Βράζει η Καταλονία! Ο Ραχόι ζήτησε από την Γερουσία την άδεια για να καρατομήσει τον Πουτζδεμόν

Τα κόμματα υπέρ της αυτονομίας της περιφέρειας κατέθεσαν πρόταση για την ανεξαρτησία της

Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η πολιτική σκηνή της Ισπανίας, η οποία αντιμετωπίζει τη  χειρότερη πολιτική κρίση από την εποχή του Φράνκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από την ισπανική Γερουσία την άδεια να καρατομήσει τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόντ, καθώς η Μαδρίτη ετοιμάζεται να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής και να αναλάβει τη διακυβέρνησή της.

Ο Ραχόι υπέβαλε το αίτημά του λίγο πριν από τη συνεδρίαση του καταλανικού κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές θα αποφασίσουν πώς θα απαντήσουν στην πιθανότητα κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση του Πουτζδεμόν να αψηφήσει το ισπανικό Σύνταγμα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ανάγκασε τη Μαδρίτη να αποφασίσει να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης της Καταλονίας.

Ζήτησε μάλιστα την άδεια να απομακρύνει την κυβέρνηση Πουτζδεμόν τονίζοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Καταλονία συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων όλων – και αυτό έχει συνέπειες».

Πρόσθεσε ακόμα ότι με τη συνεχή του άρνηση να επιβεβαιώσει αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο Πουτζδεμόν τράβηξε το σχοινί έως εκεί που δεν πάει.

«Του δόθηκε η ευκαιρία να αποσαφηνίσει αν έγινε μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Δεν είναι ασήμαντο το θέμα. Απαιτείται απάντηση και δεν ήταν δύσκολη: ένα ναι ή ένα όχι», είπε χαρακτηριστικά. 

Η καταλανική βουλή από την άλλη ετοιμάζεται να ψηφίσει επί της πρότασης που κατέθεσαν κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας για τη δημιουργία «μιας καταλανικής δημοκρατίας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δημοκρατικής τάξης». 

Η πρόταση που κατέθεσε ο κυβερνών συνασπισμός «Μαζί για το Ναι» και οι ακροαριστεροί σύμμαχοι του CUP, προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των κεντρώων Ciudadanos, που ανήγγειλαν ότι δεν θα μετάσχουν σε μια τέτοια ψηφοφορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top