισχυρότερη που σημειώθηκε ποτέ στην Βηρυτό, μετέτρεψε την περιοχή σε ερείπια αχρηστεύοντας το κεντρικό λιμάνι εισόδου για τις εισαγωγές ειδών διατροφής για τα έξι εκατομμύρια των κατοίκων του Λιβάνου.

Τα σιλό της Βηρυτού είχαν δυναμικότητα 120.000 τόνων σιτηρών, σύμφωνα με τον Αχμεντ Τάμερ, διευθυντή του λιμανιού της Τρίπολης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας.

Το λιμάνι της Τρίπολης, το δεύτερο σε μέγεθος λιμάνι του Λιβάνου, δε διαθέτει υποδομές αποθήκευσης, αλλά αποθέματα σιτηρών μπορούν να μεταφερθούν σε αποθήκες που απέχουν 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι.

Πριν από την έκρηξη, τα σιλό της Βηρυτού δεν περιείχαν παρά 15.000 τόνους σιταριού, καθώς ορισμένοι μύλοι είχαν ξεφορτώσει απευθείας φορτία εξαιτίας καθυστέρησης στην έκδοση πιστωτικών επιστολών για πληρωμή, δήλωσε ο Αχμεντ Χατίτ, ο επικεφαλής της ένωσης εισαγωγέων σιτηρών στον εφημερίδα Al-Akhbar.

Οι υπάρχουσες ποσότητες επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενάμισι μήνα, ενώ τέσσερα πλοία που μεταφέρουν 28.000 τόνους σιτηρών δεν έχουν ελλιμενισθεί, εξήγησε.

Οι αρχές του Λιβάνου επιδιώκουν την μεταφορά των τεσσάρων πλοίων στην Τρίπολη, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομίας στο δίκτυο LBCI.

Έκρηξη στη Βηρυτό

300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Έκρηξη στη Βηρυτό

Ο πρόεδρος του Λιβάνου δήλωσε σήμερα ότι έρευνα στην ισχυρή έκρηξη που συντάραξε τη Βηρυτό θα αποκαλύψει το συντομότερο δυνατόν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή συνέβη και ότι θα αποτελέσματά της θα αποκαλυφθούν με διαφάνεια.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Μισέλ Αούν έκανε επίσης έκκληση σε άλλα κράτη για να επισπεύσουν την αποστολή βοήθειας στον Λίβανο, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με οικονομική κατάρρευση.

Έκρηξη στη Βηρυτό

Έκρηξη στη Βηρυτό

Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: kt@mfa.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top