20 εκδρομές για το Πάσχα: Τα τοπικά έθιμα που το κάνουν μοναδικό

Πού να πάτε και πόσο θα κοστίσει η διαμονή σας για το Πάσχα 2023

Στο χωριό, αλλά και σε ελληνικά νησιά σκοπεύουν να περάσουν οι Έλληνες τις ημέρες του Πάσχα. Αυξημένες είναι ήδη οι προ-κρατήσεις τις ημέρες της αργίας για ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που ετοιμάζουν βαλίτσες για να φύγουν εκδρομή τη Μ. Παρασκευή 14/4, με ημερομηνία επιστροφής τη Δευτέρα του Πάσχα 16/4. 

«Υψηλά ποσοστά προ- κρατήσεων καταγράφονται ιδιαίτερα στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και σε νησιά, όπως η Μύκονος, η Πάτμος, η Ύδρα, η Σπέτσες, η Αίγινα και η «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων, Κέρκυρα.

H κίνηση θα ενταθεί σχεδόν στο σύνολο των προορισμών της χώρας ιδιαίτερα μετά το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου, ενώ αναμένεται sold out στους δημοφιλείς θρησκευτικούς νησιωτικούς και ηπειρωτικούς προορισμούς», είπε στο star.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E- Real Estates.

Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Νονού» - Τι περιλαμβάνει

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό και τη διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών. 

«Για ακόμη μία χρονιά εκτός από το κόστος διαμονής, ένας επιπλέον παράγοντας θα είναι και το κόστος μετακίνησης που δεν είναι αμελητέο. Δεν είναι λίγοι όσοι θα προτιμήσουν προορισμούς σε χιλιομετρική απόσταση 2- 2,5 ωρών, με στόχο το γέμισμα του ρεζερβουάρ να εξασφαλίζει και την επιστροφή στη κύρια κατοικία», συμπλήρωσε.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα

Πάσχα στην Κέρκυρα, στην «αρχόντισσα» του Ιονίου 

Έντονη κινητικότητα αναμένεται να καταγραφεί στην «αρχόντισσα» των Ιονίων Νήσων Κέρκυρα, όπου οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα αποτελούν ιεροτελεστία. Ήδη στο κέντρο της πόλης και σε χιλιομετρική απόσταση έως 5 -6 χιλιομέτρων η πληρότητα αγγίζει το 90%, ενώ οι τιμές για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινούν από τα 250 ευρώ.

«Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει συνεχώς την πόλη, ενώ το Μεγάλο Σάββατο λαμβάνει χώρα στο νησί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ελληνικά πασχαλινά έθιμα, η ρίψη των μπότηδων από τα μπαλκόνια παλαιών αρχοντικών του κέντρου, συνοδεία εκκωφαντικών κανονιοβολισμών», είπε ο κ. Μπάκας.

Πάσχα στην Κέρκυρα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Fashion icon στο Κάϊρο η Οικονομάκου με μίνι φόρεμα με χρυσές λεπτομέρειες

Ανάσταση στην Ύδρα και τις Σπέτσες 

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού, Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν προ-κρατήσεις 78% και 60% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. 

«Το κόστος μίσθωσης στην Ύδρα κυμαίνεται από 441€ έως 1.300€ για 3 διανυκτερεύσεις, ενώ στις Σπέτσες από 364€ έως 1.600€».

Πομπή του Επιτάφιου μέσα στο νερό στην Ύδρα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Πομπή του Επιτάφιου μέσα στο νερό στην Ύδρα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Τήνος: Το εντυπωσιακό έθιμο τη Μεγάλη Παρασκευή

Την Τήνο επιλέγουν τόσο Ορθόδοξοι, όσο και Έλληνες Καθολικοί της πρωτεύουσας για τις Άγιες μέρες. Το πιο εντυπωσιακό έθιμο είναι όταν συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας οι επιτάφιοι και ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα με αναμμένους πυρσούς και φλεγόμενο σταυρό.

«Η δυναμική ακινήτων του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 585, σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA, ενώ το κόστος διανυκτέρευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα.Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο 14/4 – 16/4 αγγίζει το 53%, ενώ το κόστος για το τριήμερο κυμαίνεται από 226€ έως 880€», σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Σύρος (Ερμούπολη): Αναδεικνύει το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα

Η Σύρος αναδεικνύει το πιο ενωτικό Πάσχα στην Ελλάδα, καθώς Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία σμίγουν ευλαβικά το Μ. Σάββατο, στο δημαρχείο του νησιού. Τα βεγγαλικά κατά τη διάρκεια της Ανάστασης δημιουργούν μία άκρως εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, ενώ το ομοίωμα του Ιούδα παραδίδεται στην πυρά την Κυριακή του Πάσχα. 

«Η διαθεσιμότητα στη Σύρο για το τριήμερο του Πάσχα σε ακίνητα είναι 83 κατοικίες, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 63%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 247€ έως 893€», ανέφερε ο κ. Μπάκας. 

 Το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 80% στη Σύρο για το Πάσχα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

 Το ποσοστό προ-κρατήσεων κυμαίνεται στο 80% στη Σύρο για το Πάσχα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Η Πάτμος και η «Τελετή του Νιπτήρα»

Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, με πληρότητα που αγγίζει το 68%, προσφέρει καθηλωτικές εμπειρίες. Ιδιαίτερα συγκινεί το έθιμο της «Τελετής του Νιπτήρα», όπου ο Ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών και στην συνέχεια κινείται προς τον τόπο της προσευχής.

«Το κόστος μίσθωσης στο νησί κυμαίνεται από 280€ έως 740€ για κατοικίες 50τμ-90τμ, με 2 Υ/Δ».

Η Τελετή του Νιπτήρα στην Πάτμο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Η Τελετή του Νιπτήρα στην Πάτμο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Σκιάθος: Στο 52% η διαθεσιμότητα για το Πάσχα 

Στη Σκιάθο, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 52%, ενώ η διαθεσιμότητα τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι ικανοποιητική. 

«Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 241€ έως 635€ για κατοικίες 50τμ- 80τμ στην πόλη της Σκιάθου», είπε ο κ. Μπάκας.

Όσοι βρεθούν στην Σκιάθο μπορούν να επισκεφθούν και το σπίτι του Παπαδιαμάντη που λειτουργεί ως μουσείο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Όσοι βρεθούν στη Σκιάθο μπορούν να επισκεφθούν και το σπίτι του Παπαδιαμάντη που λειτουργεί ως μουσείο (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Σκόπελος: Το κόστος της μίσθωσης για τρεις διανυκτερεύσεις

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη Σκόπελο, η συνολική δυναμική των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 270, ενώ οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζουν το 55%

«Το κόστος μίσθωσης στην Σκόπελο για 3 διανυκτερεύσεις για μια συμβατική κατοικία ξεκινά από τα 273€ και φτάνει ακόμη και τα 600€, αν κάποιος επιθυμεί βίλα 70τμ- 90τμ με πισίνα»

«Τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή και πανσιόν», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

«Τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά ακίνητα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή και πανσιόν», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

Αίγινα: Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65%

Στην Αίγινα, η δυναμικότητα των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 264 ακίνητα στην πλατφόρμα Airbnb. 

Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 65% και το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 247€ έως 670€, αν πρόκειται για κατοικία 70τμ- 90τμ.

Καλαμάτα: Το ηρωικό έθιμο του σαϊτοπόλεμου

Το Πάσχα δεν είναι λίγοι όσοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν το ηρωικό έθιμο του σαϊτοπόλεμου στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Σύμφωνα με την AirDNA, 490 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb. 

«Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 51% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 180€», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

Ο σαϊτοπόλεμος είναι έθιμο το οποίο αναβιώνει στη Μεσσηνία κάθε Πάσχα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Ο σαϊτοπόλεμος είναι έθιμο το οποίο αναβιώνει στη Μεσσηνία κάθε Πάσχα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Λεωνίδιο – Τυρός: Πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό 

Αρκετοί επιλέγουν το Λεωνίδιο και το εκπληκτικό Τυρό, όπου πολύχρωμα αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό. Στον Τυρό, το λιμάνι «πυρπολείται», όταν οι Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και βάζουν φωτιά στον Αφανό, στην ενορία της Αγίας Μαρίνας.

«Στο Λεωνίδιο το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 90% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 500€. Στην περιοχή Τυρός, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 95% και το κόστος για τρεις διανυκτερεύσεις ξεκινά από 280€», είπε ο κ. Μπάκας.

Την ώρα της Ανάστασης γίνεται το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα στον Τυρό, από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες, με δυναμίτες και βεγγαλικά. (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Την ώρα της Ανάστασης γίνεται το κάψιμο του Ιούδα μέσα στη θάλασσα πάνω σε πλωτή εξέδρα στον Τυρό, από τους Τσάκωνες μπουρλοτιέρηδες, με δυναμίτες και βεγγαλικά. (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Καλαμπάκα– Μετέωρα: Οι μονές που κρέμονται από τα βράχια

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί είναι οι ορθόδοξοι κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, αλλά και οι Έλληνες οι οποίοι επιλέγουν διαχρονικά τα Μετέωρα με τις μονές που κρέμονται από τα βράχια και τις κατανυκτικές ολονυχτίες υπό το φως των κεριών, ψαλμωδίες και βυζαντινής μουσικής. 

«Στην Καλαμπάκα το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 89%, ενώ το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 264€ έως 600€ για κατοικία 2Υ/Δ, κατάλληλη για οικογένεια με 2 παιδιά».

Ο σαϊτοπόλεμος είναι έθιμο το οποίο αναβιώνει στη Μεσσηνία κάθε Πάσχα (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Ναύπλιο: Συνάντηση 4 επιταφίων στην πλατεία Συντάγματος 

Το Ναύπλιο αποτελεί όλες τις εποχές του χρόνου και όλες τις γιορτές, τον προορισμό που επιλέγει το μεγαλύτερο ποσοστό των εκδρομέων από την πρωτεύουσα, λόγω της κοντινής απόστασης, αλλά και λόγω της εύκολης πρόσβασης. Χαρακτηριστικό είναι, ότι η παλιά πόλη του Ναυπλίου φέρνει στο μυαλό εικόνες από νησί, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Κάθε δρόμος, κάθε σοκάκι, κάθε κτίριο κρύβει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ελλάδας. 

«Το Ναύπλιο αδιαμφησβήτητα αποτελεί κορυφαίο προορισμό. Οι παλιές, βυζαντινές εκκλησίες ντύνονται στα μωβ για την ακολουθία της Μεγάλης Βδομάδας, ενώ μπορείς να τραγουδήσεις τους ύμνους, είτε με την χορωδία της Παναγίας, είτε με την φιλαρμονική του Αγίου Γεωργίου και να καταλήξεις στην πλατεία Συντάγματος, όπου συναντιούνται 4 επιτάφιοι και μαζί με χιλιάδες κόσμο θα ακούσεις σε μια απόλυτη ηρεμία τις ψαλμωδίες», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά πόλη του Ναυπλίου φέρνει στο μυαλό εικόνες από νησί, ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Κάθε δρόμος, κάθε σοκάκι, κάθε κτίριο κρύβει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Ελλάδας. (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Ναύπλιο είναι εγγεγραμμένα 246 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες). 

Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις στο Ναύπλιο κυμαίνεται από 141€ έως 270€, ενώ το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 56%

Ιωάννινα: Αγαπημένος προορισμός των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο, για αποδράσεις

Τα Ιωάννινα αποτελούν διαχρονικά έναν αγαπημένο προορισμό για τις αποδράσεις, τόσο των Θεσσαλονικέων μέσω της Εγνατίας, όσο και για τους κατοίκους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μέσω της Ιόνιας Οδού.

«Στα Ιωάννινα η δυναμική των αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, είναι 380. Η διαθεσιμότητα στην πόλη των Ιωαννίνων για διανυκτερεύσεις από 14/4 – 16/4 είναι μόλις 95 ακίνητα.

Tα Ιωάννινα επιλέγουν οι εγχώριοι εκδρομείς τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας (φωτ. eurokinissi)

Tα Ιωάννινα επιλέγουν οι εγχώριοι εκδρομείς τόσο λόγω των ιστορικών αξιοθέατών, όσο και της καλής εμπορικής πιάτσας (φωτ. eurokinissi)

Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 75%, ενώ το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 230€ έως 560€», σημείωσε ο κ. Μπάκας.

Έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε 120.000 άνεργους: Αιτήσεις μέχρι και αύριο

Ναύπακτος: Top προορισμός και το Πάσχα 

Ακόμη ένας μοναδικός προορισμός για τον εορτασμό του Πάσχα, είναι η μεσαιωνική Ναύπακτος, που απέχει από την Αθήνα λιγότερο από 2 ώρες και 20 λεπτά, μέσω της εθνικής οδού Αθηνών Πατρών και της εντυπωσιακής γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. 

«Οι εκδρομείς κυρίως επισκέπτονται την πόλη από την Μ. Πέμπτη, ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μ. Παρασκευή! Ντόπιοι και πολλοί επισκέπτες από τους όμορους δήμους, αλλά και χιλιάδες εκδρομείς ακολουθούν τον Επιτάφιο, σχηματίζοντας πομπές μέχρι το μεσαιωνικό Κάστρο του λιμανιού. Το σκηνικό με τις αναμμένες δάδες που «κοσμούν» τα τείχη του λιμανιού και τις πολεμίστρες, συναρπάζουν κατά τη διάρκεια της περιφοράς των Επιταφίων, ενώ ο σταυρός φλέγεται στην πύλη εισόδου του λιμανιού», ανέφερε ο κ. Μπάκας.

Η μεσαιωνική Ναύπακτος (φωτ. eurokinissi)

Η μεσαιωνική Ναύπακτος (φωτ. eurokinissi)

Στην Ναύπακτο το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 80% για κατοικίες που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 220€ έως 590€.

«Οι Έλληνες περιόρισαν το μπάνιο και τρώνε λιγότερο» - Τι δείχνει έρευνα

Μέτσοβο: Διαθέτει μικρή δυναμική ακινήτων

Το Μέτσοβο διαθέτει μικρή δυναμική ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και γι’ αυτό καταγράφει υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων.

Τα γραφικά στενά στο Μέτσοβο/Πηγή: InTime

Τα γραφικά στενά στο Μέτσοβο/Πηγή: InTime

«Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών για το τριήμερο 14/4- 16/4 είναι περιορισμένη. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 80% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 317€ έως 650€, για τετραμελή οικογένεια», είπε στο star.gr ο κ. Μπάκας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top