Phantom: «Μου είχε πει ότι δεν τον ενδιέφερε αν θα πέθαινε»

Συγκλονίζει ο πατέρας του 29χρονου - Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης

Σε εξέλιξη βρίσκονται για δεύτερο 24ωρο οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Phantom F-4, Σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ανδραβίδας. 

O Σμηναγός Στάθης Τσατλακίδης, ο οποίος αγνοείται

Μέχρι στιγμής οι έρευνες παραμένουν άκαρπες. Δεν αποκλείεται ο κυβερνήτης του αεροσκάφους να είναι δεμένος στο κάθισμά του, στο βυθό της θάλασσας. καθώς οι δύο πιλότοι φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν. 

Πτώση Phantom: «Έχεις μόνο μισό δευτερόλεπτο να αντιδράσεις» 

Στις έρευνες μετέχουν τρία ελικόπτερα, πλωτά σκάφη του Λιμενικού και δύτες της Πολεμικής Αεροπορίας με ένα υποβρύχιο drone που μπορεί να φτάσει μέχρι τα εκατό μέτρα. Το βάθος στην περιοχή φτάνει τα 1.000 μέτρα. 

Πτώση Phantom στην Ανδραβίδα: Ο αδελφός του πιλότου μιλά στο Star

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, οι έρευνες διαρκούν 72 ώρες, όμως με ειδική διαταγή μπορούν να συνεχιστούν. Επίσης σε ετοιμότητα βρίσκεται το ωκεανογραφικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» για να πάει στην περιοχή αν κριθεί απαραίτητο. 

Phantom: Τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης

Αυτό που εκτιμούν στο επιτελείο της Αεροπορίας είναι ότι οι πιλότοι δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν. Πιθανόν από την πρόσκρουση ο 29χρονος συγκυβερνήτης  εκτινάχθηκε έξω από το αεροσκάφος, ενώ ο κυβερνήτης ίσως βρίσκεται μέσα στο αεροπλάνο σε μεγάλο βάθος. 

Το Phantom πετούσε χαμηλά - Ήταν μηδενικά τα περιθώρια αντίδρασης

Μάλιστα το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποιο μεγάλο κομμάτι του αεροσκάφους, κάνει τους υπεύθυνους να εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του μάλλον πήγε κατευθείαν στον βυθό. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβενρήτη του Phantom F-4 Στάθη Τσατλακίδη συνεχίζονται

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβενρήτη του Phantom F-4 Στάθη Τσατλακίδη συνεχίζονται

Αυτό που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να προέκυψε κάποια ξαφνική μηχανική βλάβη, πιθανόν στα πηδάλια και λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού ύψους στο οποίο βρισκόταν το αεροσκάφος οι δύο πιλότοι να μην πρόλαβαν να αντιδράσουν. 

Phantom-Ο πόνος του πατέρα: «Δήλωσε πρώτη την Ικάρων και πέθανε 29 χρόνων»

Ένα ακόμα σενάριο είναι να υπήρξε λάθος χειρισμός από τον Κυβερνήτη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως την ώρα της συντριβής το αεροσκάφος έκανε κλειστή στροφή και ότι πετούσε με ταχύτητα 800 χιλιόμετρων την ώρα.

Δεν αποκλείεται ακόμα ο κυβερνήτης να έπαθε vertigo ή μια ξαφνική αδιαθεσία από πιθανή κόπωση. 

Ειδικοί εξηγούν ότι όταν η θάλασσα είναι ήρεμη, όπως χθες, πολύ συχνά δημιουργείται μια παραίσθηση στον πιλότο σε σχέση με το ακριβές ύψος του αεροσκάφους. 

Τέλος, δεν αποκλείεται να συνέβη κάποιο ξαφνικό απρόοπτο, όπως π.χ η σύγκρουση με πουλί. 

Phantom: «Μου έλεγε ότι δεν τον νοιάζει αν πεθάνει»

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται η οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη συντριβή του Phantom F-4 σε θαλάσσια περιοχή 25 ν.μ. νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας. 

Ο πατέρας του, Κώστας Τουρούτσικας, μιλώντας στο Action 24 είπε πως όλη η οικογένεια είναι σε κατάσταση σοκ. Η σύζυγός του δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον, ενώ τα δύο αδέλφια του δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ο Μάριος χάθηκε από τη ζωή. 

Phantom: «Όποτε πετάει ο Μάριος έχω ένα βάρος στην καρδιά μου»

Ο 29χρονος υποσμηναγός αγαπούσε την πατρίδα και τη δουλειά του. 

«Το όνειρό του ήταν μόνο η πατρίδα, δεν τον ενδιέφεραν, ούτε τα χρήματα, ούτε τίποτα. Αγαπούσε πολύ την πατρίδα. Ήταν ταμένος στο να γίνει πιλότος», είπε βουρκωμένος ο πατέρας του και πρόσθεσε:

«Το παιδί αγαπούσε πολύ τη δουλειά του. Τελευταία ημέρα που τον είδα – είχα να τον δω πέντε μήνες – μου λέει “όλα καλά”, του λέω “πρόσεξε γιατί ο Ερντογάν είναι ύπουλος”. “Όχι” μου λέει, “έχουμε σχέδιο να αντιμετωπίσουμε τα πάντα”. Μου είχε επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν τον ενδιέφερε αν ζήσει ή αν πεθάνει».

«Γιατί σε μένα; Μακάρι να είχε ζήσει άλλα δέκα χρόνια και μετά ας έφευγε. Να είχε πετάξει αρκετά, να είχε ζήσει λίγο ακόμα», συνέχισε ο κ. Τουρούτσικας και ξέσπασε σε λυγμούς. 

«Δεν έχω παράπονο από την Πολεμική Αεροπορία […] το μόνο παράπονο είναι γιατί δεν οδηγούσε ο γιος μου; […] Γιατί σε μένα;» επανέλαβε ο πατέρας.

Phantom: «Είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα»

Συγκλονιστικά είναι και όσα είπε στους συναδέλφους του στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας ο κυβερνήτης του δεύτερου μαχητικού, το οποίο πετούσε μαζί με το Phantom F-4. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κώστα Συμεωνίδη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο κυβερνήτης είδε με τα μάτια του τη συντριβή του αεροσκάφους. 

F-4 Phantom: Ποιο είναι το αεροσκάφος που έπεσε στην Ανδραβίδα

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2, αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», είπε.

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στον Αγιο Νικόλαο Κατακόλου, στην μνήμη του 29χρονου συγκυβερνήτη του Phantom, υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top