Κακοκαιρία: Έπεσαν τα πρώτα χιόνια - Ποιες περιοχές ντύθηκαν στα λευκά

Άσπρη μέρα στα χιονοδρομικά κέντρα

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Θοδωρή Κολυδά / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

To βαρομετρικό χαμηλό που έφτασε στην Ελλάδα από την Αδριατική έφερε τον χειμώνα, αλλά και τα πρώτα χιόνια στα βόρεια της χώρας. Τα χιονοδρομικά κέντρα επιτέλους άσπρισαν και οι απανταχού λάτρεις του χιονιού μπορούν να προγραμματίζουν τις αποδράσεις τους.

Καιρός: Ξεκίνησε η κακοκαιρία – Πότε θα χτυπήσει στην Αθήνα

Άσπρισε το τοπίο στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας με την πρόσκαιρη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Αυτό είναι το πρώτο χιόνι που πέφτει στις κορυφές των βουνών, το οποίο μπορεί να μην είναι αρκετό για να το «απολαύσουν» οι χιονοδρόμοι, ωστόσο κάνει τους ανθρώπους των χειμερινών σπορ να χαμογελούν και να αισιοδοξούν πως η περίοδος τώρα αρχίζει.

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε Καϊμακτσαλάν, Σέλι, 3-5 Πηγάδια, Βασιλίτσα, Φαλακρό, σε Λαϊλιά και Μέτσοβο, σε υψόμετρο από τα 1.500 μέτρα και πάνω. Οι έως τώρα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κράτησαν τους λάτρεις του σκι και του σνόουμπορντ μακριά από τις πίστες, όμως εάν τα φαινόμενα συνεχιστούν και βελτιωθεί η χιονοκάλυψη, τότε κάποια χιονοδρομικά θα ξεκινήσουν άμεσα τη λειτουργία τους.

«Πέφτουν τα πρώτα χιόνια και άσπρισε επιτέλους το τοπίο. Δεν είναι αρκετά για να ανοίξουν τα χιονοδρομικά, όμως εάν συνεχιστούν τα φαινόμενα και βελτιωθεί η χιονοκάλυψη τότε σίγουρα κάποιες πίστες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας και στέλεχος της εταιρείας «Ορεινός Τουρισμός ΙΚΕ Υπηρεσίες Χιονοδρομικού Κέντρου» για τα 3-5 Πηγάδια Αλέξανδρος Νουλίκας.

Όπως είπε ο κ. Νουλίκας, φέτος σε όλα τα Βαλκάνια δεν υπήρξαν φαινόμενα για χιονοπτώσεις, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεπαν ούτε την παραγωγή τεχνητού χιονιού. Αυτή τη στιγμή, το περισσότερο χιόνι υπάρχει στο Καϊμακτσαλάν, με τη θερμοκρασία να είναι στους -2,2 βαθμούς Κελσίου και να απαιτούνται αλυσίδες ή χιονολάστιχα στον δρόμο, ενώ στη Βασιλίτσα ο υδράργυρος είναι στους -1,3 βαθμούς.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Τρίτη

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού meteo, σήμερα Τρίτη αναμένονται έντονα φαινόμενα και σημαντικές ποσότητες βροχόπτωσης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ τοπικά θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη. 

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά (πάνω από τα 1000-1100 μέτρα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία και πάνω από τα 1400-1500 μέτρα στα υπόλοιπα). 

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Στους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν αποτυπώνεται η θέση του βαρομετρικού χαμηλού και η εκτιμώμενη κατανομή του υετού τις πρώτες απογευματινές ώρες και αργά το βράδυ της Τρίτη 10/01.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Τρίτη 10/1

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία την Τρίτη
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top