Τι απάντησε ο ΠΟΥ για την απόφαση Τραμπ και τη διακοπή χρηματοδότησης

Πελόζι: «Παράλογο, επικίνδυνο και παράνομο»

Τη λύπη του εξέφρασε ο ΠΟΥ για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, τον οποίο κατηγορεί για κακή διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Βόμβα» Τραμπ: Δίνει τέλος στη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

«Λυπούμαστε για την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να διατάξει τη διακοπή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω διαδικτύου και πρόσθεσε:

«Εν ευθέτω χρόνω, οι επιδόσεις του ΠΟΥ στη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19 θα εξεταστούν από τα κράτη μέλη του ΠΟΥ και από ανεξάρτητα όργανα που υπάρχουν για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ευθύνης», τονίζοντας ότι «αυτό είναι μέρος της συνήθους διαδικασίας που ακολουθούν τα κράτη μέλη».

Κορωνοϊός: Σχεδόν 25.000 νεκροί στις ΗΠΑ - Στην κορυφή της μαύρης λίστας

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου στη Γενεύη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ, που ασχολείται με πολλαπλές καταστάσεις υγειονομικών κρίσεων και συγκρούσεις στον κόσμο, «αρχίζει να εξετάζει τον αντίκτυπο» της αμερικανικής απόφασης.

«Ο ΠΟΥ θα εργαστεί μαζί με τους εταίρους του για να καλύψει κάθε οικονομικό έλλειμμα (...) και να διασφαλίσει ότι το έργο μας θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή», είπε.

Δήλωσε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που δίνουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήταν «ένας γενναιόδωρος φίλος του ΠΟΥ από παλιά και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να είναι».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες την αναστολή της αμερικανικής συνεισφοράς στον ΠΟΥ, που τον κατηγορεί ότι διέπραξε πολλά «λάθη» σε σχέση με τον κορωνοϊό. Oι θάνατοι στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τις 28.000.  Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ βιάζεται για την επανεκκίνηση του κράτους, ο επικεφαλής του ινστιτούτου αλλεργιών και μεταδοτικών ασθενειών δε συμμερίζεται την αισιοδοξία του.

«Διατάζω την αναστολή της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ διεξάγεται μελέτη για να εξεταστεί ο ρόλος του στην κακοδιαχείριση και την απόκρυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού», δήλωσε ο Τραμπ  από τους κήπους του Λευκού Οίκου, επικαλούμενος μια «πολύ εμπεριστατωμένη» μελέτη που μπορεί να διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τις επικρίσεις του ΠΟΥ κατά της απόφασής του, στα τέλη Ιανουαρίου, να απαγορεύσει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες ταξιδιωτών από την Κίνα.

«Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει για την ύπαρξη εστίας πνευμονίας στην Ουχάν»

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, δήλωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι ενέργειες του οργανισμού» θα εξεταστούν αργότερα, θεωρώντας «παράξενο ο ΠΟΥ να πρέπει να υπεραμύνεται σε αυτή τη φάση».

Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει γρήγορα στις αρχές Ιανουαρίου για την ύπαρξη εστίας πνευμονίας στην Ουχάν, στην Κίνα, και τόνισε ότι υπάρχουν «εκατομμύρια κρούσματα άτυπης πνευμονίας κάθε χρόνο στον κόσμο» χωρίς ωστόσο αυτά να μετατρέπονται σε μια τέτοια υγειονομική κρίση, όπως αυτή της Covid-19.

Πελόζι: «Παράλογη, επικίνδυνη και παράνομη» η απόφαση Τραμπ 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα αμφισβητηθεί.  

«Η διακοπή από τον πρόεδρο της χρηματοδότησης του ΠΟΥ, ενώ ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορωνοϊού είναι παράλογη», ανέφερε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής σε ανακοίνωσή της. 

«Αυτή η απόφαση είναι επικίνδυνη, παράνομη και θα τεθεί γρήγορα υπό αμφισβήτηση». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top