Γάμος Ελέτσι: Τα δώρα, το λογισμικό της ΑΑΔΕ και τα ανταποδοτικά

Πώς εντόπισε η ΑΑΔΕ τις φορολογικές παραβάσεις

Το πάρτι φοροδιαφυγής στον γάμο Ελέτσι - Λεμονίδη/ βίντεο από Live news

Ο χλιδάτος γάμος της Ελίζαμπεθ Ελέτσι και του Νεκτάριου Λεμονίδη μπήκε στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ, μέσω της μεγάλης προβολής που είχε στα social media. 

Τα social media «πρόδωσαν» φοροδιαφυγή σε γάμο - Κανείς δεν έκοψε απόδειξη!

Οι πολλές αναρτήσεις στάθηκαν η αφορμή να ενεργοποιηθεί το ειδικό λογισμικό που σκανάρει τα social media και με τη βοήθεια του ειδικού αλγορίθμου, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ άρχισαν να εντοπίζουν τους συντελεστές του γάμου και της δεξίωσης, διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν κοπεί παραστατικά για τις υπηρεσίες που προσέφεραν. Ακόμα και τα δώρα του γάμου, σύμφωνα με τον νόμο, υπόκεινται σε φόρο. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εταιρίες και τα πρόσωπα που ελέγχθηκαν ήταν: ο τραγουδιστής που τραγούδησε στο party του γάμου, το κτήμα, ο wedding planner, η εταιρεία νυφικών, η ατομική επιχείρηση παρασκευής της γαμήλιας τούρτας, η επιχείρηση που παρείχε τα σερβίτσια της δεξίωσης, το κομμωτήριο, η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε το μακιγιάζ της νύφης, το ανθοπωλείο, το κοσμηματοπωλείο, η ατομική επιχείρηση που ανέλαβε τη φωτογράφιση, ο μουσικός που έπαιξε στο party, ο DJ του γάμου, το πρόσωπο που διακόσμησε με μπαλόνια τον χώρο της γαμήλιας δεξίωσης και η ατομική επιχείρηση δημοσίων σχέσεων που ανέλαβε την προβολή του γάμου.

Γάμος Ελέτσι- Λεμονίδη: H διακόσμηση στη δεξίωση/ φωτογραφία instagram

Γάμος Ελέτσι- Λεμονίδη: H διακόσμηση στη δεξίωση/ φωτογραφία instagram

H νύφη ισχυρίστηκε ότι «όλα ήταν ανταποδοτικά», δηλαδή ότι χάρη στις γνωριμίες της, οι διοργανωτές και συντελεστές παρείχαν τις υπηρεσίες τους χωρίς χρήματα, με αντάλλαγμα την προβολή τους στα social media. 

Στον γάμο της Ελέτσι το πάρτι φοροδιαφυγής- «Ήταν όλα ανταποδοτικά», λέει

Ωστόσο, οι συντελεστές θα ελεγχθούν από τις φορολογικές αρχές, καθώς σχεδόν όλοι έχουν πολλές αναρτήσεις από τις κάθε είδους πολυτελείς δεξιώσεις στις οποίες έχουν συμμετάσχει επαγγελματικά, αλλά είτε εμφανίζουν πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα είτε εμφανίζουν μεγάλες ζημιές. 

Νεκτάριος Λεμονίδης- Ελίζαμπεθ Ελέτσι στον γάμο τους/ NDP

Νεκτάριος Λεμονίδης- Ελίζαμπεθ Ελέτσι στον γάμο τους/ NDP

Τι προβλέπει ο νόμος για τις συναλλαγές, ακόμη και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα

Σημειώνεται ότι σχεδόν για κανέναν από τους συντελεστές δεν προέκυψε η έκδοση παραστατικού για τις υπηρεσίες του στον γάμο, ενώ ο νόμος προβλέπει ότι για οποιαδήποτε συναλλαγή αξίας άνω των 10 ευρώ, ακόμη και αν αυτή παρέχεται άνευ οικονομικού ανταλλάγματος, θα πρέπει να έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά.

Γάμος Ελέτσι- Λεμονίδη / φωτογραφία instagram

Γάμος Ελέτσι- Λεμονίδη / φωτογραφία instagram

Ακόμη και η προβολή μέσω των social media είναι υπηρεσία και τιμολογείται έστω και για μηδενικό ποσό, αν δεν υπάρχει αντάλλαγμα, όπως και το μακιγιάζ, το κομμωτήριο ή τα μπαλόνια.

Εκτός όμως από τα πρόστιμα και τους φόρους που θα επιβληθούν στους διοργανωτές του προβεβλημένου γάμου, το σημαντικό συμπέρασμα είναι ότι πλέον με τη βοήθεια της τεχνολογίας, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ μπορούν να κάνουν έλεγχο μέσω των στοιχείων που εντοπίζουν στο διαδίκτυο.

Γάμος Ελέτσι- Λεμονίδη / φωτογραφία instagram

Γάμος Ελέτσι- Λεμονίδη / φωτογραφία instagram

Σύμφωνα με τον κ.Πιτσιλή, έχει συσταθεί ειδική ολιγομελής ομάδα που παρακολουθεί, σκανάρει και σημειώνει ο,τιδήποτε ύποπτο κινείται στο διαδίκτυο και τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το ειδικό λογισμικό και τα ειδικά ψηφιακά εργαλεία που έχουν μπει σε εφαρμογή καταγράφουν δημοφιλείς αναρτήσεις, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά και ελέγχοντας τις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν μεγάλες συναλλαγές. Έτσι εντοπίστηκαν και οι influencers το προηγούμενο διάστημα. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top