Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες εγκλωβισμένοι στην Κίνα–Προσπάθειες επαναπατρισμού

Οι νεκροί έφτασαν τους 213 - Σχεδόν 10.000 τα κρούσματα

Δείτε το video από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Με ταχείς ρυθμούς εξαπλώνεται ο κοροναϊός, καθώς μέχρι στιγμής οι νεκροί φτάνουν τους 213 και τα κρούσματα σχεδόν τα 10.000.

Την ώρα που ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τρεις Έλληνες παραμένουν «εγκλωβισμένοι» στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, με το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει αγώνα δρόμου για την επιστροφή τους.

Κορονοϊός: Άνθρωποι πεθαίνουν στον δρόμο στην Ουχάν

Ένας από αυτούς είναι και ο τεχνικός ιατρικών μηχανημάτων Γιάννης Μερσηνιάς, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη Ιτσάνγκ. 

«Η πρεσβεία τα κανονίζει όλα και μου λέει "είμαστε σε επικοινωνία με την Ευρώπη και προχωράμε σε εκκένωση", όπως ονομάζεται. Ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια του επειδή έχει αυτές τις οδηγίες. Λίγα αυτοκίνητα κυκλοφορούν. ΜΜΜ δεν υπάρχουν».

Κοροναϊος : 213 νεκροί, 10.000 κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Κίνα ξεπέρασε τα 9.800, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κινέζου απεσταλμένου στον ΟΗΕ.

«Συνολικά υπάρχουν 9.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά,1.527 ασθενείς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και υπάρχουν επιπλέον 15.238 ύποπτα κρούσματα», δήλωσε ο Ουάνγκ Κουν μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 213.

Κορονοϊός: Τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ρωσία και Βρετανία

Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο

Το Ινστιτούτο Παστέρ επιδιώκει την ανάπτυξη εμβολίου για τον κινεζικό ιό, σύμφωνα με στέλεχος του Ινστιτούτου Παστέρ.

Ο Κριστόφ ντ'Ανφέρ διευκρίνισε πως το εμβόλιο είναι πιθανόν να είναι διαθέσιμο σε διάστημα εντός 20 μηνών.

ΠΟΥ: Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τα σύνορά τους ανοικτά 

Οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν ανοικτά τα σύνορά τους και να συνεχίσουν να έχουν εμπορικές σχέσεις και να επιτρέπουν τις μετακινήσεις των πολιτών παρά το ξέσπασμα της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προσθέτοντας όμως ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα να λαμβάνει μέτρα για να προστατεύει τους πολίτες της.

Κορονοϊός: H Koμισιόν θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ για την έρευνά του

Ο ΠΟΥ, ο οποίος χθες Πέμπτη κήρυξε την επιδημία του νέου κοροναϊού κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, εξέφρασε ξανά σήμερα την ανησυχία του ότι ο ιός ενδέχεται να εξαπλωθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός σε χώρες με αδύναμο ιατρικό σύστημα.

Υπάρχουν «σοβαροί λόγοι να παραμένουν ανοικτά τα επίσημα συνοριακά περάσματα», ώστε οι άνθρωποι να μην εισέρχονται παράτυπα στις χώρες και χωρίς να εξετάζονται για συμπτώματα του νέου κορονοαϊού, δήλωσε ο Κρίστιαν Λιντμάιερ εκπρόσωπος του ΠΟΥ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

«Αν επιβληθούν περιορισμοί στα ταξίδια, ελπίζουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομοι ώστε να προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την κανονική ροή της ζωής», πρόσθεσε.

Κορονoϊός: Σε καραντίνα 43.000 εργάτες στην Ινδονησία

Πεκίνο:Πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό κατοίκων της Ουχάν από το εξωτερικό

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ. 

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top