Στην Αλβανία μεταφέρεται οδικώς το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου, όπου θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στα Τίρανα στον Καθεδρικό Ναό Αναστάσεως του Χριστού.
Νωρίτερα έφτασε στο Αργυρόκαστρο, όπου πλήθος κόσμου υποδέχθηκε την πομπή, ενώ τιμητικό άγημα και εκατοντάδες πιστοί τον αποχαιρέτησαν στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς.
Το σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου συνοδεύουν ο μητροπολίτης Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαος, ο επίσκοπος Κρούγιας Αναστάσιος και οι ιερείς π. Χαράλαμπος Γκιόκας και π. Σπυρίδων Τοπάντζας, οι οποίοι υπήρξαν στενοί συνεργάτες και συνοδοιπόροι του στην αναγέννηση της Εκκλησίας της Αλβανίας ύστερα από δεκαετίες διωγμών. Εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνοδός του σκηνώματος είναι ο αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.
Συγκίνηση στο λαϊκό προσκύνημα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου
H Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας ανακοίνωσε ότι η υποδοχή του σκηνώματος του μακαριστού Aρχιεπισκόπου Αναστασίου στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα θα λάβει χώρα 4:00 το απόγευμα τοπική ώρα (5:00 ώρα Ελλάδος)
Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 11:00 το πρωί τοπική ώρα (12:00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος) μετά τη Θεία Λειτουργία.
Σημειώνεται πως πενθήμερο πένθος από 25 έως 29 Ιανουαρίου 2025 έχει κηρύξει η Εκκλησία της Αλβανίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος εκοιμήθη στις 8:30 το πρωί του Σαββάτου, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» εξαιτίας πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Ο μητροπολίτης Κορυτσάς Ιωάννης προκρίνεται για Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας που συνεδρίασε εκτάκτως στα Τίρανα αποφάσισε την εκλογή του Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη ως Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου.