Πανελλήνιες 2023: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Τι αλλάζει στον υπολογισμό των μορίων

Xρήσιμες συμβουλές για το διάβασμα και τις επαναλήψεις από καθηγήτρια / Ρεπορτάζ star.gr

Μια εβδομάδα έμεινε από την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να πετύχουν στη σχολή που επιθυμούν. Πώς, όμως, υπολογίζονται τα μόρια για κάθε σχολή;

Εβδομάδα Πανελλαδικών: Πότε ξεκινούν και τι αλλάζει στη βαθμολόγηση   

Εβδομάδα-ορόσημο για την έναρξη των πανελληνίων, με τους υποψηφίους των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ να δίνουν τη δική τους «μάχη» για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Πανελλήνιες 2023: 8+1 οδηγίες για τους υποψήφιους πριν από τις εξετάσεις

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν και φέτος νωρίς, προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Πανελλήνιες 2023: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Κάθε σχολή / τμήμα έχει ορίσει τους συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα.

Σύμφωνα με το aeitei.gr, προκειμένου να υπολογίσουν τα μόρια για μία σχολή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

  • Να πολλαπλασιάσουν τον συντελεστή βαρύτητας που ορίζει η συγκεκριμένη σχολή για ένα μάθημα με το βαθμό τους στο μάθημα αυτό. Αυτό θα πρέπει να το κάνουν για κάθε μάθημα.
  • Τα γινόμενα που υπολόγισαν στο προηγούμενο βήμα, 4 για τα μαθήματα του πεδίου τους (ΓΕΛ) ή της ειδικότητας τους (ΕΠΑΛ) και όσα ειδικά μαθήματα απαιτούνται για τη συγκεκριμένη σχολή (κανένα, ένα ή δύο), θα πρέπει να τα αθροίσουν.
  • Το άθροισμα του προηγούμενου βήματος το πολλαπλασιάζουν με το 100 και έτσι έχουν τα μόρια για το συγκεκριμένο τμήμα.

Σημειώνεται ότι κάθε τμήμα ορίζει για κάθε μάθημα ένα συντελεστή βαρύτητας, που κυμαίνεται από 20% έως 40%. Κάθε τμήμα, δηλαδή, ορίζει τέσσερις συντελεστές βαρύτητας για τα τέσσερα μαθήματα του Πεδίου στο οποίο είναι ενταγμένο.

Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

  • 6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
  • 8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
  • 12 Ιουνίου: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

Όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, η πρώτη ημέρα των εξετάσεων, 1η Ιουνίου, θα αφορά επίσης στο μάθημα Γενικής Παιδείας, των Νέων Ελληνικών. Θα ακολουθήσει η εξέταση του μαθήματος των Μαθηματικών (3 Ιουνίου) και οι υπόλοιπες ημέρες (7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου) θα αφορούν σε μαθήματα ειδικότητας.

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 - 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top