Πανελλήνιες: Το ιδανικό πρωινό πριν την εξέταση & η αλήθεια για τη σοκολάτα

Συμβουλές για τη διατροφή των υποψηφίων από τη διατροφολόγο Μερόπη Παπουτσή

Πανελλήνιες 2023: Συμβουλές για τη διατροφή των υποψηφίων- Όλα όσα είπε η Μερόπη Παπουτσή,διατροφολόγος και διαιτολόγος Msc, Χημικός-Αναλυτής τροφίμων (BSc)

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων. Καθόλη τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου που διανύουν οι έφηβοι, απαραίτητο είναι να έχουν αντοχή, ενέργεια, συγκέντρωση και ενισχυμένη μνήμη, προκειμένου να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα στις εξετάσεις. Σημαντικός είναι ο ρόλος που παίζει η διατροφή τους αυτό το διάστημα στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του οργανισμού των μαθητών.

«Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μία απαιτητική περίοδος για το σώμα, οπότε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή  μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι πιο υγιής και ισχυρός για την καλύτερη δυνατή απόδοση των μαθητών», είπε στο star.gr η Μερόπη Παπουτσή, διατροφολόγος και διαιτολόγος Msc, η οποία μοιράστηκε χρήσιμες συμβουλές για τα βασικά γεύματα των μαθητών την περίοδο των εξετάσεων. 

Μερόπη Παπουτσή

 Μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να είναι πιο υγιής και ισχυρός για την καλύτερη δυνατή απόδοση των μαθητών, είπε η Μερόπη Παπουτσή, διατροφολόγος και διαιτολόγος Msc

Πανελλήνιες 2023: Το πρωινό γεύμα 

Το πρωινό γεύμα είναι απαραίτητο για κάθε παιδί και ο ρόλος του είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς εξασφαλίζει σωματική και πνευματική ευεξία.

«Τρώγοντας πρωινό, αυξάνουμε τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και επιτρέπουμε στον οργανισμό μας να λειτουργεί σωστά.

Πανελλήνιες 2023: 8+1 οδηγίες για τους υποψήφιους πριν από τις εξετάσεις

Έρευνες μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού και έδειξαν ότι η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν καταναλώσει πρωινό στο σπίτι, στο οποίο οφειλόταν και η καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους», σημείωσε η κ. Παπουτσή.

φυστικοβούτυρο

Η απόδοση των μαθητών στις εξετάσεις ήταν υψηλότερη, όταν τα παιδιά είχαν καταναλώσει πρωινό, σύμφωνα με έρευνα- φωτ usnplash

Η ίδια μοιράστηκε κάποιες ιδέες για ένα καλό πρωινό.

  • Γάλα ή γιαούρτι με βρώμη, μέλι, ξηρούς καρπούς και φρούτο 
  • Ψωμί ολικής άλεσης με ταχίνι/φυστικοβούτυρο/μέλι/μαρμελάδα και φρούτο
  •  Αυγό, ψωμί ολικής άλεσης, avocado και φρούτο 

Σε κάθε περίπτωση την ημέρα των εξετάσεων, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ο υποψήφιος να ξεκινήσει με άδειο στομάχι, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να ζαλιστεί και να μην μπορέσει να αποδώσει τα μέγιστα.

Πανελλήνιες 2023: Συμβουλές σε παιδιά και γονείς για να διώξουν το άγχος

Πανελλήνιες εξετάσεις: Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των γευμάτων

Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο οργανισμός σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. 

«Πρέπει να καταναλώνονται μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας, ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού.

Ο κατάλληλος αριθμός γευμάτων την ημέρα, καλύπτει τελικά τις ανάγκες των παιδιών και τα ενισχύει σωματικά και πνευματικά. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να προτείνουμε τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρά γεύματα», είπε η κ. Παπουτσή.

πρωινό

Πρέπει να καταναλώνονται μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, ώστε ο μαθητής να μην αισθάνεται ούτε το αίσθημα της πείνας, ούτε το αίσθημα του υπερκορεσμού- φωτογραφία usnplash

Προτάσεις για snacks την περίοδο των Πανελληνίων 

  • Γιαούρτι με φρούτο, μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλλα
  • 1 φέτα ψωμί πολύσπορο με μέλι ή ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
  • Φρουτοσαλάτα με μέλι, ξηρούς καρπούς και κανέλλα
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή σοκολάτα
  • 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών
  • 1 χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί
  • 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι ή χαλβάς

Επίθεση χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων - Τι θα γίνει με όσους δεν εξετάστηκαν

Ο σημαντικός ρόλος της ενυδάτωσης 

Σύμφωνα με την κ. Παπουτσή, οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους (8-10 ποτήρια νερό).

«Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, περισσότερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση. Προτιμήστε το νερό, το γάλα, το τσάι και τους χυμούς φρούτων και φροντίστε να μη φτάνετε στα επίπεδα δίψας για να πιείτε κάτι υγρό», είπε.

 

Ένα κομμάτι σοκολάτα υγείας, αποτελεί ιδανικό σνακ για τους υποψηφίους που διαβάζουν για τις Πανελλήνιες εξετάσεις- φωτ. unsplash

Πανελλήνιες εξετάσεις: Η αλήθεια για τη σοκολάτα

Σύμφωνα με την κ. Παπουτσή, η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, ουσιών δηλαδή που μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.

«Αυτός είναι ο λόγος που η σοκολάτα χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο τρόφιμο, σε περίοδο εξετάσεων και έντονου διαβάσματος. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, καθώς η αλόγιστη κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ένα μικρό γλύκισμα σοκολάτας ή λίγη μαύρη σοκολάτα αποτελούν την ιδανικότερη λύση», είπε.

Πανελλήνιες 2023: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2023 

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 - 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top