Covid-19:Η Χουμπέι ήρε την απαγόρευση κυκλοφορίας-18.259 θάνατοι παγκοσμίως

Νεκρός από κορωνοϊό κι ένας ανήλικος τις ΗΠΑ

Tην προέλασή του στον κόσμο συνεχίζει ο Covid-19, κοστίζοντας τη ζωή τουλάχιστον 18.259 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με έναν απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 21.00 χθες (ώρα Ελλάδας) είχαν διαγνωστεί θετικοί στον ιό περισσότεροι από 404.020 άνθρωποι σε 175 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν αντικατοπτρίζει παρά ένα κλάσμα των πραγματικών κρουσμάτων, καθώς πολλές χώρες δεν εξετάζουν πλέον παρά μόνο τους ανθρώπους εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία.

Ιρλανδία: Ανατριχιαστική μαρτυρία 28χρονου ασθενή με κορωνοϊό

Από την ίδια ώρα της Πέμπτης, δηλαδή μέσα σ’ ένα 24ωρο αναφέρθηκαν 2.113 νέοι θάνατοι και 42.510 νέα κρούσματα.

Οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα

Οι χώρες που κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους μέσα σε 24 ώρες είναι η Ιταλία (743), η Ισπανία (514) και η Γαλλία (240). Συνολικά, η Ιταλία μετρά 6.820 νεκρούς και 69.176 κρούσματα. Οι ιταλικές αρχές ανέφεραν ότι 8.326 ασθενείς ανέρρωσαν.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο), μετρά συνολικά 81.171 κρούσματα και 3.277 θανάτους, ενώ 73.159 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Γαλλία: Πάνω από 1.000 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό

Μετά την Ιταλία και την Κίνα, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (2.696 νεκροί και 39.673 κρούσματα), το Ιράν (1.934 νεκροί και 24.811 κρούσματα), η Γαλλία (1.100 νεκροί και 22.302 κρούσματα) και οι ΗΠΑ (600 νεκροί, 49.768 κρούσματα).

Κρούσματα και θάνατοι ανά ήπειρο

Στην Ευρώπη τα κρούσματα ανέρχονται στα 212.842 (εκ των οποίων 11.921 πέθαναν), στην Ασία είναι 98.895 (3.573 νεκροί), στις ΗΠΑ και τον Καναδά 51.847 (624 νεκροί), στη Μέση Ανατολή 29.508 (1.972 νεκροί), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 6.567 (98 νεκροί), στην Ωκεανία 2.225 (9 νεκροί) και στην Αφρική 2.137 (62 νεκροί).

Οι πρώτοι θάνατοι σε Σαουδική Αραβία, Ισλανδία, Πράσινο Ακρωτήριο

Η Σαουδική Αραβία, η Ισλανδία, το Πράσινο Ακρωτήριο ανακοίνωσαν τον πρώτο θάνατο ασθενούς στο έδαφός τους. 

Πρώτος θάνατος ανηλίκου στις ΗΠΑ        

Ο πρώτος θάνατος ανηλίκου που οφείλεται στον κορωνοϊό καταγράφηκε στις ΗΠΑ, κοντά στο Λος Άντζελες.

Έλληνας στο star.gr για ΝΥ: Σε καραντίνα η πόλη «που δεν κοιμάται ποτέ»

Οι υγειονομικές αρχές της κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησαν με ανακοίνωσή τους τρεις νέους θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, συμπεριλαμβανομένου αυτού «ενός νέου ηλικίας μικρότερης των 18 ετών», που ζούσε στο Λάνκαστερ. Πρόκειται για τον πρώτο γνωστό θάνατο ανηλίκου εξαιτίας της πανδημίας στην αμερικανική επικράτεια.

Οι αρχές έθεσαν το Λος Άντζελες και το σύνολο της πολιτείας της Καλιφόρνιας υπό περιορισμό. Ο αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην περιοχή αυτή αυξήθηκε έτσι σε 662, μόλις δέκα εκ των οποίων είναι νέοι κάτω των 18 ετών.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Μιανμάρ και την εμπόλεμη Λιβύη   

Η Μιανμάρ ανακοίνωσε ότι το πρώτο κρούσμα διαγνώστηκε στο έδαφός της. Το ίδιο και στη Λιβύη, όπου ο εννιαετής πόλεμος έχει φέρει σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση το σύστημα υγείας.

Γιατροί δήλωσαν ότι ο ασθενής έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Τόσο η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, όσο και η παράλληλη κυβέρνηση στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας, έχουν αναστείλει τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό κι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν πόρους στις υπηρεσίες υγείας.

Πρώτο κρούσμα σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ        

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό εντοπίστηκε και σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (Immigration and Customs Enforcement, ICE), ενώ πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις να αφεθούν προσωρινά ελεύθεροι οι μετανάστες και οι αιτούντες άσυλο. 

Ο ασθενής είναι μεξικανός υπήκοος, 31 ετών, κρατούμενος στο Χάκενσακ, στην πολιτεία Νιού Τζέρσι. Τέθηκε σε καραντίνα και οι μεταγωγές στο κέντρο κράτησης όπου βρίσκεται ανεστάλησαν, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η ICE.

Παράλληλα, γιατροί, αιρετοί και ακτιβιστές προτρέπουν τις αρχές να αφήσουν ελεύθερους Αμερικανούς που εκτίουν ποινές φυλάκισης για μη βίαια εγκλήματα ή πλησιάζουν στο τέλος των ποινών τους, με κάποια επιτυχία.

Έτσι, οι αρχές στο Νιού Τζέρσι έδωσαν εντολή να αποφυλακιστούν περίπου χίλιοι έγκλειστοι σε φυλακές κομητειών, που έχουν καταδικαστεί στις περισσότερες περιπτώσεις για πλημμελήματα.

Αυστηρότερα μέτρα για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ τίθενται σε εφαρμογή στη Νότια Κορέα        

Οι αρχές της Νότιας Κορέας αποφάσισαν να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τις ΗΠΑ από μεθαύριο Παρασκευή, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων μολυσμένων από τον κορωνοϊό την ώρα που η καμπύλη της εξάπλωσης της πανδημίας μοιάζει να βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Η Σεούλ έχει ήδη επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που φθάνουν από την Ευρώπη, ειδικά την Ιταλία, την Κίνα και το Ιράν, υποχρεώνοντάς τους να κατεβάζουν μια εφαρμογή στα κινητά τους και να αναφέρουν συχνά εάν παρουσιάζουν συμπτώματα μόλυνσης. Όλοι οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη εξάλλου είναι υποχρεωμένοι να μένουν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες από την περασμένη Πέμπτη.

Άρση των περιορισμών στη Χουμπέι εκτός της Ουχάν

Οι αρχές της Κίνας ήραν σήμερα τον αποκλεισμό που είχε επιβληθεί πριν από μήνες στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 18.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Δεκέμβριο.

Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης δεν καταγράφηκε ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην ηπειρωτική Κίνα, μολαταύτα εντοπίστηκαν 47 νέα «εισαγόμενα» — κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών — κρούσματα το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το Πεκίνο γνωστοποίησε χθες Τρίτη ότι ο αποκλεισμός των 50 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της επαρχίας Χουμπέι, που τελούσε σε ισχύ από τον Ιανουάριο, αίρεται: τους δίνεται πλέον η δυνατότητα να μετακινούνται, με την προϋπόθεση ότι είναι υγιείς. Ορισμένα αεροδρόμια και ορισμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί επαναλειτουργούν. Ωστόσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε αυτό το στάδιο.

Όλες οι πτήσεις εξωτερικού με προορισμό το Πεκίνο αποφασίστηκε να εκτρέπονται στα αεροδρόμια άλλων πόλεων, όπου όλοι οι επιβάτες τους υποβάλλονται σε εξετάσεις.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top