Bloomberg: Έτοιμη η ισπανική κυβέρνηση να συλλάβει τον Καταλανό ηγέτη

Αν ο Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοινώσει την ανεξαρτησία της περιοχής, η Μαδρίτη θα αντιδράσει

Έτοιμη είναι η ισπανική αστυνομία να συλλάβει τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, αν ανακοινώσει την ανεξαρτησία της περιοχής από το τοπικό κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

O Κάρλες Πουτζντεμόν

To ειδησεογραφικό δίκτυο επικαλείται πηγές που γνωρίζουν τις βλέψεις της ισπανικής κυβέρνησης κι αποκαλύπτει ότι η Μαδρίτη είναι έτοιμη και έχει σχεδιάσει προσεκτικά τα επόμενά της βήματα. Μέχρι τώρα, όμως, όπως τονίζει, δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ζήτημα. Αναφέρει, ωστόσο, ότι πηγή του είπε ότι η ισπανική αστυνομία έχει ήδη στείλει στην Καταλονία την ελίτ των δυνάμεών της, που είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την καταλανική αστυνομία, σε περίπτωση που προσπαθήσει να προφυλάξει τον Πουτζντεμόν. 

Συγκεκριμένα, το Bloomberg αναφέρει ότι «σε περίπτωση που ο ηγέτης της Καταλονίας δεν ανακοινώσει άμεση ανεξαρτητοποίηση, τότε η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν θα αποκαλύψει τα χαρτιά της», ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι «ο ηγέτης αναμένεται να χρησιμοποιήσει τις λέξεις “ανακήρυξη της ανεξαρτησίας” αλλά πιθανώς να είναι εξειδικευμένες ή αντισταθμισμένες με κάποιον τρόπο, όπως είπε άλλη πηγή που γνωρίζει τα σχέδια».

Στη Βαρκελώνη, ο Πουτζντεμόν αναμένεται να εκφωνήσει λόγο στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

O Πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι

Υπενθυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες Ισπανοί είναι στους δρόμους, τόσο υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας όσο και υπέρ της ενότητας της χώρας. Ο Πουτζντεμόν φαίνεται ότι δεν έχει περιθώρια ελιγμών, όσο ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι εμφανίζεται δυναμικός, με στόχο να καταπνίξει τη διαχωριστική εκστρατεία και τους οπαδούς της. Στο πλευρό του και ο βασιλιάς της χώρας, Φελίπε.

Ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε, κατά το διάγγελμά του στον ισπανικό λαό, με αφορμή το δημοψήφισμα

Παράλληλα, οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατηγορηθούν για ανταρσία και μερικοί ηγέτες του διαχωριστικού κινήματος, όπως ο Χόρντι Σάντσεθ, επικεφαλής επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας ακτιβιστών που ζητούν την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ο οποίος, αν καταδικαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

 

(πηγή φωτό: ΑΡ)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top