Νέες ταυτότητες: Από τη Δευτέρα ξεκινά η έκδοσή τους

Πώς θα κλείσετε ραντεβού – Μέχρι πότε μπορείτε να αλλάξετε τις παλιές

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η έκδοση νέων ταυτοτήτων σε μερίδα πολιτών που κατηγορούν την κυβέρνηση για «ηλεκτρονικό φακέλωμα» - βίντεο αρχείου Mega

Τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, με τα ραντεβού να ξεκινούν ακόμα και από την ίδια μέρα. 

Αναλυτικά, η πλατφόρμα θα ανοίξει στο gov.gr. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν την αίτησή τους και θα λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα sms που θα επιβεβαιώνει το ραντεβού τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους. Μετά από επτά έως δέκα μέρες θα λαμβάνουν νέο sms για την παραλαβή της νέας τους ταυτότητας. 

Αντιδράσεις για τις νέες ταυτότητες - Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων είναι δέκα ευρώ και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, ενώ η ισχύς του θα είναι δέκα χρόνια. 

Σε περίπτωση που κάποιος χάσει την ταυτότητά του ή υποστεί φθορά, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο εννέα ευρώ, όπως ισχύει και σήμερα. 

Νέες ταυτότητες: Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνουν

Στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, η ημερομηνία και ο τόπος γέννησης του κατόχου, η εθνικότητα και ο αριθμός ταυτότητας. 

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες - Από 25 Σεπτεμβρίου η έκδοσή τους

Συγκεκριμένα στην μπροστινή όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, το ονοματεπώνυμο, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας-CAN, η υπογραφή και η φωτογραφία του κατόχου. 

Nέες ταυτότητες: «Ούτε τσιπάκια, ούτε κάμερες» - Δε θα ισχύουν οι παλιές

Στην πίσω όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Νέες ταυτότητες: Πού μπορείτε να τις εκδώσετε

Για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα λειτουργήσουν σε όλη τη χώρα 367 σημεία έκδοσης, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων για κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμεΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας. 

Η αλήθεια για τις νέες ταυτότητες - Τι λέει το υπουργείο

Νέες ταυτότητες: Μέχρι πότε έχετε περιθώριο να τις εκδώσετε

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026, οπότε θα πρέπει μέχρι τότε οι πολίτες να έχουν εκδώσει τις νέες ταυτότητες. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top