Σεισμός σε Λέσβο: «Χρειάζεται λίγη προσοχή στο νησί»

Τι επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στη Λέσβο - Βίντεο από Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Ο σεισμός των 4,9 ρίχτερ στη Λέσβο προκάλεσε πτώσεις βράχων και μικρές ζημιές σε σπίτια του νησιού και σε εκκλησία. Ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης τονίζει πως «χρειάζεται λίγη προσοχή στο νησί».

Τα προβλήματα που προκάλεσε η σεισμική διεργασία που ξεκίνησε σήμερα στις 4 τα χαράματα με τον σεισμό των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι κυρίως στη βόρεια Λέσβο.

Λέσβος: Νέος ισχυρός σεισμός 4,7 ρίχτερ

Πέραν των κατολισθήσεων βράχων από τα πρανή των γύρω βουνών στο οδικό δίκτυο της περιοχής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές σε σπίτια στα χωριά Πελόπη και Μόλυβος.

Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

Ανησυχία προκαλούν και οι μετασεισμικές δόνησεις όπως αυτή που σημειώθηκε στις 9 παρά 20 σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις ήταν μεγέθους 4,7 βαθμών, της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν επτά χιλιόμετρα δυτικά - βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου της βόρειας Λέσβου, πολύ κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού στις 4 παρά 10 τα χαράματα και είχε εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι - «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό»

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι αναφορικά με τις σημερινές δονήσεις μέχρι και 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στη Λεσβο.

«Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης.

Ο Άκης Τσελέντης αναφέρθηκε στους σεισμούς και σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 268 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου. 

Επίσης, στις 08:39 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό μας δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 3 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου.

Οι σεισμοί αυτοί  έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγ Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (Το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής.)

Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να πούμε προς το παρόν εάν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό ή όχι. Είναι νωρίς.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα δίκτυα μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης. 

Οι σημερινοί σεισμοί δεν έχουν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό 6,3 στις 12 Ιουνίου 2017.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο της περιοχής» έγραψε ο κ. Τσελέντης.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας έγραψε στο Facebook πως «το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Λέσβο μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και των μικρότερων που έχουν ακολουθήσει δεν σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό και την ισχυρή σεισμική ακολουθία του 2017».

«Δυνατός σεισμός μεγέθους 4,8 (Παν/μιο Αθηνών) ή 5,0 (EMSC) στο βόρειο τμήμα της Λέσβου στις 3:53 το ξημέρωμα. Ακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Kαι άλλος στις 8.39 μεγέθους 4,7. Η περιοχή έχει κάνει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν. Όλο το σεισμικό ιστορικό της Λέσβου και της Χίου το συνέλεξα κα το δημοσίευσα το 2015» έγραψε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: «Οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο «οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση».

«Παρακολουθούμε με ψυχραιμία την σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε από τις 4.00 το πρωί και συνεχίζεται έχοντας δώσει μέχρι τώρα δύο σεισμούς της τάξης των 5R και αρκετούς μικρότερους. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 οικίες στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Αργενο που απομακρύνθηκαν μετά από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή κ. Ε. Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση. Για ότι νεότερο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από τον Δήμο» έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Βέρρος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top