Καιρός: Πού και πότε θα «χτυπήσει» ο πολικός αεροχείμαρρος

Έως και 10 βαθμούς θα πέσει η θερμοκρασία

Τέλος οι υψηλές θερμοκρασίες και το πρόωρο καλοκαίρι από σήμερα Πέμπτη, με τον καιρό να σημειώνει ραγδαία επιδείνωση. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για την έλευση πολικού αεροχείμαρρου από τη χώρα μας που φέρνει πτώση της θερμοκρασίας, ακόμα και χιόνια. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα, κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές καταιγίδες και τα χιόνια στα ορεινά. 

Καλλιάνος: Κακοκαιρία 24 ωρών με βροχές

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο τα φαινόμενα θα είναι εντονότερα από το μεσημέρι της Παρασκευής έως και το μεσημέρι του Σαββάτου. 

«Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα επηρεάσει από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα σαρώσει όλη τη χώρα. Το βράδυ της Παρασκευής θα βρέξει και στην Αττική, ωστόσο δε φαίνεται ότι το νερό θα είναι τέτοιο, που θα προκαλέσει προβλήματα», τόνισε. 

Αυξημένη πιθανότητα για πλημμύρες υπάρχει από τη Θεσσαλονίκη και ανατολικότερα, μέχρι της Αλεξανδρούπολη, καθώς τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. 

Μεγάλα χιλιοστά βροχής θα δεχθούν επίσης τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, η Λήμνος, η Χίος, η Λέσβος, η Σάμος και η Ικαρία. 

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών

Από την πλευρά του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για επικίνδυνη κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών. 

«Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο κ. Μαρουσάκης και συνεχίζει:

«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια».

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά, κεντρικά, βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας», κατέληξε.

Τσατραφύλλιας: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος

Από χθες το μεσημέρι ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας είχε προειδοποιήσει για τον πολικό αεροχείμαρρο που πλησιάζει τη χώρα μας. 

«Πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς», ανέφερε στην ανάρτησή του.

«Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές  το διήμερο Παρασκευή -Σάββατο. Η Πέμπτη  18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο, την Παρασκευή και το Σάββατο  το “ατμοσφαιρικό ποτάμι” (αεροχείμαρρος) που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα  γεωγραφικά πλάτη και  θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια», συμπλήρωσε.

 Την Παρασκευή, σύμφωνα με τον κ. Τσατραφύλλια αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα από τα 1.400 μέτρα και πάνω. 

Το Σάββατο, οι περισσότερες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν το πρωί στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα. 

Την Κυριακή μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Κολυδάς: Δεν προβλέπεται κάτι ακραίο

Πιο καθησυχαστικός ήταν ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ο οποίος σημείωσε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι δεν αναμένονται ακραία φαινόμενα. 

 

 

«Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα βόρεια)», έγραψε ο Θ. Κολυδάς στην ανάρτησή του.

«Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες», πρόσθεσε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top