Πέθανε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Σε ηλικία 82 ετών - Νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ

Έφυγε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος / Φωτογραφίες από AP

Πέθανε το βράδυ της Τρίτης σε ηλικία 82 ετών ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος που νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην εντατική του «Υγεία».

Κρίσιμες ώρες για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Για έβδομη ημέρα στη ΜΕΘ

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ για έβδομη ημέρα σε κρίσιμη κατάσταση με αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ υπέστη εγκεφαλικό. 

Σύσσωμη η οικογένειά του είχε καταφθάσει στην Ελλάδα για να βρίσκεται στο πλευρό του. Κοντά του βρίσκονταν η σύζυγός του Άννα Μαρία, τα παιδιά του που ήρθαν από το εξωτερικό, αλλά και οι αδελφές του Σοφία και Ειρήνη που ήρθαν από την Ισπανία. 

Στη ΜΕΘ με αναπνευστική ανεπάρκεια για έβδομη ημέρα ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Στη ΜΕΘ με αναπνευστική ανεπάρκεια νοσηλευόταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος / NDP

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας είχαν συγκεντρωθεί μάλιστα το Σάββατο στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών για να προσευχηθούν  για την υγεία του, με την ελπίδα ότι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα βγει νικητής και από αυτήν την περιπέτεια της υγείας του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 είχε προσβληθεί από κορωνοϊό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 εισήχθη ξανά στο νοσοκομείο με πνευμονικό οίδημα, λόγω εισρόφησης. 

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του και τις αδερφές του, Ειρήνη και Σοφία / Φωτογραφία αρχείου NDP

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγό του και τις αδερφές του, Ειρήνη και Σοφία / NDP

Ποιος ήταν ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε γεννηθεί στις 2 Ιουνίου του 1940 στα Ανάκτορα του Παλαιού Ψυχικού. Γονείς του ήταν ο πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδας, αδελφός και διάδοχος του βασιλιά της Ελλάδας Γεωργίου Β’, και η πριγκίπισσα της Ελλάδας, του Αννόβερου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Φρειδερίκη.

Το 1947 ορίστηκε διάδοχος του θρόνου, μετά την ενθρόνιση του πατέρα του Παύλου ως ο μοναδικός άρρεν απόγονος του βασιλιά, όπως όριζαν οι συνταγματικές διατάξεις.

Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του στις 6 Μαρτίου του 1964, ο Κωνσταντίνος ορκίστηκε ως ο νέος βασιλιάς της Ελλάδος.

Από το 1967, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα κατά της δικτατορίας που οργάνωσε στις 13 Δεκεμβρίου, ζούσε αυτοεξόριστος στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα.

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία / AP

Με το δημοψήφισμα του 1974 εξέπεσε οριστικά του αξιώματός του στην Ελλάδα, καθώς οι πολίτες επέλεξαν με ποσοστό 69,2% την Αβασίλευτη Δημοκρατία ως μορφή του πολιτεύματος.

Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ τον Φεβρουάριο του 2014 κατά την άφιξή του στο Σότσι της Ρωσίας όπου πραγματοποιούνταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες / ΑP

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία, τριτότοκη κόρη τού βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’. Ο γάμος έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Απέκτησαν πέντε παιδιά, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο, την Θεοδώρα και τον Φίλιππο.

τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος

Ο εκλιπών τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με την Αννα Μαρία, τον γιο τους Παύλο και τη σύζυγό του Μαρί Σαντάλ και την κόρη τους Αλεξία τον Σεπτέμβριο του 2014 / AP

Στον δημόσιο λόγο μετά την κατάργηση της βασιλείας αναφερόταν συνήθως ως τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ή Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εκφράζει τη θλίψη της και τον αποχαιρετά με φωτογραφίες από το χρυσό μετάλλιο της Ρώμης

Τη θλίψη της για τον θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου εξέφρασε αργά το βράδυ της Τρίτης η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο τέως βασιλιάς το 1960 συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης με την ομάδα ιστιοπλοϊας της Ελλάδας. Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και  Γιώργο Ζαΐμη. Η ομάδα απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας μετά το 1912.

«Θλίψη στην ΕΟΕ για το θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, πρώην Προέδρου και χρυσού Ολυμπιονίκη στην ιστιοπλοϊα» αναφέρει στην ανάρτησή της η ΕΟΕ και επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της ότι ο Κωνσταντίνος διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1955 έως το 1964 και στη συνέχεια του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επίτιμου Προέδρου της ΕΟΕ για τη μεγάλη προσφορά του στο ελληνικό Ολυμπιακό κίνημα.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top