Φθινοπωρινή εκδρομή στα Μετέωρα, ανάμεσα σε ουρανό και γη!

Ταξίδι στα μοναστήρια ενός ιερού τόπου

Εναέρια πλάνα από τα επιβλητικά Μετέωρα / βίντεο point of view

Μετέωρα... Ένα μαγευτικό τοπίο, ένα επιβλητικό μέρος που βρίσκεται ανάμεσα σε ουρανό και γη, στο οποίο ο επισκέπτης νιώθει πιο κοντά στη φύση και τον Θεό. Ιδανικός φθινοπωρινός προορισμός για όσους αναζητούν τη γαλήνη και ανυπομονούν να ανακαλύψουν την ιδιαιτερότητα αυτού του μαγικού τόπου, που αποτελεί και σπουδαίο μοναστικό κέντρο. 

Ποιο ελληνικό χωριό συγκαταλέγεται στα 10 ομορφότερα της Ευρώπης;

Τα Μετέωρα κάνουν, όσους τα επισκεφτούν, να χτυπά η καρδιά τους πιο δυνατά. Ο επισκέπτης αντικρίζει τους τεράστιους, σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη που υψώνονται πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας, ενώ κάποιοι ξεπερνούν και τα τετρακόσια μέτρα ύψος και νιώθει πως του κόβεται η ανάσα από την πανέμορφη και επιβλητική αυτή εικόνα... Τα Μετέωρα δίνουν την εντύπωση μιας πέτρινης πολιτείας ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Χασίων.

Μετέωρα... Ένα μαγευτικό τοπίο, ένα επιβλητικό μέρος που βρίσκεται ανάμεσα σε ουρανό και γη, στο οποίο ο επισκέπτης νιώθει πιο κοντά στη φύση και τον Θεό / Φωτογραφία unsplash

Τα Μετέωρα και τα μοναστήρια τους 

Πρόκειται για μια περιοχή της Θεσσαλίας, στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων, 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα σπουδαίο μοναστικό κέντρο, το δεύτερο πιο σημαντικό της Ελλάδας, μετά το Άγιο Όρος.

Ελληνικός προορισμός είναι ανάμεσα στους έξι πιο ρομαντικούς του κόσμου!

Κατά τον 14ο αιώνα δημιουργήθηκαν οι πρώτες οργανωμένες μονές πάνω στα βράχια και ως τον 17ο αιώνα οι μοναχοί δημιούργησαν μια ακμάζουσα κοινότητα από 24 μοναστήρια. Έως σήμερα, στα Μετέωρα εξακολουθούν να σώζονται και να λειτουργούν έξι μονές, οι οποίες υποδέχονται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλον τον κόσμο - και είναι οι παρακάτω:

Ι.Μ. Μεταμορφώσεως (Μεγάλο Μετέωρο)
Ι.Μ. Αγ. Στεφάνου
Ι.Μ. Βαρλαάμ
Ι.Μ. Ρουσάνου
Ι.Μ. Αγ. Τριάδος
Ι.Μ. Αγ. Νικολάου Αναπαυσά

Εκδρομή στα Μετέωρα - Τι θα κάνετε, πού θα μείνετε, τι θα φάτε

  • Επισκεφθείτε μία από από τις μονές που προαναφέραμε. Εάν μπορέσετε, θα σας προτείναμε να τις επισκεφθείτε όλες, καθώς καθεμία είναι ξεχωριστή και χτισμένη σε τέτοια σημεία, όπου η θέα είναι πραγματικά μοναδική. 
  • Θέλετε να γνωρίσετε και να εξερευνήσετε από κοντά το σύπλεγμα των βράχων των Μετεώρων; Τι πιο ιδανική ιδέα από την πεζοπορία ή την ποδηλασία στα υπέροχα και πλούσια μονοπάτια της περιοχής. Για τους πιο extreme, μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και αναρρίχηση στους βράχους που δε βρίσκονται μοναστήρια.
  • Εάν είστε fan της παράδοσης, τότε πρέπει οπωδήποτε να επισκεφθείτε το χωριό Καστράκι, μόλις 2 χλμ από το κέντρο της Καλαμπάκας. Πρόκειται για έναν υπέροχο παραδοσιακό προορισμό και είναι μία θαυμάσια ευκαιρία να περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια του χωριού με θέα τους πρώτους βράχους των Μετεώρων.

Tip: Εκεί θα βρείτε, επίσης και αρκετά ξενοδοχεία και ξενώνες, για να επιλέξετε αυτό που θα διαμείνετε, καθώς και πολύ καλό φαγητό.

Τα Μετέωρα, τα οποία βρίσκονται 360 χλμ. από την Αθήνα και 230 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, αποτελούν, μεταξύ άλλων, ένα σπουδαίο μοναστικό κέντρο / Φωτογραφία pexels
  • Εάν σας αρέσει η εξερεύνηση και τα σπήλαια, τότε πρέπει οπωδήποτε να επισκεφθείτε τη Θεόπετρα, που βρίσκεται 4 χλμ από τα Μετέωρα. Εκεί θα συναντήσετε έναν τεράστιο βράχο με πολλούς αναρριχητές, καθώς και το σπήλαιο της Θεόπετρας, στο οποίο υπάρχουν τα περίφημα ανθρώπινα αποτυπώματα που χρονολογούνται στα 130.000 χρόνια!
  • Το φαγητό στην Καλαμπάκα και στο Καστράκι είναι πραγματικά γευστικότατο, αφού τα υλικά με τα οποία φτιάχνονται όλες οι συνταγές, είναι κατά την πλειοόντητά τους ντόπια, όπως το κρασί και τσίπουρο.

Οι καλύτεροι προορισμοί του εξωτερικού για φθινοπωρινές αποδράσεις

  • Εάν έχετε στη διάθεσή σας περισσότερες ημέρες για διακοπές, τότε είναι must να επισκεφθείτε τα χωριά του Κόζιακα, δηλαδή την Ελάτη, το Περτούλι, καθώς και τα χωριά του Ασπροποτάμου. Η διαδρομή είναι μεγάλη αλλά η ομορφιά της θα σας αποζημειώσει αφού οι εναλλαγές του υψομέτρου και της φύσης είναι πολλές και θα σας αφήσει με τις καλύτερες αναμνήσεις. Τα χωριά της περιοχής του Κόζιακα και του Ασπροποτάμου είναι ιδανική επιλογή για όλες τις εποχές του χρόνου.

Tip: Για να βρεθείτε στα χωριά του Ασπροποτάμου ακολουθήστε είτε το δρόμο προς Καστανιά είτε το δρόμο προς Πύλη-Ελάτη-Περτούλι.

Έως σήμερα, στα Μετέωρα εξακολουθούν να σώζονται και να λειτουργούν έξι μοναστήρια, τα οποία υποδέχονται κάθε χρόνο επισκέπτες από όλον τον κόσμο / Φωτογραφία pexels
  • Ώρα για selfies στο μαγικό ηλιοβασίλεμα των Μετεώρων. Βγάλτε μοναδικές φωτογραφίες που θα μείνουν μια ζωή στην καρδιά και τη μνήμη σας, απαθανατίζοντας το ηλιοβασίλεμα σε κάποιον από τους βράχους των Μετεώρων. Τα χρώματα όταν πλησιάζει το σούρουπο είναι απαράμιλλης ομορφιάς...

Το σίγουρο είναι ότι όσον αφορά στα Μετέωρα, καμία εικόνα και καμία περιγραφή δεν μπορούν να αποδόσουν επακριβώς την  ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου. Είναι κάτι που πρέπει να κάνετε και να ανακαλύψετε μόνοι σας, ζώντας αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top