Ζαχαρούλα Γκριέλα: Όραμα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας

Ποιοι είναι οι στόχοι της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αστερόδεια»

Δείτε τη συνέντευξη που παραχώρησε

Η δικηγόρος Ζαχαρούλα Γκριέλα σε συνέντευξη στο Star.gr και τον Χρήστο Κωνσταντινίδη μιλά για την αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στέκεται νομικά σε μία νέα ορολογία που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και αφορά τις δολοφονίες γυναικών.

Η δικηγόρος Ζαχαρούλα Γκριέλα σε συνέντευξη στο Star.gr και τον Χρήστο Κωνσταντινίδη

Αναφερόμαστε στις «γυναικοκτονίες», ένας όρος που, κατά την άποψη της νομικού, είναι πολύ σωστός, από εγκληματολογική και κοινωνιολογική άποψη, γιατί πρόκειται για εγκλήματα που γίνονται με βάση το φύλο. Έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η ανάδειξη του προβλήματος είναι σημαντική για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. «Δίνει το στίγμα για την αιτία αυτής της μορφής βίας», υπογραμμίζει.

Η δικηγόρος Ζαχαρούλα Γκριέλα

Ποινικά όμως οι γυναικοκτονίες τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές που αποδίδονται σε ανθρωποκτονίες. Οι μόνες χώρες παγκοσμίως που έχουν θεσπίσει τη γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο έγκλημα είναι η Κύπρος και η Μάλτα. Και εκεί όμως η ποινή είναι η εσχάτη των ποινών (δηλαδή ισόβια), όπως στα εγκλήματα ανθρωποκτονίας. Η δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω, η οποία έχει σημειώσει επιτυχίες σε δύσκολες υποθέσεις Ποινικού Δικαίου, εκμυστηρεύτηκε το όραμα της «Αστερόδεια», μία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 2022 με σκοπό την προστασία της μητρότητας και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Η δικηγόρος Ζαχαρούλα Γκριέλα

Ως εκλεγμένο μέλος της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης σε αυτούς τομείς την προηγούμενη τετραετία και επισήμανε τους στόχους για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top