Παρασκευής για πνευμονία στην Κίνα: «Δε φαίνεται να αφορά νέα πανδημία»

Τι υποστηρίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας για την έξαρση των κρουσμάτων

Έντονη είναι η ανησυχία μεταξύ των επιστημόνων για την εκδήλωση μιας νέας πανδημίας, μετά από την έξαρση κρουσμάτων πνευμονίας, στην Κίνα με περίεργα συμπτώματα

Δε φαίνεται ανησυχητική η έξαρση της πνευμονίας στην Κίνα υποστηρίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, βάζοντας τέλος στα σενάρια «για μια νέα πανδημία». 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πιθανώς να μην πρόκειται για νέο παθογόνο καθώς αυτό θα πρόσβαλε και τους ενήλικες και όχι μόνο τα παιδιά. Πρόσθεσε όμως πως τα στοιχεία που έχυν συλλεχθεί ως σήμερα είναι ελλιπή, επομένως είναι αδύνατο να υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα. 

Φόβοι για νέα πανδημία: Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ για την έξαρση πνευμονίας

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην αφορά μια νέα πανδημία η πνευμονία στην Κίνα και ο βασικός λόγος είναι ότι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά». Όπως διευκρίνισε ο κ. Παρασκευής αν πρόκειται για ένα νέο παθογόνο, «τότε θα αναμέναμε να εμφανίζεται σε όλο τον πληθυσμό και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες, που συνήθως είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι. Όταν έχουμε οριστικά στοιχεία στα χέρια μας, θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί» τόνισε.

Επικαλούμενος στοιχεία που έχουν αναφέρει οι Αρχές της Κίνας στον ΠΟΥ, ο κ. Παρασκευής επισημαίνει ότι πρόκειται για λοιμώξεις του αναπνευστικού που εντοπίζονται κυρίως σε παιδιά και αφορούν γνωστά παθογόνα που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, όπως ο ιός της γρίπης, ο RSV, ή ο Sars-Cov2.

«Λόγω της παύσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, είχαμε αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, με έμφαση στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί σε αυτά τα παθογόνα τα προηγούμενα δύο έτη» σημείωσε.

Τέλος ο κ. Παρασκευής τόνισε ότι οι ειδικοί χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για πιο ασφαλή συμπεράσματα. «Θέλω παράλληλα να εκφράσω και την ελαφρά αμφιβολία ή επιφύλαξη, ελλείψει περισσότερων στοιχείων, αναφορικά με το ποια παθογόνα σχετίζονται με αυτές τις λοιμώξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κίνας, στην παρούσα φάση».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top