Κορωνοϊός - «Καμπανάκι» ΠΟΥ εν μέσω χαλάρωσης: «Ο ιός είναι ακόμα εδώ»

Ρεκόρ κρουσμάτων - Ένα εκατομμύριο μέσα σε οκτώ ημέρες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε όλες τις ηπείρους, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού συνεχίζει «να επιταχύνεται» στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τις τελευταίες οκτώ ημέρες καταγράφηκαν ένα εκατομμύριο κρούσματα, με τη Βραζιλία να βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας. 

Καλπάζει ο κορωνοϊός στη Βραζιλία: Πάνω από 1 εκατομμύριο τα κρούσματα

Ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στη Βραζιλία, καθώς η Λατινική Αμερική είναι αυτή την περίοδο το επίκεντρο της πανδημίας με περισσότερους από 20.00 νεκρούς στο Μεξικό, 8.000 στο Περού και 1.000 στην Αργεντινή.

Ν. Κορέα: Η χώρα διανύει το «δεύτερο κύμα» κρουσμάτων κορωνοϊού

«Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι κάτι περισσότερο από μια υγειονομική κρίση, είναι μια οικονομική, κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες πολιτική. Οι επιπτώσεις της θα είναι αισθητές επί δεκαετίες», προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς.

Κορωνοϊός: Ο ιός αφήνει βλάβες στον ασθενή ακόμη και μετά την ανάρρωσή του

Η προειδοποίηση εν μέσω χαλάρωσης

Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΠΟΥ έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες έχουν εισέλθει σε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων περιορισμού με στόχο την επανεκκίνηση των οικονομιών τους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Τέντρος είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη» αυτή τη νέα φάση, εκτιμώντας ότι, παρά την ανάγκη άρσης του lockdown, «ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται γρήγορα και παραμένει «θανατηφόρος».

Κορωνοϊός: Αυτή η χώρα δεν έχει νέο κρούσμα εδώ και 28 ημέρες

Ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού σε μόλις οκτώ μέρες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Τέντρος και με τα μέχρι τώρα στοιχεία, χρειάστηκαν περισσότεροι από τρεις μήνες για να καταγραφεί το πρώτο εκατομμύριο των κρουσμάτων, ενώ το τελευταίο εκατομμύριο καταγράφηκε μόλις σε οκτώ ημέρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να προετοιμαστούν για μελλοντικές πανδημίες, οι οποίες ενδέχεται να ξεσπάσουν «σε οποιαδήποτε χώρα, ανά πάσα στιγμή και να σκοτώσουν εκατομμύρια ανθρώπους, επειδή δεν είμαστε προετοιμασμένοι».

«Δε γνωρίζουμε πού ούτε πότε θα εμφανιστεί η επόμενη πανδημία, όμως γνωρίζουμε ότι θα έχει φρικτές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τρόπο ζωής και την οικονομία», προειδοποίησε ο Τέντρος.

Ο απολογισμός της πανδημίας μέχρι τώρα

Από την πανδημία του κορωνοϊού, από την έναρξή του στα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 465.300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και έχουν μολυνθεί σχεδόν εννέα εκατομμύρια.

Οι ΗΠΑ είναι η πλέον πληγείσα χώρα, με τουλάχιστον 119.959 θανάτους, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία (50.617), η Βρετανία (42.632), η Ιταλία (34.634) και η Γαλλία (29.633).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top