Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι προβλέπει για την αποφυλάκιση και τα ισόβια

Μητσοτάκης: Οι αλλαγές διορθώνουν τα λάθη του παρελθόντος

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της 26ης Ιουλίου 2021

«Στο εξής αυξάνεται η προστασία των ευπαθών και των ανηλίκων, όπως και των θυμάτων κακοποίησης και έμφυλης βίας, ενώ η απόλυση καταδίκων υπό όρους αυστηροποιείται».

Αυτό είναι το στίγμα των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες αποφασίστηκαν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, γίνονται βαρύτερες και οι ποινές για μια σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα, όπως οι εμπρησμοί δασών.

Όπως εξήγησε, οι αλλαγές παρακολουθούν την κοινωνική πραγματικότητα, απαντούν στα ζητούμενα των πολιτών και «αποδεικνύουν όμως και την ετοιμότητα αυτής της Κυβέρνησης να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και να διορθώνει τα λάθη του παρελθόντος».

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Για τα ειδεχθή εγκλήματα και τη βαριά εγκληματικότητα

•    Μόνο ισόβια κάθειρξη για ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτά της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου, της θανατηφόρας ληστείας. 

•    Αυστηρότερη ποινή και επιβαρυντική περίσταση για τη σωματική βλάβη σε υπάλληλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του. 

•    Αυστηρότερες προϋποθέσεις για την αυτοδίκαιη αναστολή εκτέλεσης ποινής. 

•    Χωρίς βραχιολάκι όσοι καταδικάζονται για μείζονος ποινικής απαξίας αδικήματα όπως ναρκωτικά, ανθρωποκτονία, ληστεία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας.

•    Αυξάνεται στα 4/5 η παραμονή στη φυλακή για όσους έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα και ζητούν αποφυλάκιση με όρους. (Για τα εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών (διακεκριμένη μορφή), εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις, εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, ληστεία, εκβίαση, βιασμός και όλα κατά της γενετήσιας ελευθερίας)

•    Για τα ειδεχθή εγκλήματα το κατώτατο όριο παραμονής στο σωφρονιστικό κατάστημα του καταδίκου αυξάνεται από τα 16 χρόνια που ισχύει σήμερα. 

Για τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

•    Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον είναι κακούργημα.

•    Η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους θα διώκεται αυτεπαγγέλτως.

•    Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται στο πλαίσιο σχέσης εξάρτησης (εργασία κλπ.) τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση (καταργήθηκε η δυνατότητα τιμώρησης της πράξης εναλλακτικά με χρηματική ποινή) και διώκεται αυτεπάγγελτα.

•    Επανέρχεται η κακουργηματική μορφή της αιμομιξίας, η οποία τον Ιούνιο του 2019 έγινε πλημμέλημα.

•    Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους (άρθρο 339 ΠΚ), στη βασική του μορφή τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα

Για άλλα αδικήματα

•    Διευρύνεται το αξιόποινο για τις παραβάσεις σχετικά με την υιοθεσία. Πλέον τιμωρείται τόσο εκείνος που δίνει το παιδί του σε υιοθεσία, εκείνος που υιοθετεί και εκείνος που μεσολαβεί στην υιοθεσία αποκομίζοντας ο ίδιος ή προσπορίζοντας σε άλλον παράνομο περιουσιακό όφελος.

•    Αυστηροποιείται το πλαίσιο των ποινών στα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή). 

•    Αυστηροποιούνται οι διατάξεις για τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, δηλαδή για τον εμπρησμό, τον εμπρησμό δασών, την πλημμύρα, την έκρηξη κλπ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top