Βηρυτός: Ζευγάρι Ελλήνων περιγράφει πώς τραυματίστηκε στο star.gr

«Είχαμε άγγελο- Όποιος βλέπει το σπίτι μας λέει αυτοί αποκλείεται να ζουν»

Πώς περιέγραψε τις τραγικές στιγμές του τραυματισμού της και της μεταφοράς στο νοσοκομείο η Δώρα Κούρτη, Ελληνίδα μόνιμη κάτοικος Βηρυτού.

Το σπίτι της Δώρας Κούρτη βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενάμιση χλμ από το σημείο των ισχυρών εκρήξεων, στο λιμάνι της Βηρυτού. Σήμερα από τις σπασμένες τζαμαρίες στο σαλόνι της, βλέπει τα ελικόπτερα που μεταφέρουν κόσμο από το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο που καταστράφηκε ολοσχερώς από το ωστικό κύμα, σε άλλα νοσοκομεία.

Νεκρή η σύζυγος Έλληνα στη Βηρυτό - Αυξήθηκαν οι Έλληνες τραυματίες

Το πάτωμα του σπιτιού της είναι γεμάτο από αίματα, σπασμένα τζάμια και πραγμάτα. Τόσο η ίδια, όσο και ο σύζυγός της συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πέντε Έλληνες που τραυματίστηκαν από θραύσματα, ενώ χρειάστηκε να επισκεφθούν δύο νοσοκομεία προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Η περιγραφή της στο star.gr συγκλονίζει.

Όποιος βλέπει το σπίτι μας, λέει αυτοί αποκλείεται να ζουν. Αν δεις τα αίματα κάτω...

Περιγράφοντας τη στιγμή των εκρήξεων, η κ. Κούρτη είπε ότι άκουσε την πρώτη έκρηξη από το σαλόνι. Αμέσως σηκώθηκε στη τζαμαρία για να δει τι έγινε και παράλληλα φώναξε το σύζυγό της, να έρθει και ο ίδιος. Αυτός καθόταν στο δωμάτιο δίπλα από μία τζαμαρία και καθώς την πλησίαζε, της φώναξε να απομακρυνθεί από τα παράθυρα.

Βηρυτός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Πάνω από 135 οι νεκροί

«Ο σύζυγός μου, και εγώ είχαμε έναν άγγελο. Πήγα να τον βρω και μετά έγινε η δεύτερη έκρηξη. Με έσωσε και τον έσωσα δηλαδή» είπε, εξηγώντας ότι τα τραύματα θα ήταν πιο σοβαρά αν και οι δύο παρέμεναν δίπλα στις τζαμαρίες.

«Το δεύτερο μπουμ με εκτόξευσε από το σαλόνι στην είσοδο. Δεν κατάλαβα, δεν άκουσα, τα αυτιά μου βούιζαν. Αισθάνθηκα ότι ήμουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας. Βρέθηκα κάτω. Τα χέρια και τα πόδια μου ήταν πάνω σε τζάμια. Αίμα παντού. Κόπηκα στα πόδια, στα χέρια, στο κεφάλι. Δεν μπορούσε να σταματήσει το αίμα από τα πόδια μου», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, ο σύζυγός της τραματίστηκε πιο ελαφριά στη μύτη και στα δάκτυλα από τα τζάμια που εκτοξεύθηκαν.

Από το πρωί το ζευγάρι με τον γιο του και φίλους προσπαθούν να καθαρίσουν το σπίτι από τζάμια και τα αίματα.

Το επόμενο πράγμα που θυμάται η κ. Κούρτη είναι το σαλόνι της γεμάτο με γκρίζα σκόνη και μαυρίλα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί με το σύζυγό της να βρει τα κλειδιά από το σπίτι, για να κλείδώσει και να πάει στο νοσοκομείο. 

Εγώ είχα χάσει πολύ αίμα. Κατεβήκαμε πέντε ορόφους με τα πόδια γιατί και το ασανσέρ είχε ανατιναχθεί από μέσα και μετά λιποθύμισα στην είσοδο του σπιτιού μου.

Τραγικές οι πρώτες εικόνες στα νοσοκομεία της Βηρυτού

Σύμφωνα με την κ. Κούρτη, στο νοσοκομείο τους μετέφερε ένας γείτονας, παρότι δεν γνώριζε το ζευγάρι. Περιγράφοντας στο star.gr τις εικόνες που αντίκρισαν εκεί, ο τόνος της φωνής αλλάζει. 

Συγκλονίζει Ελληνίδα τραυματίας στη Βηρυτό: «Έχασα το μάτι μου»

«Εκεί να δείτε τι βρήκαμε. Πεθαμένους και τραυματισμένους στην είσοδο του νοσοκομείου. Τρέχανε οι καημένοι οι γιατροί. Τόσοι τραυματίες όμως εκεί μέσα, δεν προλαβαίνανε. Μου έδωσαν ορό, μου έβαλαν συρραπτικό στις πληγές μου και με έδιώξαν σε άλλο νοσοκομείο, γιατί τα τραύματά μου ήταν βαθιά», είπε. 

Όπως πρόσθεσε, στο δεύτερο νοσοκομείο τους μετέφερε ο γιος τους, ο οποίος έφτασε στο μεταξύ με αυτοκίνητο. Χρειάστηκε μιαμιση ώρα για να βγουν από το ένα στενό στο άλλο. 

Από το αυτοκίνητο βλέπαμε συντρίμμια, σπασμένες πόρτες και ανθρώπους να κλαίνε, με αίμα στο κεφάλι. 

Την ίδια τραγική κατάσταση συνάντησε το ζεύγος Κούρτη και στο άλλο νοσοκομείο. Οι γιατροί εξέτασαν την κ. Κούρτη και στη συνέχεια της έκαναν αντιτετανικό ορό και έραψαν τις πληγές της.

Βηρυτός: Τι είναι το νιτρικό αμμώνιο που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πόλης

«Στο νοσοκομείο κανείς δεν μιλούσε, έκλαιγαν όλοι. Φώναζαν από τον πόνο, μικροί, μεγάλοι γέροι, δεν μπορούσαν να περπατήσουν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη μυρωδιά του υφάσματος με το αίμα. Ήταν τόσο έντονη και αηδιαστική. Δεν έχω δει τόσο αίμα σε ένα νοσοκομείο, όσο είδα την ημέρα της έκρηξης», είπε.

Όπως επισήμανε η ίδια, οι γιατροί κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν τον κόσμο ο οποίος άρχισε να γεμίζει τα νοσοκομεία της πόλης. 

Βηρυτός: Νεκρός γνωστός Γάλλος αρχιτέκτονας από τις φονικές εκρήξεις

«Δεν είχα καταλάβει τι έπαθα μέχρι σήμερα που επισκέφθηκα το σπίτι μου»

Δύο ημέρες μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, η οικογένεια Κούρτη προσπαθεί να μαζέψει το σπίτι της που μοιάζει όπως λένε βομβαρδισμένο τοπίο. Την πρώτη ημέρα κοιμήθηκαν στο εξοχικό τους, αφού τους ειδοποίησαν να μην κατεβούν στο σπίτι τους γιατί υπήρχαν ακόμη πολλά χημικά στην ατμόσφαιρα, από το «μανιτάρι» που ακολούθησε τις εκρήξεις. 

Δεν είχα καταλάβει τι έπαθα μέχρι σήμερα που επισκέφθηκα το σπίτι μου. Καλέσαμε και φίλους να ρθουν να μας βοηθήσουν. Δουλεύουν όλοι. Βγάζουμε τα τζάμια, τα σπασμένα πράγματα. Δράμα είναι το σπιτι. Εμπόλεμη ζώνη.

Σήμερα που κατέβηκε στο κέντρο συνάντησε μία τρομερή κίνηση στους δρόμους. Όπως εξήγησε όλοι κατευθύνθηκαν στο κέντρο προκειμένου να δουν τι έχει γίνει.

Βηρυτός: Η Ε.Ε. στέλνει διασώστες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας

«Άλλοι για να βοηθήσουν τους φίλους τους και άλλοι για να δουν τα σπίτια τους, να δουν τι έπαθαν, τι έχασαν, στους συγγενείς, τους φίλους τους», σημείωσε. 

Σύμφωνα με την κ. Κούρτη, περισσότερες από 300 οικογένειες στην περιοχή έχουν μείνει άστεγες μετά τις ισχυρές εκρήξεις. Τα σπίτια τους που ήταν παλιά έχουν καταστραφεί, ενώ την ίδια ώρα η αστυνομία δεν επιτρέπει στον κόσμο να μπει σε αυτά. Όπως συμπλήρωσε, πρόκειται για Λιβανέζους οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι Ορθόδοξοι στην περιοχή.

Bηρυτός: Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο υφυπουργός Εξωτερικών 

Δεν έφτανε η κρίση και ο κορωνοϊός, ήρθε και η έκρηξη  

Αποκαλυπτική ήταν η κ. Κούρτη μιλώντας για την οικονομική κατάσταση του Λιβάνου. Σύμφωνα με την ίδια, εδώ και μήνες πολύ πριν πληγεί και από την πανδημία του κορωνοϊού η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, με την ανεργία να καλπάζει.

«Είναι χάλια η κατάσταση σε αυτή τη χώρα. Έχουν εξαφανίσει τα χρήματά μας, πριν από το κορωνοιό. Οι τράπεζες μας τα πήραν και δεν μας τα δίνουν. Τώρα ελπίζω κάτι να γίνει. Γιατί δεν γίνεται να θες να φτιάξεις το σπίτι σου και αυτοί να μας δίνουν μόνο 200 ή 500 δολάρια από τον λογαριασμό σου. Τι να μας κάνουν αυτά», ανέφερε.

Βηρυτός εκρήξεις: Η χαριστική βολή για τον δοκιμαζόμενο Λίβανο

Όπως εξήγησε, οι τράπεζες έχουν επιβάλλει ένα πλαφόν και ο καθένας μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό από τις καταθέσεις του.

«Επίσης εγώ έχω καταθέσεις σε δολάρια και μου τα δίνουν σε λίρες. Πού να μου φτάσουν οι λίρες; Που κάθε δολάριο αντιστοιχεί σε 10.000 λίρες σήμερα. Μας έχουν κατακλέψει, έχουν κατακλέψει το λαό. Έχουν φτωχύνει πάρα πολλές οικογένειες. Δεν υπάρχουν δουλειές. Ο κόσμος όλος έχει τρελαθεί», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top