Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη

«Έφυγε» από τη ζωή η ιδρύτρια του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ

Τα περασμένα Χριστούγεννα η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε στην εκπομπή Αλήθειες με τη Ζήνα για το έργο της ΕΛΠΙΔΑΣ

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο.

Έφυγε από τη ζωή η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη 

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποτέλεσε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ανθρώπινης δύναμης και κοινωνικής δράσης. Ήταν μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία των ανθρώπων, καταβάλλοντας αξιοθαύμαστες προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνίας και την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων.

Μέσα από το έργο της, αφιέρωσε ιδιαίτερη προσοχή στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως παιδιά που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες, ηλικιωμένους που με περιορισμένους πόρους και άτομα με αναπηρίες. Ο στόχος της ήταν να τους παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή ζωή.

Πέθανε η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη αποτέλεσε ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα ανθρώπινης δύναμης και κοινωνικής δράσης / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ακόμα, η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη βρέθηκε στο πλευρό ανθρώπων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ή βρέθηκαν σε περίοδο έντονης κρίσης. Η ανιδιοτέλεια και η αφοσίωσή της προσέφεραν παρηγοριά και ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονταν σε δύσκολη θέση. 

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη: Το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο και τα βραβεία

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ήταν Ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», το οποίο μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με παιδιά του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με παιδιά του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ

Από το 1999, ήταν Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO σε θέματα που αφορούν τα δικαιώματα και την προστασία των παιδιών, καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά.

Δραστηριοποιήθηκε επίσης ως: 

  • Μέλος Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
  • της Διεθνούς Κίνησης Γυναικών για την Ειρήνη
  • του Διεθνούς Κέντρου για τα χαμένα και κακοποιημένα παιδιά (ICMEC)
  • του Ιδρύματος Mentor κατά των ναρκωτικών
  • ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄
  • ήταν μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου των «Special Olympics Europe-Eurasia».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με το παράσημο του Μεγαλοσταυρού του Τάγματος της Ευποιίας / Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη ανέπτυξε ισχυρές σχέσεις με διάφορες διεθνείς προσωπικότητες, όπως η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η Σούζαν Μουμπάρακ και με διάφορα δίκτυα και οργανώσεις, όπως ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Γυναικών που υπερασπιζόταν την ειρήνη.

Το 2013 η Μαριάννα Βαρδινογιάννη έγινε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Κέντρου Nizami Ganjavi μαζί με τους Ismail Serageldin, Vaira Vike-Freiberga, Tarja Halonen, Suleyman Demirel, Roza Otunbayeva, τον Πρέσβη Walter Fust και τον Federico Mayor Zaragoza.

Έγραψε το βιβλίο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα : Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Στις 14 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «ΕΛΠΙΔΑ» στην Αθήνα. Η «ΕΛΠΙΔΑ», που αποτέλεσε στόχο ζωής της κας Βαρδινογιάννη, επικεντρώνεται στη φροντίδα παιδιών με καρκίνο.

Η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη τιμήθηκε για το έργο της με τα εξής βραβεία: 

  • Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής: Ο τίτλος απονεμήθηκε το 2006 από τη Γαλλική Δημοκρατία. Ο τίτλος του Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής απονεμήθηκε το 2015
  • Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευεργεσίας από την Ελληνική Δημοκρατία.
  • Βραβείο Νέλσον Μαντέλα 2020 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
     
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top