Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για βιασμό ανηλίκων και φόνο

Οι δολοφονίες Καρολάιν και Γαρυφαλλιάς φέρνουν αυστηροποίηση των ποινών

Αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας, όπως οι δολοφονίες της Καρολάιν και της Γαρυφαλλιάς, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα τεθεί άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, περιέχει τροποποιήσεις διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που στόχο έχουν – κατά το υπουργείο – την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης των πολιτών.

Παράλληλα, αυστηροποιούνται οι όροι απόλυσης των καταδίκων, αλλά και οι ποινές για σεξουαλικά εγκλήματα. Συγκεκριμένα, αλλαγές σημειώνονται σε αδικήματα, όπως ο ομαδικός βιασμός, ο οποίος πλέον θα τιμωρείται μόνο με ισόβια, αλλά και ο βιασμός ανηλίκου, που θα τιμωρείται με ισόβια, αντί κάθειρξης 10-15 ετών.

Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι προβλέπει για την αποφυλάκιση και τα ισόβια

Ταυτόχρονα, αλλάζει το ηλικιακό όριο της αποπλάνησης ανηλίκου και από 14-15 έτη, γίνεται 12-15 έτη.

Εξάλλου, στον εμπρησμό εισάγεται νέα μορφή αξιόποινης συμπεριφοράς, όταν προκαλείται καταστροφή του περιβάλλοντος και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσιάρας, με τις προωθούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις επιδιώκεται η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως ανηλίκων, πολιτών τρίτων χωρών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, trafficking, ενώ αντιμετωπίζεται το νομοθετικό κενό, που προκάλεσε η κατάργηση ή η υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακών αδικημάτων, μετά την ισχύ των νέων Κωδίκων.

Οι τρεις βασικοί άξονες των αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα

Οι τροποποιήσεις κινούνται στους εξής βασικούς άξονες:

1) στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας,

2) στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα και

3) στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κ.λπ., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή)

Τσιάρας: Στόχος μας να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη

«Στόχος μας είναι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη», είπε ο Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τις νέες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα.

«Εστιάζοντας σε τέσσερις άξονες, διευρύνουμε το αξιόποινο για κάποιες πράξεις. Συγκεκριμένα, αυξάνονται οι ποινές για τα ειδεχθή εγκλήματα, για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας. Για τα συγκεκριμένα εγκλήματα προβλέπεται μόνο η ποινή της ισοβίου καθείρξεως», εξήγησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά στα σεξουαλική αδικήματα σε ανηλίκους τόνισε ότι αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής και τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα: «Πλέον υπάρχει μόνο φυλάκιση, δεν υπάρχει χρηματική εγγύηση ή κοινωφελής εργασία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top