Μεγάλες αλλαγές στην έκτιση ποινών για καταδικασθέντες 

2 χρόνια παραπάνω στη φυλακή για σοβαρά κακουργήματα 

Αλλάζει άρδην το σύστημα έκτισης ποινών, ενώ έρχονται ακόμη και...  ποινικές διώξεις για τους δικομανείς! Η δικαστική  συντάκτρια του Star Άννα Σταματιάδου αναφέρθηκε στις  πληροφορίες για τα μέτρα που ετοιμάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. 

Βιασμοί ανηλίκων: Ψηφίστηκε το Ποινικό Μητρώο για αυστηρότερες ποινές 

Οι ποινές πάνω από ένα χρόνο θα εκτίονται

Ο κατηγορούμενος που καταδικάστηκε πχ ένα χρονο για ενδοοικογενειακή βία, θα μπαίνει φυλακή για ένα διάστημα, ενώ για το υπόλοιπο θα πληρώνει ή θα παρέχει κοινωφελή εργασία. Ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας υπάρχει, αλλά είναι μια «πληγή». Σύμφωνα με πληροφορίες του Star έχει δημιουργηθεί ήδη μια ψηφιακή πλατφόρμα με δήμους και  νοσοκομεία που θέλουν να απασχολήσουν καταδικασθέντες από τα ποινικά δικαστήρια. 

Aλλαγές στον Ποινικό Κώδικα- Αυστηρότερες ποινές

Θα μένουν 2 χρόνια παραπάνω στη φυλακή οι καταδικασθέντες για σοβαρά κακουργήματα 

Καθώς αυξάνεται κατά περίπου δύο έτη ο χρόνος που μπορούν να υποβάλουν αίτηση για προσωρινή απόλυση. Τι σημαίνει αυτό; Αν διέπραξε κάποιος μια ληστεία και καταδικάσθηκε με φυλάκιση 15χρόνια, μπορούσε στα 8 χρόνια να κάνει αίτηση προσωρινής απόλυσης και να βγει με περιοριστικούς όρους. Τώρα θα παραμένει 2 χρόνια παραπάνω στη φυλακή. 


Οι ισοβίτες θα μπορούν να αιτηθούν προσωρινή απόλυση μετά τα 20 χρόνια, ενώ για εκείνους  που έχουν δις ή τρις ισόβια το όριο ορίζεται στα 25 χρόνια.  27 χρόνια πραγματικής κάθειρξης θα κάνουν οι πολυισοβίτες (με πάνω από πέντε φόνους).

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για βιασμό ανηλίκων και φόνο 

Οι δικομανείς θα διώκονται 

Παράλληλα  θα διώκονται οι δικομανείς. Δε θα μπορεί δηλαδή ο καθένας,  κάθε τρεις και λίγο,  να κάνει μηνύσεις αβάσιμες, δόλιες ή ψευδείς.  Οι μηνύσεις σε αυτές τις περιπτωσεις θα μπαίνουν αμέσως στο αρχείο. Και ο δικομανής θα διώκεται ποινικά (για ψευδή καταμήνυση από τον εισαγγελέα) και από κατήγορος θα μετατρέπεται σε κατηγορούμενο, ενώ επιπλέον θα πληρώνει και πρόστιμο!  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top