Κρίση στην Καταλονία: Κανείς δεν κάνει πίσω – Δεν θα εμφανιστεί στη Γερουσία ο Πουτζδεμόν

Επιμένει στην ανεξαρτητοποίηση της περιοχής – Κρίσιμη μέρα η Παρασκευή

Στα άκρα φτάνει η κόντρα Ισπανίας-Καταλονίας, μετά το αίτημα του Μαριάνο Ραχόι να διαλυθεί η περιφερειακή Βουλή της Καταλονίας και να καρατομηθεί η καταλανική κυβέρνηση, το οποίο και θα εξεταστεί την Παρασκευή στη Γερουσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντιπρόεδρος Καταλονίας: «Η Μαδρίτη δεν μας δίνει άλλη επιλογή παρά την ανακήρυξη μιας νέας δημοκρατίας»

Αν και αρχικά τα ισπανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι ο αυτονομιστής ηγέτης, Κάρλες Πουτζδεμόν, θα εμφανιζόταν στη συνεδρίαση της Γερουσίας προκειμένου να υπερασπιστεί το πλάνο του για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία και να επιχειρηματολογήσει κατά της απόφασης της Μαδρίτης να καρατομήσει την κυβέρνηση της περιφέρειας, νεότερες πληροφορίες από το Associated Press αναφέρουν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Επικαλούμενο δηλώσεις Καταλανών πολιτικών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους,  το Associated Press τονίζει πως ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι τελικά την Πέμπτη ο Πουτζδεμόν θα παραστεί στη συνεδρίαση της Βουλής της περιφέρειας προκειμένου να προωθήσει τη διαδικασία απόσχισης από τη Μαδρίτη.

Την ίδια στιγμή, τα Καταλανικά μίντια, κατακρίνουν έντονα την απόφαση της Ισπανικής κυβέρνησης να αναλάβει τον έλεγχο των περιχώρων (ενεργοποιώντας το άρθρο 155).

Με κοινή τους δήλωση που διαβάστηκε σε έξι γλώσσες από τους τηλεοπτικούς παρουσιαστές και τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Καταλονίας, το TV3, το Catalunya Radio και το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑCN, αναφέρουν πως «η απειλή της Ισπανικής κυβέρνησς να αναλάβει τον έλεγχο της περιφέρειας, αποτελεί άρνηση του δικαιώματος στην αληθινή, αντικειμενική, πλουραλιστική και ισορροπημένη πληροφόρηση».

Όσο για τον Μαριάνο Ραχόι; Μιλώντας στη Γερουσία, τόνισε πως η ενεργοποίηση του άρθρου 155 είναι μια εξαιρετική περίπτωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ο διχασμός αλλά και οι οικονομικές συνέπειες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Όπως είπε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, στόχος του είναι η επαναφορά της νομιμότητας στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΑΧΟΪ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top