Hiking στην Ελλάδα: Έξι προορισμοί με «μαγικά» μονοπάτια!

Οι καλύτερες εκδρομές για πεζοπορία στην Ελλάδα

Hiking στην Ελλάδα: Έξι προορισμοί με «μαγικά» μονοπάτια!

Η χώρα μας, εξαιτίας του τεράστιου μήκους ακτογραμμών, των πολυάριθμων νησιών, των μαγευτικών παραλιών και της άκρως οργανωμένης τουριστικής υποδομής που έλκει εκατομμύρια επισκέπτες θερινού τουρισμού ετησίως δίκαια έχει καταταχθεί παγκοσμίως στους καλοκαιρινούς προορισμούς. Είτε όπως αποτυπώνεται επίσημα διεθνώς είτε όπως αποτυπώνεται αρχετυπικά στην συνείδηση των τουριστών η Ελλάδα είναι ένα μέρος του πλανήτη όπου πηγαίνεις το καλοκαίρι. 

Αν και το παραπάνω είναι δικαιολογημένο, οι μυημένοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και μία δεύτερη τουριστικά Ελλάδα. Αυτή του χειμερινού τουρισμού και πιο συγκεκριμένα του ορεινού. Πρόκειται για μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά στη χώρα μας, η οποία προσφέρει στους επισκέπτες μαγευτικές στιγμές, όχι μόνο επειδή οι ορεινοί προορισμοί μας είναι πανέμορφοι, αλλά και επειδή συνυπάρχουν και με ένα ήπιο μεσογειακό κλίμα που επιτρέπει ακόμη και σε μη αθλητές και μυημένους στα extreme sports  ανθρώπους να βιώσουν τα βουνά μας μέσα από περιπετειώδεις δραστηριότητες σε ανεκτές και ανθρώπινες όμως συνθήκες. 

Στην Ελλάδα του ορεινού τουρισμού, μπορεί ακόμη και ο μέσος άνθρωπος να επιλέξει την κατάλληλη εποχή, το κατάλληλο βουνό, την διαδρομή, το είδος της δραστηριότητας (πχ πεζοπορία) και τον βαθμό δυσκολίας του (π.χ διαδρομές χωρις την απαίτηση για αναρρίχηση) και να βιώσει όλο αυτό ή μέρος αυτού που απολαμβάνουν πανέμπειροι αθλητές που κατακτούν κορυφές και διαμένουν σε βουνά σε ακραίες συνθήκες, με υψηλών δεξιοτήτων τρόπο αναρρίχησης. 

Στην παρακάτω λίστα θα αναφερθούμε στους 6 καλύτερους προορισμούς για πεζοπορία στην Ελλάδα με βασικά κριτήρια κατάταξης τα παρακάτω.

  • Ευκολία πρόσβασης. Από τα σημαντικότερα κριτήρια διότι το μισό ταξίδι πολλές φορές είναι το να φτάσεις μέχρι την αφετηρία της δραστηριότητας.
  • Βαθμός δυσκολίας. Όταν μιλάμε για  πεζοπορία, για δραστηριότητα που μπορεί να κάνει και ο μέσος άνθρωπος τότε η μη υπόψη λήψη του βαθμού δυσκολίας, μπορεί να μετατρέψει ένα τέτοιο ταξίδι σε εφιάλτη. 
  • Ομορφιά & ποικιλια του τοπίου- ποικιλία τοπίου & βιοποικιλία. Για τον μέσο πεζοπόρο είναι πολύ βαρετό να αλληλεπιδρά με ένα μονότονο τοπίο. Η ποικιλία σε ομορφιές και σε είδος φύσης και φυτών δίνει κουράγιο και κίνητρο για την εκπλήρωση της αποστολής. 
  • Ιστορική σημασία. Αυτό το κριτήριο είναι ο λόγος που ο Όλυμπος είναι πρώτος στη λίστα μας. 

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας και δεύτερο υψηλότερο στα Βαλκάνια. Έχει υψόμετρο 2.918 μέτρα. 

Το επιβλητικό σχήμα του, η ποικιλόμορφη γοητεία της φύσης του, οι πανύψηλες κορυφές του γεμάτες ομίχλη και σύννεφα, δημιούργησαν τέτοιο δέος και θαυμασμό στους αρχαίους Έλληνες που δεν άργησαν να διαμορφώσουν ιστορίες και θρύλους για το μοναδικό αυτό βουνό.

Ο Όλυμπος είναι ένας πόλος έλξης για όλους τους ορειβάτες του κόσμου. Το επιβλητικό αυτό βουνό δημιούργησε τέτοιο δέος και θαυμασμό στους αρχαίους Έλληνες που τοποθέτησαν τους θεούς τους σε αυτό και δημιούργησαν αμέτρητους μύθους και θρύλους για το βουνό αυτό. 

Οι βραχώδεις και απόκρημνες κορυφές, οι βαθιές χαράδρες,τα φαράγγια, τα αλπικά τοπία, και τα πυκνά δάση εναλλάσσονται απλόχερα στον επισκέπτη του δίνοντας του άφθονα κίνητρα να ολοκληρώσει την αποστολή της πεζοπορίας του προκαλώντας να ανακαλύψει μόνος του την αλήθεια των θρύλων!

Όλυμπος

Ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Ευριπίδης Παπουτσής)

ΜΕΤΕΩΡΑ

Τα Μετέωρα βρίσκονται στη Θεσσαλία στο κέντρο της Ελλάδας. Όπως δηλώνει και η ονομασία τους, τα Μετέωρα «αιωρούνται στον αέρα» επειδή είναι ένας σχηματισμός που αποτελείται από τεράστιους μονολιθικούς πυλώνες και τεράστιους στρογγυλεμένους ογκόλιθους που μοιάζουν με λόφους. 

Τα Μετέωρα έχουν ταυτιστεί με τον θρησκευτικό τουρισμό στη χώρα μας, αφού έχουν συνδεθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα μοναστηριών του ορθόδοξου στην Ελλάδα.

Η πεζοπορία στα Μετέωρα και η πεζοπορία στα ίδια μονοπάτια που περπάτησαν οι μοναχοί του παρελθόντος, είναι μια μοναδική εμπειρία.

Αν και οι πεζοπορικές διαδρομές γύρω από τα Μετέωρα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε βαθμό δυσκολίας, η εξερεύνηση των μοναστηριών περιλαμβάνει απότομες σκάλες και υπερυψωμένα μονοπάτια στην άκρη γκρεμών και χαράδρων. 

Αν και τα Μετέωρα βρίσκονται στη λίστα μας, κυρίως λόγω της ιστορικής τους σημασίας, της ανυπέρβλητης ομορφιάς και των παράλληλων τουριστικών δραστηριοτήτων για θρησκευτικό τουρισμό που παρέχει, δεν θα απογοητεύσει τους επίδοξους πεζοπόρους και αναρριχητές.

Μετέωρα

Μετέωρα / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi (Γιώργος Κονταρίνης)

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ

Ο Παρνασσός, με υψόμετρο 2.457 μέτρα είναι μια οροσειρά στην κεντρική Ελλάδα με τοπία πραγματικά μοναδικά. Πήρε το όνομά του από τον ήρωα Παρνασσό, ο οποίος είχε χτίσει μια πόλη πάνω στον Παρνασσό. Η πόλη αυτή, σύμφωνα με τον μύθο, καταστράφηκε κατά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα.

Πυκνή βλάστηση με κέδρους και έλατα και σπάνια ενδημικά φυτά απόκρημνες πλαγιές,  ψηλές κορυφές συνθέτουν την ποικιλία του τοπίου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αρχαίοι επέλεξαν το βουνό αυτό για την ίδρυση του Μαντείου των Δελφών τον αρχαιολογικό χώρο του οποίο δεν πρέπει να λησμονήσετε να επισκεφτείτε.

Ο Παρνασσός φιλοξενεί το μεγαλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και υπάρχουν διάσπαρτες πολλές ορειβατικές διαδρομές. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια πεζοπορίας με μεγάλη ποικιλία στον βαθμό δυσκολίας. 

Εξαιρετικά δημοφιλής διαδρομή είναι το μονοπάτι προς το σπήλαιο της Κορύκειας, το οποίο σύμφωνα με την μυθολογία είναι η γενέτειρα του θεού Πάνα. Η πεζοπορία διαρκεί περίπου 2-3 ώρες για να ολοκληρωθεί και προσφέρει εκπληκτική θέα στη γύρω ύπαιθρο. Στην δε δυτική του πλευρά,  τον Παρνασσό διασχίζει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4.

ΤΑΥΓΕΤΟΣ

Ο Ταΰγετος μει ύψος 2.407 μέτρα αποτελεί το ψηλότερο σημείο της Πελοποννήσου. Η υψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Προφήτης Ηλίας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του είναι οι πέντε κορυφές του εξαιτίας των οποίων ονομαζόταν Πενταδάκτυλος κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους.

Προσφέρει εκπληκτική θέα στον Λακωνικό και τον Μεσσηνιακό κόλπο, και με τις κρυστάλλινες πηγές, τα δάση κωνοφόρων δέντρων, τις ρεματιές, τα πλατάνια, και το πυκνό του δίκτυο μονοπατιών, τα μοναδικά είδη ζώων, ενδημικών αγριολούλουδων και σπάνιων πουλιών αποτελεί έναν μοναδικό και γραφικό προορισμό για πεζοπορία.

Τα μονοπάτια ποικίλλουν σε δυσκολία, αλλά ο Ταΰγετος είναι γενικά προσιτός για πεζοπόρους με μέτρια έως προχωρημένα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Η ευρύτερη περιοχή είναι πολύ πλούσια σε ιστορία. Το τοπίο κοσμούν αρχαία μνημεία και μεσαιωνικά μοναστήρια και επιτρέπει στους πεζοπόρους να απολαύσουν εκτός της βασικής τους δραστηριότητας και την ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Βιοποικιλότητα: Ο Ταΰγετος φιλοξενεί μοναδικά είδη φυτών και ζώων, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών αγριολούλουδων και πουλιών.

Προσβασιμότητα: Το βουνό είναι εύκολα προσβάσιμο από την πόλη της Καλαμάτας και προσφέρει ποικίλες εμπειρίες πεζοπορίας.

ΒΙΚΟΣ

Γραφική ομορφιά: Το φαράγγι του Βίκου, στην οροσειρά της Πίνδου, μπορεί να υπερηφανεύεται για το βαθύτερο φαράγγι του κόσμου, προσφέροντας στους πεζοπόρους εκπληκτική θέα στον ποταμό Βίκο και το τραχύ περιβάλλον του.

Επίπεδο δυσκολίας: Το μονοπάτι μπορεί να είναι προκλητικό, αλλά υπάρχουν επιλογές για πεζοπόρους όλων των επιπέδων δεξιοτήτων.

Πολιτιστική και Ιστορική Σημασία: Η περιοχή του Ζαγορίου, όπου βρίσκεται το φαράγγι του Βίκου, είναι γνωστή για τα πέτρινα γεφύρια και τα γραφικά χωριά της, που προσφέρουν μια ματιά στον παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό.

Βιοποικιλότητα: Η περιοχή είναι καταφύγιο για την άγρια ζωή και τα σπάνια είδη φυτών, καθιστώντας την ένα συναρπαστικό μέρος για τους φυσιοδίφες.

Προσβασιμότητα: Η αφετηρία για την πεζοπορία είναι στο χωριό Μονοδένδρι, το οποίο είναι εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο από τα Ιωάννινα.

ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ

Ο Ψηλορείτης, γνωστός και με το όνομα “Ίδη”, είναι ο πέτρινος γίγαντας της Κρήτης με ύψος 2.456 μέτρα.  Ξεχωρίζουν οι πέντε ψηλότερες κορυφές του: ο Τίμιος Σταυρός (2.456 μ.), ο Αγκαθιάς (2.424 μ.), η Στολίστρα (2.325 μ.), το Βουλομένου (2.267 μ.) και ο Κούσακας (2.209 μ.).

Ορεινά χωριά στην άκρη του γκρεμού, μοναδικά σπήλαια, εντυπωσιακοί πετρώδεις σχηματισμοί, φαράγγια που κόβουν την ανάσα, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό για πεζοπόρους και μη.

Τα μονοπάτια στον Ψηλορείτη ποικίλλουν σε δυσκολία, προσφέροντας ευκαιρίες τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους πεζοπόρους.

Έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική Σημασία καθώς συνδέεται με την αρχαία μινωική ιστορία και μυθολογία, με το Ιδαίο Σπήλαιο να αποτελεί ένα θρυλικό ορόσημο. 

Η πρόσβαση στο βουνό είναι ευκολότερη  από την πόλη του Ρεθύμνου.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουμε έναν συνεργάτη που συμμερίζεται τον ενθουσιασμό μας για την πεζοπορία και την εξερεύνηση. Αν σας αρέσει το stoixima live, μπείτε στη γνωστή πλατφόρμα και θα βρείτε πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων για στοιχηματισμό ακόμη και πολλών σχετικών με extreme sports. 

Η Ελλάδα προσφέρει μερικές από τις πιο διαφορετικές από τα συνηθισμένα, συναρπαστικές ευκαιρίες πεζοπορίας στον πλανήτη. Μυθολογικά τοπία, ιστορική κληρονομιά,  επιβλητικά φαράγγια,  ιστορικά μοναστήρια, όλα αυτά ανοίγονται απλόχερα μπροστά σας. Είναι τόση μεγάλη η παρεχόμενη ποικιλία προορισμών που δεν ήταν εύκολη η επιλογή 5 καλύτερων προορισμών. ξερευνήστε αυτούς τους αξιόλογους προορισμούς διαθέτοντας πάντα μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφάλειά σας όπως ειδικά παπούτσια trail running ή trekking ή hiking , αθλητικά ρούχα ή ρούχα πεζοπορίας κατάλληλα για την εποχή, μπαστούνια πεζοπορίας, είδη ατομικής υγιεινής, υπνόσακο, υπόστρωμα – αντίσκηνο (αν απαιτείται) κλπ.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας προετοιμασμένοι και  βυθιστείτε στη φυσική ομορφιά και την ιστορία της μοναδικής χώρας μας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top