Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα; Τι λένε τα Μερομήνια;

Οι πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα 05/12

Η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα έχει ξεκινήσει και αρκετοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται πώς θα είναι ο καιρός για να οργανώσουν τις εξορμήσεις τους σε διάφορους προορισμούς. 

Δείτε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς, οι πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι τα Χριστούγεννα ο καιρός αναμένεται να είναι ήπιος χωρίς ακραία φαινόμενα. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, την Πρωτοχρονιά ο καιρός ίσως είναι πιο ψυχρός. 

Καιρός: Τι λένε τα Μερομήνια;

Σύμφωνα με τα Μερομήνια, άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο.

Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.

Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετά κρύο, ενώ στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Πολλά κρύα και χιόνια θα παρατηρούνται έως και τον Μάιο.

Τα Μερομήνια αποτελούν για κάποιους σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Καταγράφουν μόνο "τάσεις" και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιστήμονες αμφισβητούν τα Μερομήνια, κάνοντας λόγο για αντιεπιστημονικές πρακτικές.

Όσοι γνωρίζουν πώς να μελετούν τα Μερομήνια, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά στον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Ο καιρός σήμερα

Στα δυτικά και τα βόρεια αναμένονται σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά, κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 16 με18 βαθμούς και στη νότια νησιωτική χώρα τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βελτίωση στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από τις απογευματινές ώρες. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια, με μικρή πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα νότια τις απογευματινές ώρες έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα. Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4, στα νότια έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top