Μυρίζει εμφύλιος στην Ισπανία! Βέλη Πουτζδεμόν κατά Ραχόι - Διαδηλωτές στους δρόμους της Βαρκελώνης

Μετά την άρση του άρθρου 155 από τον Ισπανό πρωθυπουργό

Παγκόσμιοι φόβοι για εμφύλιο στην Ισπανία, καθώς μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 155 για άρση της αυτονομίας της Καταλονίας από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και την αντίδραση του Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζδεμόν, χιλιάδες κόσμου έχει βγει στους δρόμους για να αντιδράσει. Οι απόψεις διίστανται.

Με την τακτική του δικτάτορα Φράνκο συνέκρινε ο Πουτζδεμόν τον Μαριάνο Ραχόι, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «εάν οι ιδρυτικές αξίες της ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο στην Καταλονία, θα βρίσκονται και στην Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι ο λαός της Καταλονίας δεν θα αποδεχτεί τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης. Ζήτησε, μάλιστα, από το τοπικό κοινοβούλιο να λάβει αποφάσεις.

Η καταλανική κυβέρνηση, είπε ο Πουτζδεμόν, δεν μπορεί να περιοριστεί από το ισπανικό Σύνταγμα, ενώ το άρθρο 155 είναι κατά μέτωπο επίθεση στη δημοκρατία. «Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε ο Καταλανός ηγέτης. Χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την απόφαση του Ραχόι. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησε το γεγονός ότι δεν ανέφερε καν τη λέξη «ανεξαρτησία» στο διάγγελμά του.

450.000 άνθρωποι στους δρόμους

Οι δρόμοι της Βαρκελώνης γέμισαν με σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, που διαδήλωναν υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους και κατά του πρωθυπουργού, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας.

Τι είναι το άρθρο 155

Πρόκειται για άρθρο που αφορά την ανεξαρτησία των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας (όπως είναι η Καταλονία) και  υποδιαιρείται σε δύο παραγράφους – τμήματα:

«1. Εάν μία Αυτόνομη Κοινότητα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που της επιβάλλονται από το Σύνταγμα ή άλλους νόμους ή πράττει με τρόπο ο οποίος ζημιώνει το γενικό συμφέρον της Ισπανίας, η Κυβέρνηση, αφού υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στον Πρόεδρο της Αυτόνομης Κοινότητας και στο βαθμό που δεν θα ικανοποιηθεί από την απάντησή του, μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία της Γερουσίας, να υιοθετήσει μέσα τα οποία η ίδια κρίνει απαραίτητα ώστε να επιβάλει την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων και τον σεβασμό του προαναφερθέντος γενικού συμφέροντος.

2. Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο, η Κυβέρνηση μπορεί να δίδει οδηγίες προς όλες τις αρχές των Αυτόνομων Κοινοτήτων».

Ο Μαριάνο Ραχόι τόνισε ότι «δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλονίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν. Ζητάμε από την Καταλονία να σεβαστεί το Σύνταγμα», ενώ μίλησε για άρση της αυτονομίας της περιοχής και εκλογές εντός 6μήνου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top