Μόσιαλος στο Star: Είναι επικίνδυνες οι μεταλλάξεις κορωνοϊού στην Κίνα;

Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη και η Ελλάδα από την έξαρση κρουσμάτων;

Όσα είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Ηλίας Μόσιαλος για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα 

Η Κίνα μετά από δυόμιση χρόνια άρει όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό και ναι μεν για την παγκόσμια οικονομία αυτό θα έχει θετικά αποτελέσματα, αλλά πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν ότι ενδεχομένως θα μεταφερθεί η νέα έξαρση της πανδημίας από την οποία υποφέρουν οι Κινέζοι. 

«Ναι» της Ευρώπης στα υποχρεωτικά τεστ για ταξιδιώτες από την Κίνα

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να φέρει στην Ευρώπη αυτή η έξαρση στην Κίνα.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ για αυτό που συμβαίνει στην Κίνα. Και ο λόγος είναι απλός: οι Κινέζοι δεν είναι εκτεθειμμένη στον κορωνοϊό, λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κινεζικής ηγεσίας να επιδιώκει μηδενική ανοχή στη νόσο», είπε αρχικά ο κ. Μόσιαλος. 

Ο Ηλίας Μόσιαλος στο Star για την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα

Κορωνοϊός: Είναι επικίνδυνες οι παραλλαγές του ιού στην Κίνα;

Ο κ. Μόσιαλος εξήγησε ακόμα ότι οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα δεν είναι διαφορετικές από αυτές στην Ευρώπη. 

«Θα το πω απλά: ο κορωνοϊός στην Κίνα έχει κάποιο κίνητρο να αλλάξει εφόσον διασπείρετε καθημερινά σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Η απάντηση είναι όχι, από άποψη βιολογικής εξέλιξης. Δεν μπορεί να αλλάξει και να γίνει πιο επικίνδυνος», ξεκαθάρισε ο κ. Μόσιαλος.

Επίσης ο καθηγητής παρέθεσε ένα ακόμα θέμα που πρέπει να δούμε στην Ευρώπη: αυτή του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. «Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει τρεις και τέσσερις δόσεις του εμβολίου ή έχει εκτεθεί σε ένα "κοκτέιλ" παραλλαγών του ιού. Επομένως δε θα έχουν πρόβλημα εάν έρθουν στη Ευρώπη οι ίδιες μεταλλάξεις».

Πρόβλημα θα έχουμε εάν υπάρξουν νέες παραλλαγές στην Κίνα.

Μόσιαλος: «Τα μέτρα στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους»

Απαντώντας σε ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέας σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα λόγω των τουριστών που συρρέουν από την Κίνα, ο κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας εφόσουν δεν υπάρχει νέα παραλλαγή του ιού και συμπλήρωσε:

«Τα μέτρα που προτείνονται στα αεροδρόμια είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η διασπορά της νόσου στην Κίνα είναι τεράστια λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Αν νοσήσει κάποιος μερικές ώρες πριν ταξιδέψει, το PCR test είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα δείξει το σωστό αποτέλεσμα».

«Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη χώρα μας ή την Ευρώπη», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top