Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία μετά το πολιτικό αδιέξοδο

Θα είναι οι τέταρτες που θα διεξαχθούν μέσα σε τέσσερα χρόνια

Η Ισπανική Βουλή και ο Πέδρο Σάντσεθ

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκηρύχθηκαν στην Ισπανία για τις 10 Νοεμβρίου, μετά την απόφαση του βασιλιά Φελίπε Στ΄ να μη δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάνεναν άλλον υποψήφιο. Αιτία ήταν η άρνηση όλων των άλλων κομμάτων να στηρίξουν τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ για την πρωθυπουργία.

Ισπανία: Όλα «οδηγούν» σε εκλογές – Κυβερνητικό αδιέξοδο

Οι εκλογές αυτές θα είναι οι τέταρτες που θα διεξαχθούν στην Ισπανία μέσα σε τέσσερα χρόνια.

«Κανείς υποψήφιος δε διαθέτει την αναγκαία στήριξη για να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης το κοινοβούλιο», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το παλάτι.

Ο Σάντσεθ είχε κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου, χωρίς όμως να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν κατάφερε να πείσει τα άλλα κόμματα να τον στηρίξουν.

Η απόφαση για την προκήρυξη εκλογών ελήφθη μετά τις διήμερες διαβουλεύσεις που είχε ο βασιλιάς με τους ηγέτες όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο.

Μετά την πρώτη αποτυχία του Σάντσεθ να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης, τον Ιούλιο, καθώς δεν κατάφερε να συμφωνήσει με το αριστερό Podemos, ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα. Η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 23η Σεπτεμβρίου, οπότε, εφόσον δεν βρισκόταν λύση, το κοινοβούλιο θα διαλυόταν και η χώρα θα όδευε ξανά σε εκλογές.


 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top