Σύνδρομο «Λευκού Πνεύμονα»: Σαρώνει η μυστηριώδης πνευμονία την Κίνα

Τα συμπτώματα - Πώς μεταδίδεται

Γεμίζουν τα παιδιατρικά νοσοκομεία της Κίνας από εκατοντάδες μικρά παιδιά και εφήβους, που παρουσιάζουν επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα. Η διάγνωση των γιατρών είναι κοινή: «Σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα». Πρόκειται για τη μυστηριώδη πνευμονία που σαρώνει την Κίνα και εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, κάνοντας τον ΠΟΥ να χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου. 

«Είναι μια πνευμονία που προσβάλει κυρίως παιδιά μεταξύ 3 - 10 ετών αλλά και νεαρούς εφήβους και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα. Προκαλεί πονόλαιμο, παρατεταμένο βήχα και καταρροή. Δεν υπάρχει εμβόλιο, αλλά το μικρόβιο μπορεί να καταπολεμηθεί εύκολα με αντιβιοτικά που έχουμε» ανέφερε στο OPEN, ο καθηγητής πνευμονολόγιας, Nίκος Τζανάκης

Παρασκευής για πνευμονία στην Κίνα: «Δε φαίνεται να αφορά νέα πανδημία»

Αυξημένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Δανία, όπου οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. 

Πολλά παιδιά στην Κίνα πάσχουν από το Σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα - ΑP

Πολλά παιδιά στην Κίνα πάσχουν από το Σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα - ΑP

Ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ωστόσο είναι καθησυχαστικός, σημειώνοντας στο Open, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να προκαλούν ανησυχία για μια νέα πανδημία. 

Φόβοι για νέα πανδημία: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

Η νέα πνευμονία μεταδίδεται μέσω του βήχα, του φτερνίσματος, της ομιλίας, ακόμα και της αναπνοής. 

Από την πλευρά του το μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Πρακτορείο FM, εξήγησε τους λόγους έξαρσης των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μία νέα πανδημία, η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά. Αν επρόκειτο για ένα νέο παθογόνο, τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί», σημείωσε αρχικά.

Κίνα: Ανησυχία για μυστηριώδη πνευμονία σε παιδιά - «Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ

Ο καθηγητής, επικαλούμενος πάντα στοιχεία που έχουν αναφέρει οι αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού, που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα, τα οποία κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars- Cov2.

Πνευμονία: Η περιγραφή μιας μητέρας από το Οχάιο 

Μια μητέρα από το Οχάιο πάντως περιέγραψε το πώς ο υγιής έφηβος γιος της βρέθηκε «λίγες ώρες μακριά από την εγκεφαλική βλάβη» αφού χτυπήθηκε από τη μυστηριώδη πνευμονία που προσβάλει παιδιά στην Κίνα.

Τα συμπτώματα της μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα είναι βήχας, πονόλαιμος και καταρροή - AP

Τα συμπτώματα της μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα είναι βήχας, πονόλαιμος και καταρροή - AP

Ο Γουίλιαμ Μακ Κάρεν, 14 ετών, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο την Τετάρτη αφού γύρισε σπίτι από το σχολείο, κλαίγοντας και πιάνοντας το στήθος του. Ο ίδιος είπε στη μητέρα του ότι δυσκολευόταν να αναπνεύσει. 

«Ήταν πολύ χλωμός και μετά βίας μπορούσε να μείνει ξύπνιος, συμπεριφερόταν σαν να επρόκειτο να λιποθυμήσει», δήλωσε η μητέρα του, Μόλι Κάμπελ, στη Daily Mail.

Όταν έφτασαν στα επείγοντα οι γιατροί της είπαν ότι οι πνεύμονες του Γουίλιαμ ήταν τόσο γεμάτοι με υγρό που στερούσε οξυγόνο από το σώμα και τα όργανά του.

«Είπαν ότι αν το υγρό κατέβαινε πολύ πιο χαμηλά θα μπορούσε να είχε προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη με κάποιο τρόπο. Ήταν εξαιρετικά φοβισμένος. Ήμασταν πραγματικά τυχεροί», πρόσθεσε. 

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα του είχαν πέσει στο 75% περίπου. Στο 70 τοις εκατό, θεωρείται απειλητικό για τη ζωή.

Ο Γουίλιαμ διαγνώστηκε με μυκόπλασμα, τη βακτηριακή λοίμωξη που βρίσκεται στο επίκεντρο των επιδημιών πνευμονίας στην Κίνα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα από τα πάνω από 140 παιδιά στην περιοχή Warren County του Οχάιο που έχουν νοσήσει από την πνευμονική πάθηση, όπου οι γιατροί λένε ότι τα κρούσματα είναι τόσο υψηλά που «πληρούν τον ορισμό της επιδημίας».

Υγειονομικοί υπάλληλοι της κομητείας Γουόρεν δήλωσαν την Πέμπτη ότι έχει αντιμετωπιστεί ένας «εξαιρετικά υψηλός» αριθμός παιδιών με πνευμονία – 145 περιπτώσεις από τον Αύγουστο. Ο μέσος ασθενής είναι περίπου 8 ετών και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, αλλά ο όγκος των ασθενών είναι ασυνήθιστος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top