Καιρός Hot – Dry - Windy: Κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα

Στους 46◦C η θερμοκρασία – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με μπουρίνια

Εξαιρετικά δύσκολες θα είναι σήμερα οι συνθήκες του καιρού, καθώς κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα, με τον υδράργυρο να αναμένεται να εκτοξευθεί ακόμα και στους 46 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ακραία επικινδυνότητα πυρκαγιών με καιροί τύπου Hot – Dry – Windy. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Πάντως από αύριο, Πέμπτη και την Παρασκευή θα επιστρέψουμε στις φυσιολογικές καλοκαιρινές συνθήκες με θερμοκρασίες κοντά στους 34 με 37 βαθμούς Κελσίου και με μελτέμια, κυρίως στο Αιγαίο. 

Θερμική εισβολή με 46 βαθμούς Κελσίου - Νέο έκτακτο δελτίο καιρού

Καύσωνας: Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων της ΕΜΥ η θερμοκρασία σήμερα σε κάποιες περιοχές θα σημειώσει άνοδο κατά έναν με δύο βαθμούς σε σχέση με χθες, Τρίτη. 

Αναλυτικά:

α. στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο τους 43 με 45 βαθμούς Κελσίου και τοπικά στο εσωτερικό της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου τους 46 βαθμούς Κελσίου

Καιρός: Νέα έξαρση του καύσωνα – Μεγάλος κίνδυνος την Τετάρτη

β. στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Μακεδονία τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου

«Καμπανάκι» για την Τετάρτη: «Η πιο επικίνδυνη μέρα λόγω του καυτού λίβα»

δ. στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Μπουρίνια μετά το μεσημέρι – Δείτε σε ποιες περιοχές

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, μετά το μεσημέρι στη βορειοδυτική χώρα και πιο συγκεκριμένα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία η καιρική κατάσταση θα αλλάξει, με πρόσκαιρες καταιγίδες και κυρίως με πολύ ενισχυμένους βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους. Τα έντονα αυτά φαινόμενα θα επεκταθούν πριν το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία και τη νύχτα στις Σποράδες.

Καιρός: Από πότε υποχωρεί η θερμοκρασία

Την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει σε όλη τη χώρα τουλάχιστον κατά 6 με 8 βαθμούς και δεν θα ξεπερνά τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στη Θράκη, την ανατολική Μακεδονία και το βορειοανατολικό Αιγαίο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από πολύ ενισχυμένους βόρειους ανέμους (μπουρίνια).

Καύσωνας: Ακραία επικινδυνότητα πυρκαγιών λόγω του καιρού Hot – Dry – Windy

Ακραία είναι σήμερα η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης των δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου, σύμφωνα με το meteo. 

Και αυτό λόγω των πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών που επικρατούν σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων. Συγκεκριμένα, στην ηπειρωτική Ελλάδα οι άνεμοι θα πνέουν Δ/ΝΔ με εντάσεις 6 – 7 μποφόρ και τοπικά 8, ενώ στην Κρήτη και στη Ρόδο θα πνεόυν Δ/ΒΔ με εντάσεις 5 – 6 μποφόρ, τοπικά 7. 

Οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου, με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, θα σημειωθούν στην Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Έβρο, Κορινθία, Ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top