Πανελλήνιες 2023: 8+1 οδηγίες για τους υποψήφιους πριν από τις εξετάσεις

Xρήσιμες συμβουλές για το διάβασμα και τις επαναλήψεις από καθηγήτρια

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, που στα ΓΕΛ ξεκινούν στις 2 Ιουνίου και στα ΕΠΑΛ μία ημέρα νωρίτερα, έχουν μπει χιλιάδες υποψήφιοι της Γ΄ Λυκείου. Ποια είναι όμως η τακτική που καλό είναι να ακολουθήσει ένας υποψήφιος λίγο πριν από τη μεγάλη αναμέτρηση; Ποια είναι τα μυστικά της σωστής αντιμετώπισης των πραγμάτων σε αυτό το κρίσιμο διάστημα;

Το star.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού ΣπουδήΈφη Ριζά, η οποία έδωσε χρήσιμες συμβουλές στους μαθητές, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους, ενόψει αυτής της πολύ σημαντικής και δύσκολης δοκιμασίας.

«Ανεξάρτητα από το πόσο ουσιαστικά έχει προετοιμαστεί κάποιος, αυτό που έχει σημασία είναι να οργανώσει την επανάληψή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο την προσπάθεια που έχει κάνει. Η διαρκής και συστηματική ενασχόλησή μας, στον Φροντιστηριακό Οργανισμό ΣΠΟΥΔΗ, με την προετοιμασία υποψηφίων για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, μας επιτρέπει να δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές στους υποψηφίους», είπε.

Αρχίζουν οι προαγωγικές εξετάσεις στα Λύκεια – Πότε κλείνουν τα σχολεία

Χρήσιμες συμβουλές για το διάβασμα και τις επαναλήψεις πριν από τις Πανελλήνιες

Σύμφωνα με την κ. Ριζά οι υποψήφιοι καλό είναι:

  • Να κατανέμουν τις ημέρες που έχουν τη διάθεσή τους μέχρι τις εξετάσεις στα εξεταζόμενα μαθήματα, με βάση τον βαθμό της δυσκολίας τους.
  • Να αρχίζουν με το μάθημα που τους δυσκολεύει περισσότερο, μια και στην αρχή της επανάληψης δεν είναι πολύ κουρασμένοι και αντέχουν παραπάνω. Αν ξεμπερδέψουν με αυτό θα είναι πιο ήρεμοι και θα συνεχίσουν με θετική διάθεση, νιώθοντας μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εξίσου σημαντικό με την καλή προετοιμασία, είναι οι υποψήφιοι να μπορούν να διατηρούν την ψυχραιμία τους, σύμφωνα με την κ. Ριζά (φωτογραφία αρχείου unsplash)
  • Να ξεκινούν την επανάληψη ανά μάθημα και να προγραμματίζουν τον συνολικό χρόνο που χρειάζονται ανά κεφάλαιο, ώστε να προσδιορίσουν το σύνολο των ωρών που απαιτείται να μελετούν καθημερινά.
  • Να οργανώνουν τις ώρες του καθημερινού διαβάσματος σε πρόγραμμα, που μπορούν να υποστηρίξουν, περισσότερες ώρες το πρωί και λιγότερες το απόγευμα ή το αντίστροφο.
  • Να αποφεύγουν να ξενυχτούν διαβάζοντας μέχρι αργά το βράδυ, γιατί είναι καλό να συνηθίσει από τώρα ο οργανισμός τους στο πρωινό ξύπνημα, μια και οι εξετάσεις είναι πρωί.
  • Στην επανάληψη να αξιοποιούν το δικό τους γνώριμο εκπαιδευτικό υλικό και γενικά να αποφεύγουν να διαβάζουν καινούρια πράγματα ή σημειώσεις συμμαθητών τους, γιατί το μόνο που θα καταφέρουν είναι να πανικοβληθούν, αφού το άγνωστο πάντα τρομάζει τους ανθρώπους.

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν μπει χιλιάδες υποψήφιοι της Γ΄ Λυκείου

Στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις έχουν μπει χιλιάδες υποψήφιοι της Γ΄ Λυκείου - (φωτογραφία αρχείου eurokinissi)
  • Αν νιώσουν ότι η επανάληψή εξελίσσεται αργά και δεν προλαβαίνουν να την ολοκληρώσούν, να αποφασίσουν με θάρρος να στηρίξουν τη μελέτη τους σε πιο βασικά σημεία ή να εστιάσουν σε όσα κατά τη γνώμη τους δεν ελέγχουν ιδιαίτερα. 
  • Να μην στέκονται σε εξαντλητικές λεπτομέρειες που τους αποπροσανατολίζουν. 
  • Σε κάθε δυσκολία, σε ενδεχόμενη απορία τους, να επικοινωνούν με τους καθηγητές τους για να τους βοηθήσουν και μην χάνουν πολύτιμο χρόνο, αναζητώντας λύσεις, σε ζητήματα, που εκείνοι τα αντιμετωπίζουν γρηγορότερα.

Πανελλήνιες 2023: Ο αριθμός των εισακτέων - Αναλυτικά όλες οι σχολές

«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Είναι μια σπουδαία εμπειρία πρώτα απ’ όλα γιατί τα παιδιά μας πρώτη φορά κρίνονται σε ένα ευρύ φάσμα ύλης και αξιολογούνται, όχι μόνο από πλευράς γνώσεων και διανοητικών δυνάμεων, αλλά και από άποψη ψυχικών αντοχών. Αυτό τους οδηγεί να θεωρούν την επιτυχία στις εξετάσεις, τεκμήριο προσωπικής και κοινωνικής αξίας, αναμένοντας την αναγνώριση και την αποδοχή από τον περίγυρό τους, άμεσο ή έμμεσο. 

Η Έφη Ριζά, φιλόλογος και διευθύντρια του φροντιστηριακού οργανισμού Σπουδή

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι για κάποιους από τους υποψηφίους η εισαγωγή σε μια σχολή, σε ένα τμήμα είναι εισιτήριο για επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη, οπότε αναπόφευκτα θεωρούν ότι για τα επόμενα χρόνια η ζωή τους θα είναι ρυθμισμένη και ελεγχόμενα ομαλή. Σε αντίθετη περίπτωση – αν αυτό που κατακτήσει ο υποψήφιος δεν τον ικανοποιεί ή ακόμα χειρότερα αν δεν πετύχει πουθενά- θα πρέπει να εμπλακεί και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση, σε μια διαδικασία επαναπροσδιορισμού στόχων και προσανατολισμών», πρόσθεσε η κ. Ριζά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top