Self test για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - Από τον Ιούνιο στα φαρμακεία

Δωρεάν self test σε όσους είναι 50 - 70 ετών

Βίντεο από ΕΡΤ

Αυτοδιαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθενται δωρεάν στα φαρμακεία από τον Ιούνιο, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας. 

Το self test είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ανιχνεύει την παρουσία αίματος στα κόπρανα.

Εξέταση αίματος ανιχνεύει με 83% ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Το αυτοδιαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα διατίθεται σε όλους τους πολίτες ηλικίας 50 έως 70 ετών, χωρίς οικονομική επιβάρυνση στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν προληπτικών ελέγχων του Υπουργείου Υγείας. Οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται μέσω SMS, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. 

Συναγερμός για αύξηση περιστατικών σε νεότερες ηλικίες

Με ετήσια αύξηση περίπου 2% από τη δεκαετία του 1990, ο καρκίνος του παχέος εντέρου κατατάσσεται πλέον στην πρώτη θέση στους πιο θανατηφόρους καρκίνους για τους άνδρες κάτω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση για τις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας. Καθώς η ιατρική προοδεύει με γρήγορους ρυθμούς, οι ειδικοί διεξάγουν έρευνα για την ανάδειξη των αιτιών αυτής της νέας τάσης μεταξύ των νεότερων ατόμων στον δυτικό κόσμο. 

Αποκάλυψη: Eνημέρωσαν ασθενή ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά τη βιοψία!

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό της αύξησης των περιστατικών στις νεότερες ηλικίες κάτω των 50 ετών αγγίζει το 3%. Μάλιστα, αναμένεται ότι μετά από 15 χρόνια, τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου και οι σχετικοί θάνατοι θα αυξηθούν κατά 73% ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο σε σύγκριση με την τωρινή κατάσταση. Ο αναμενόμενος αριθμός ετησίων περιστατικών θα φτάσει τα 3,5 εκατομμύρια, με τους θανάτους λόγω του συγκεκριμένου είδους καρκίνου να ανέρχονται στα 1,6 εκατομμύρια. Παγκοσμίως, το 2023 καταγράφηκαν δύο εκατομμύρια νέα περιστατικά και 930.000 θάνατοι από αυτή τη νόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντή της Β' Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του πανεπιστημίου, Ιωάννη Γαλάνη στο ethnos.gr. 

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Σημειώνεται ότι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the National Cancer Institute», τα οποία αφορούν τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Διαβάστε παρακάτω:

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αιμορραγία από το ορθό
  • Κοιλιακό άλγος
  • Διάρροια.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top