Σύνδρομο «Λευκού Πνεύμονα»: «Σίγουρα υπάρχουν κρούσματα στην Ελλάδα»

Τι ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για την «κινεζική» πνευμονία

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη από το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που έχει έξαρση στην Κίνα. Κρούσματα της πνευμονίας με τα περίεργα συμπτώματα έχουν εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ φαίνεται πως η κινεζική πνευμονία έφτασε και στην Ελλάδα.

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως σίγουρα υπάρχουν περιστατικά και στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Σύνδρομο «Λευκού Πνεύμονα»: Σαρώνει η μυστηριώδης πνευμονία την Κίνα

«Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αλλά κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Δεν έχει σχέση η πανδημία, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με αυτά τα στελέχη» είπε και συνέχισε:

H πνευμονία που σαρώνει την Κίνα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη - AP

H πνευμονία που σαρώνει την Κίνα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στην Ευρώπη - AP

«Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του λευκού πνεύμονα γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός».

Σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα»: Αυξημένη αντοχή στα αντιβιοτικά

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά, που όπως όμως εξήγησε είναι ένα σωρευτικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια. 

Παρασκευής για πνευμονία στην Κίνα: «Δε φαίνεται να αφορά νέα πανδημία»

«Λόγω των εμβολιασμών υπάρχει προστασία από πολλά μικρόβια και βοηθάει το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι πχ. για τον πνευμονιόκοκκο. Σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη», τόνισε.

Σύνδρομο «λευκού πνεύμονα»: Ποια είναι τα συμπτώματα

Η πνευμονία που σαρώνει στην Κίνα οφείλεται σε έναν συνδυασμό παθογόνων που κυκλοφορούν, όπως ο ιός της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο κορωνοϊός, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Φόβοι για νέα πανδημία: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

Κυρίως ασθενούν παιδιά που προσβάλλονται από το βακτήριο του μυκοπλάσματος (Μycoplasma pneumoniae), το οποίο ενοχοποιείται για τα κρούσματα σε Δανία και Κίνα.

Μόλις κάποιος μολυνθεί, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από μία έως τέσσερις εβδομάδες και συνήθως διαρκούν περισσότερο από την τυπική πνευμονία.

Κίνα: Ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά - «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω του βήχα και του φτερνίσματος και συνήθως μεταξύ ατόμων που περνούν πολύ χρόνο μαζί, όπως σε νοικοκυριά, σχολεία, φοιτητικές εστίες και στρατιωτικές ή νοσηλευτικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία.

Τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχα, πυρετό και κόπωση. Άλλα συμπτώματα που απαριθμούνται από το CDC περιλαμβάνουν πονόλαιμο και πονοκεφάλους.

Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια, μπορεί επίσης να εμφανίσει φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη ή καταρροή, υγρά μάτια, συρρίτουσα αναπνοή, εμετό και διάρροια.

Η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία, όπου μπορεί επίσης να παρουσιαστεί δύσπνοια.

Σε έξαρση και ο κορωνοϊός

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ακόμα πως σε έξαρση βρίσκεται και ο κορωνοϊός. 

«Βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας, καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top