Τέμπη: Μυστήριο με το μανιτάρι φωτιάς - «Δεν έχει ξανασυμβεί στον κόσμο»

Τι λένε οι ειδικοί πραγματογνώμονες οικογενειών θυμάτων

Αποκαλυπτικά είναι τα πρώτα συμπεράσματα των πραγματογνωμόνων, που ερευνούν το δυστύχημα στα Τέμπη για λογαριασμό κάποιων οικογενειών των θυμάτων. Οι τραγικές ελλείψεις στις επικοινωνίες και την πυρασφάλεια όπως και η ελλιπής εκπαίδευση των σταθμαρχών είναι μερικά από τα σημεία που θα ελέγξουν διεξοδικά. Όσο για τη φωτιά που ξέσπασε, και τα πέντε μέλη της επιτροπής, είπαν ότι πουθενά στον κόσμο δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο μετά από σύγκρουση ηλεκτρικών τρένων.  

Τέμπη: Αυτοί είναι οι νέοι πίνακες τηλεδιοίκησης στη Λάρισα

Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, ο στόχος του υπουργείου Μεταφορών, είναι η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα να είναι σε πλήρη λειτουργία. Στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης βλέπετε τις οθόνες της τηλεδιοίκησης.

οθόνες της τηλεδιοίκησης.

Οι  χειριστές θα μπορούν να  βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πού βρισκεται το κάθε τρένο και σε ποια γραμμή.  

Τέμπη: Τι είδαν οι πραγματογνώμονες - «Δεν είναι φυσιολογική αυτή η φωτιά»

Σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος για λογαριασμό κάποιων οικογενειών η σύγκρουση μεταξύ των δύο αμαξοστοιχιών διήρκησε έξι με επτά δευτερόλεπτα.  

«Δεν υπήρχαν περιθώρια επιβίωσης απο τη σύγκρουση. Για όσους ήταν μπροστά όλα έληξαν στο μισό δευτερόλεπτο. Το βαγόνι 2, το κυλικείο, κάηκε ολοσχερώς μέσα σε 20 με 25 λεπτά» αναφέρει ο διερευνητής ατυχημάτων Κώστας Λακαφώσης. 

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτό που είδαμε, το μεγάλο μανιτάρι της φωτιάς και η φωτιά που ακολούθησε δεν είναι φυσιολογικό. 

Σε περίπτωση ηλεκτρικού τρένου που δεν κουβαλάει τίποτα, δεν έχουμε κάποια φωτιά σε καμία αντίστοιχη περίπτωση σε όλο τον κόσμο».  

Η εμπορική αμαξοστοιχία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, μετέφερε λαμαρίνες ωστόσο η πενταμελής επιτροπή θέλει να διαπιστώσει εάν υπήρχε και άλλο εμπόρευμα το οποίο βοήθησε στην εξάπλωση της φωτιάς.

Τέμπη: «Τρεις μηχανές των τρένων δεν έχουν καεί, παρά την πυρκαγιά»

Τέμπη: «Aγκάθι» η εκπαίδευση των σταθμαρχών

Στο στόχαστρο των πραγματογνωμόνων έχει μπει και η εκπαίδευση των σταθμαρχών. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει διαπιστώνουν πως ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ σταθμάρχη και μηχανοδηγού θύμιζε κουβέντες καφενείου.

«Πώς είναι δυνατόν αυτός ο άνθρωπος μέσα σε μία εβδομάδα από το τέλος της εξέτασής του να μιλάει λες και μιλάει στον φίλο του. Σαν να πήρε τον φίλο του τηλέφωνο, "Έλα Γιαννάκη, φύγε". Κάπου υπάρχει λάθος» λέει ο υποπτέραρχος ε.α. Γιώργος Βλασσόπουλος. 

'Ομως και οι ελλείψεις στις ραδιοεπικοινωνίες όπως διαπίστωσαν τα μέλη της επιτροπής είναι μεγάλες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top