Ισπανία: "Το δημοψήφισμα είνα παράνομο" - "Εμείς θα ψηφίσουμε", απαντούν οι Καταλανοί

Έκρυθμη η κατάσταση

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Καταλονία μια μέρα πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Οι Καταλανοί αγρότες πήραν τα τρακτέρ τους και μπήκαν στη Βαρκελώνη δείχνοντας έτσι την υποστήριξή τους στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής τους.

Περίπου 10.000 Καταλανοί συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή στην τελευταία προεκλογική εκστρατεία του προέδρου της Καταλονίας, ο οποίος και ηγείται της προσπάθειας ανεξαρτησίας της περιοχής από την Ισπανία.

Η Μπαρτσελόνα το καμάρι της Καταλονίας αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.

Φανατικός υποστηρικτής του δημοψηφίσματος και ο Ζεράρ Πικέ έγραψε στο Τwitter του, προκαλώντας την αντίδραση του Ισπανού προπονητή της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ αλλά και του Σέρχιο Ράμος:

«Ας ψηφίσουμε ειρηνικά. Να μην τους δώσουμε κανένα πρόσχημα. Αυτό θέλουν. Κι ας τραγουδήσουμε δυνατά. #Θα ψηφίσουμε», σημείωσε.

Από την άλλη ο Μανόλο Χιμένεθ-προπονητής ΑΕΚ ανέφερε: «Δεν νομίζω πως ο Πικέ ξέρει ακριβώς τους λόγους που έχει αυτή την στάση. Αν στο σχολείο σου λένε πράγματα που δεν είναι αλήθεια, τότε μεγαλώνεις μισώντας ανθρώπους, απλώς υποθέτοντας πράγματα γι’ αυτούς. Όσο για την εθνική Ισπανίας, όποιος δεν αισθάνεται Ισπανός, καλό είναι να μην πάει».

Την ίδια ώρα, ο Σέρχιο Ράμος, παίκτης εθνικής Ισπανίας και Ρεάλ Μαδρίτης σχολίασε «Το tweet του Πικέ δεν είναι το καλύτερο, εάν θέλεις να μην σε αποδοκιμάζουν. Ίσως να μην είναι το καλύτερο για την ομάδα, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει αυτό που σκέφτεται».

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, παρά τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης, έχουν καταλάβει δεκάδες σχολεία προκειμένου να λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

Η ισπανική αστυνομία με ενισχύσεις 10.000 ανδρών από τη Μαδρίτη είναι αποφασισμένη, μετά από εντολές της κυβέρνησης, να απομακρύνει την Κυριακή όλους όσοι θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα σχολεία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

«Ελπίζουμε να μην υπάρξουν φασαρίες. Εάν υπάρξουν φασαρίες θα ευθύνονται σαφώς όσοι είναι υπέρ του δημοψηφίσματος. Και ειδικά, εκείνες οι αντισυστημικές ομάδες που πιέζουν και υιοθετούν ναζιστικές συμπεριφορές στοχοποιώντας όσους είναι εναντίον του δημοψηφίσματος», τόνισε ο ΥΠΕΞ Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις Κουεσέντο.

 

φωτο: AP

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top