Το Βόρειο Σέλας έφτασε στην Ελλάδα: Κοκκίνισαν οι Σέρρες και άλλες περιοχές

Η γεωμαγνητική καταιγίδα που προκάλεσε το σπάνιο αυτό φαινόμενο

Το Βόρειο Σέλας γνωρίζουμε ότι είναι ορατό μόνο στις χώρες της Σκανδιναβίας, ωστόσο χθες το βράδυ οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων χωρών των Βαλκανίων είχαν την τύχη να αντικρίσουν με τα ίδια τους τα μάτια το φαινόμενο Red Aurora και να βιώσουν την εμπειρία του βόρειου σέλαος από το μπαλκόνι του σπιτιού τους. 

 

NASA: Συγκλονιστικό βίντεο - Το Βόρειο Σέλας όπως το βλέπουν οι αστροναύτες

Οι εικόνες που κάνουν από χθες τον γύρο του διαδικτύου δίνουν την εντύπωση ενός πύρινου μετώπου, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για το Βόρειο Σέλας. 

 

 

Το σπάνιο φαινόμενο έγινε ορατό μέχρι και τις Σέρρες και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως εξήγησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, αιτία ήταν μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μια ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο. 

Αιώνια πανέμορφο Βόρειο Σέλας

 

 

Όπως αναφέρει το Forecast Weather Greece στατιστικά είναι αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, ωστόσο για πρώτη φορά έγινε ορατό σε ολόκληρη σχεδόν την Γηραιά Ήπειρο.

Εντυπωσιακό το Βόρειο Σέλας λόγω ηλιακής καταιγίδας

Κάπως έτσι, έφτασε έως και τα βόρεια τμήματα της χώρας μας, δημιουργώντας μοναδικής ομορφιάς εικόνες.

 

Εντυπωσιακές εικόνες: Το βόρειο σέλας στον ουρανό της Φινλανδίας

@orestis_weather

Πανέμορφο Βόρειο Σέλας εμφανές σε όλη την Ευρώπη!!!🌌🌌🌌🤩🤩‼️

♬ Epic Sport Rock - StudioKolomna

 

 

Βόρειο Σέλας: Πού οφείλεται το κόκκινο χρώμα

Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου, η οποία κατευθύνεται προς την Γη.

 

 

Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στην σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top