Ιατρικό θαύμα: Γυναίκα ξύπνησε από κώμα μετά από 27 χρόνια

Το 1991 το αυτοκίνητό της είχε συγκρουστεί με λεωφορείο

ασθενής σε νοσοκομείο

Μετά από 27 ολόκληρα χρόνια μια γυναίκα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία είχε τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι μετά από τροχαίο ξύπνησε από το κώμα, με την επιστημονική κοινότητα να μιλά για ένα ιατρικό θαύμα. 

Το 1991 η Μουνίρα Αμπντουλά, η οποία ήταν τότε 32 ετών, επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο και πήγαινε να πάρει τον γιο της από το σχολείο. Όμως το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα λεωφορείο, με αποτέλεσμα η γυναίκα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά, ενώ ο τετράχρονος γιος της, ο οποίος καθόταν μαζί της στο πίσω κάθισμα, δεν είχε πάθει απολύτως τίποτα, γιατί τον προστάτεψε με το σώμα της η μητέρα του. 

 

 

Σύμφωνα με το BBC, η γυναίκα ανέκτησε τη συνείδησή της πέρσι σε ένα γερμανικό νοσοκομείο μετά από πολυετή θεραπεία.

Ο γιος της ήταν εκείνος που την κρατούσε στη ζωή όλα αυτά τα χρόνια και δεν είχε σταματήσει να πιστεύει ότι κάποια στιγμή θα συνέλθει και θα ξυπνήσει από το κώμα. 

«Θέλω να πω στους ανθρώπους να μην χάνουν την ελπίδα τους για τους αγαπημένους τους. Μην τους θεωρείτε νεκρούς, ακόμη κι αν φαίνονται σε αυτή την κατάσταση», είπε.

Η Μουνίρα Αμπντουλά μετά το ατύχημα είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Λονδίνου, όπου οι γιατροί δεν έδωσαν καμία ελπίδα στους συγγενείς της, καθώς δεν είχε συνειδητές αντιδράσεις, αν και ένιωθε κάποιον πόνο. 

Αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα της στην πόλη Αλ Αΐν στα σύνορα με το Ομάν, νοσηλεύτηκε σε διάφορες κλινικές, τρεφόταν με ορό κι έκανε φυσιοθεραπείες για να μην ατροφήσουν τελείως οι μύες της. 

Το 2017, έπειτα από οικονομική ενίσχυση που πήρε η οικογένεια από την κυβέρνηση στο Αμπού Ντάμπι, μεταφέρθηκε στη Γερμανία, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά από χειρουργικές επεμβάσεις και σε φαρμακοθεραπεία. Τελικά, μετά από ένα χρόνο, άρχισε ξαφνικά να ανταποκρίνεται στην ομιλία του γιου της. Αρχικά έκανε παράξενους ήχους και μετά από τρεις μέρες τον φώναξε με το όνομα του.

Σιγά-σιγά η γυναίκα ανταποκρινόταν ολοένα περισσότερο και μπορεί πλέον να κάνει κάποιες μικρές συζητήσεις. Επέστρεψε στο Αμπού Ντάμπι για περισσότερη φυσιοθεραπεία και θεραπεία αποκατάστασης.

Ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις αφύπνισης από κώμα, μετά από τόσα χρόνια, έχουν γίνει γνωστές διεθνώς. Θεωρείται ιατρικώς αδύνατο να προβλεφθεί πόσο πιθανό είναι να βελτιωθεί η κατάσταση κάποιου σε κατάσταση «φυτού».

Μια τέτοια περίπτωση ήταν του 19χρονου Αμερικανού Τέρι Γουόλις, ο οποίος είχε και αυτός μείνει σε κώμα μετά από σοβαρό τροχαίο και ξύπνησε ύστερα από 19 χρόνια.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top