Λιβύη: Nοσηλεύτριες, υπαξιωματικός και διερμηνείς οι νεκροί Έλληνες

Παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης δύο από τα θύματα

Σε τραγωδία εξελίχθηκε το σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Πρόκειται για δύο νοσηλεύτριες, έναν υπαξιωματικό του στρατού και δύο πολίτες, διερμηνείς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης. 

Από τους τραυματίες, οι δέκα έχουν μεταφερθεί στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, δύο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για τροχαίο ατύχημα με «ελαφρά τραυματίες» που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής. Ωστόσο λίγο αργότερα. οι Αρχές της Λιβύης έκαναν λόγο για τρεις Έλληνες νεκρούς από τη σφοδρή σύγκρουση με τα αρμόδια ελληνικά υπουργεία να μην έχουν εκδόσει νεότερες ανακοινώσεις.

Λιβύη: Πέντε οι νεκροί της ελληνικής αποστολής στο τροχαίο

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, το ΓΕΕΘΑ απαντά πως αυτή η καθυστέρηση νεότερης ενημέρωσης οφείλεται στις πληροφορίες που είχαν από τις λιβυκές Αρχές, στις οποίες αναφερόταν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν θύματα μεταξύ των μελών της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Παράλληλα, οι συνθήκες που επικρατούσαν στον τόπο του δυστυχήματος, έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την επικοινωνία. Συγκεκριμένα, στην περιοχή δε λειτουργούσε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τα δορυφορικά τηλέφωνα που είχε μαζί της η ελληνική αποστολή, καταστράφηκαν κατά την πυρκαγιά που ακολούθησε τη σύγκρουση των οχημάτων.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, λίγο αργότερα το υπουργείο Υγείας της Λιβύης -χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της ελληνικής πλευράς- προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία συμπεριλαμβάνονταν μέλη της ελληνικής αποστολής στα θύματα.

Μετά την ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου, το ΓΕΕΘΑ περίμενε να ειδοποιηθούν πρώτα οι συγγενείς των θυμάτων από τις στρατιωτικές Αρχές και στη συνέχεια να εκδώσει σχετική ανακοίνωση. Στόχος ήταν οι οικογένειες των θυμάτων να μην πληροφορηθούν τη θλιβερή είδηση από τα μέσα ενημέρωσης. 

Αναλυτικά η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου 2023, το λεωφορείο που μετέφερε το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είχε μεταβεί στην Λιβύη στο πλαίσιο συνδρομής της Χώρας μας, συγκρούστηκε με όχημα που κινούνταν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρμόδιες διπλωματικές αρχές της Ελλάδας, από την σύγκρουση που συνέβη κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, στελέχη έχουν υποστεί ελαφρούς τραυματισμούς. Όλοι οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία της περιοχής.

Τα αίτια και οι συνθήκες του περιστατικού διερευνώνται σε συνεργασία με τις Λιβυκές αρχές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση συγκέντρωσης του προσωπικού στην Βεγγάζη και επαναπατρισμού του. Αεροσκάφος C-130 στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα με νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης».

Νεότερη ενημέρωση για το δυστύχημα

«Από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι τρία μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους και δυο αγνοούνται. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση». 

Λίβυος υπουργός Υγείας: «Θερμά συλλυπητήρια στα αδέρφια μας στην Ελλάδα»

«Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους του κ. Πρωθυπουργού και της λιβυκής κυβέρνησης και του λιβυκού λαού, τα θερμά μου συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ελλάδα. Υπήρχε μια ομάδα που ήρθε να βοηθήσει τους Λίβυους σε επιχειρήσεις διάσωσης στην πόλη Derna, και έφτασε στην πόλη της Βεγγάζης, και καθοδόν προς την πόλη Derna, αντιμετώπισε ένα πραγματικά φρικτό τροχαίο δυστύχημα. Η ομάδα αποτελούνταν από 19 άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίας» ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας της Λιβύης, Othman Abdel Jalil.

«Από αυτούς τους 15, οκτώ ήταν σε αρκετά σταθερή κατάσταση και επτά ήταν στην πραγματικότητα κρίσιμα κρούσματα. Αντιμετωπίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο εξειδικευμένο νοσοκομείο της Βεγγάζης, όπου τώρα πρόκειται να φτάσουν. Υπήρχε μια οικογένεια από τη Λιβύη με την οποία συγκρούστηκαν που είχε πέντε μέλη, από τα οποία τρία σκοτώθηκαν».

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top