Ισπανία: Τελειώνει η διορία Σάντσεθ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Στήνονται νέες κάλπες

Πεδρο Σαντσεθ

Σήμερα τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται η 13η κοινοβουλευτική θητεία στην Ισπανία, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές της Ισπανίας, στις οποίες είχε αναδειχτεί νικητής ο Πέδρο Σάντσεθ.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πέδρο Σάντσεθ, με εντολή του βασιλιά Φελίπε ΣΤ' είχε λάβει εντολή τον περασμένο Ιούλιο για διερευνητικές επαφές, προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Αποτέλεσμα της αποτυχίας του Σάντσεθ σε αυτή τη φάση ήταν να θέσει σε ισχύ το άρθρο 99 του Συντάγματος, που προβλέπει ένα ενδιάμεσο διάστημα δύο μηνών από την ανάθεση της διερευνητικής εντολής, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Σήμερα το διάστημα αυτό λήγει και αύριο θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών και τη διάλυση των Σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία μετά το πολιτικό αδιέξοδο

Ισπανία: Όλα «οδηγούν» σε εκλογές – Κυβερνητικό αδιέξοδο

Από τις 25 του μηνός θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εκλογών, με την προεκλογική περίοδο να ορίζεται στις 47 κι όχι στις συνήθεις 54 ημέρες, καθώς από το 2016 τέθηκε σε ισχύ η μεταρρύθμιση του Εκλογικού Νόμου (LOREG), που ρυθμίζει τις εκλογικές διαδικασίες που απορρέουν από το άρθρο 99 του Συντάγματος, το ίδιο άρθρο που περιγράφει τις πιθανές διεργασίες σε περίπτωση αποτυχίας να εξασφαλισθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.

Το παράρτημα αυτό του άρθρου προβλέπει τη διεξαγωγή πιο βραχυπρόθεσμων, λιγότερο δαπανηρών και πιο ευέλικτων εκλογικών διαδικασιών.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top