Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στην Καταλονία – Ζητείται διάλογος και αποκλιμάκωση της έντασης

«Βράζει» η Ευρώπη μετά τις εξελίξεις στην Ισπανία - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:10

Διάλογο και αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ισπανική επαρχία της Καταλονίας, ζητά ο Επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκυ Φέρχοφσταντ, επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος, αλλά και καταδικάζοντας τη βία.

"Δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά θέματα της Ισπανίας, αλλά καταδικάζω απολύτως αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία", δήλωσε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Αναφέρει ξεκάθαρα ότι "από τη μία πλευρά, τα αποσχιστικά κόμματα προχώρησαν με ένα λεγόμενο δημοψήφισμα το οποίο απαγορεύτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα συμμετείχε μόνο μια μειοψηφία, καθώς το 60% των Καταλανών είναι ενάντια στον διαχωρισμό".

"Και από την άλλη", συνεχίζει,  "ακόμη και όταν βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις έγινε χρήση δυσανάλογης βίας για να σταματήσει αυτό".

Υπενθυμίζει δε σε όλους ότι "στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσω του πολιτικού διαλόγου και με σεβασμό στη συνταγματική τάξη, όπως κατοχυρώνεται στις Συνθήκες, ιδίως στο άρθρο 4".

"Ήρθε η ώρα για την αποκλιμάκωση", καταλήγει. "Μόνο μια λύση με διαπραγματεύσεις στην οποία εμπλέκονται όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, και με σεβασμό στη συνταγματική και έννομη τάξη της χώρας, μπορεί να είναι η μελλοντική πορεία".

 

Για "μη - δημοψήφισμα", έκανε λόγο ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάννι Πιττέλα, το ο οποίο είναι "παράνομο και άκυρο, καταδικάζει όμως και την αστυνομική βία

 

Συγκεκριμένα στο μηνυμά του ο Τζιάννι Πιττέλα αναφέρει:

"Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την Ισπανία και για ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μη δημοψήφισμα που οργανώνεται και υποστηρίζεται από τις αρχές της Καταλονίας πρέπει να θεωρείται παράνομο και άκυρο. Ωστόσο, πρέπει να ακουστούν και τα συναισθήματα πολλών Καταλανών που έρχονται στους δρόμους. Η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική απάντηση, όχι αστυνομική".

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Politico,  έρχονται στο φως πληροφορίες (μετά το αρχικό δημοσίευμα της El Pais) για "ρωσικό δάκτυλο" στην περιοχή με ειδησεογραφικούς οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από το κράτος και τα bots κοινωνικής δικτύωσης να προωθούν επιθετικά την ψηφιακή παραπληροφόρηση και ψεύτικα νέα σχετικά με την ψηφοφορία, σύμφωνα με ανάλυση της πρόσφατης δραστηριότητας στο διαδίκτυο.

Δηλώσεις έκανε και ο Μίρο Σέραρ, πρωθυπουργός της Σλοβενίας: "Ανησυχώ για την κατάσταση. Καλώ σε πολιτικό διάλογο, το κράτος δικαίου και τις ειρηνικές λύσεις". Επιπλέον, ο Σαρλ Μισέλ, πρωθυπουργός του Βελγίου σημείωσε ότι "η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και επιβεβαιώνουμε την έκκληση μας για πολιτικό διάλογο".

 

Του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top