«Κιβωτός του Κόσμου»: «Βροχή» οι καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων

Η απάντηση της ΜΚΟ - Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ

Καταγγελίες για κακοποιήσεις ανηλίκων στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» ερευνά η ΕΛ.ΑΣ / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Νέα καταγγελία για κακοποίηση ανηλίκου έρχεται στο φως και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα παιδί κατήγγειλε σεξουαλική κακοποίηση από εργαζόμενους στην «Κιβωτό του Κόσμου». Τι απαντά η ΜΚΟ για το «τσουνάμι» καταγγελιών.

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι παιδί που φιλοξενήθηκε στην ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» κακοποιήθηκε από εργαζόμενο της δομής. Η καταγγελία έφθασε στην Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, που διαβίβασε την καταγγελία στην Εισαγγελία και την αστυνομία. 

Η τελευταία  καταγγελία που ήρθε να προστεθεί στην έρευνα της ανεξάρτητης αρχής για την δομή, αφορά την κακοποίηση ενός νεαρού 19χρονου σήμερα, ο οποίος βίωσε τη σεξουαλική κακοποίηση από εργαζόμενο της δομής του Κολωνού στην ηλικία των 16. 

Ο συνήγορος του Πολίτη έστειλε τον φάκελο στην Εισαγγελία, η οποία διέταξε προκαταρκτική εξέταση και ο φάκελος πλέον βρίσκεται στα χέρια της υποδειύθηνσης ασφάλειας ανηλίκων.

«Κιβωτός του Κόσμου»: Σοκάρει η καταγγελία του 19χρονου

Ο 19χρονος κατήγγειλε ότι πρόσωπο που εργάζεται στη δομή ασελγούσε εις βάρος του για σχεδό δυο χρόνια. Όπως ισχυρίζεται, του συμπεριφερόταν με υποτιμητικό και εξευτελιστικό τρόπο, τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο, να εργάζεται και τον εκβίαζε ότι θα κόψει το επίδομα της άρρωστης μητέρα του.

«Τον συγκεκριμένο τον γνώρισα στη Γ΄ Γυμνασίου, όταν πήγαινα στο Κέντρο Ημέρας στον Κολωνό και παίζαμε μπάσκετ. Μου πρότεινε να φύγω από την Αθήνα και θα με βοηθούσε να βρω δουλειά και να φτιάξω το μέλλον μου. Στη δομή με υποχρέωνε να του βάζω και να του βγάζω τα παπούτσια και τις κάλτσες, να τον υπηρετω ενώ σταμάτησα να πηγαίνω ακόμα και στο σχολείο», φέρεται να κατήγγειλε.

Στην κατάθεση του, όμως, ο νεαρός περιέγραψε με λεπτομέρειες, το τι ακριβώς βίωνε και το τι είδους σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια δεχόταν. Όταν ο μαθητής αντιδρούσε και δεν δεχόταν τις κινήσεις του συγκεκριμένου ατόμου, εκείνος τον έστελνε να κάνει δουλειές και πράγματα υποτιμητικά. Ταυτόχρονα, τον φιλοξενούσε στο δωμάτιο του, ενώ του επέβαλλε να μένει αξύριστος και ακούρευτος.

Μάλιστα κάνει ιδιαίτερη αναφορά  για συνθήκες διαστροφής, κακοποίησης, ασέλγειας με θύματα ανήλικα παιδιά.  Τον Αύγουστο ένας πρώην εργαζόμενος στην Κιβωτό του Βόλου κατήγγειλε στην αστυνομία, ότι ξυλοκοπήθηκαν παιδιά στο υπόγειο της δομής. 

«Βροχή» οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Αυτή δεν είναι η μοναδική καταγγελία. Ένα 15χρονο παιδί κατέθεσε ότι δύο εργαζόμενοι το κακοποίησαν σεξουαλικά. Έχει δώσει, μάλιστα, τα ονόματα των εργαζομένων στην Υποδιεύθυνση Ανηλίκων. 

Η απάντηση της «Κιβωτού του Κόσμου» για τις καταγγελίες

Η ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» δηλώνει ότι δεν γνώριζε τίποτα για τα περιστατικά και ότι ενημερώθηκε σήμερα από τα δημοσιεύματα. 

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Η πρώτη αντίδραση της ΜΚΟ μετά τις καταγγελίες / Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή της δικογραφίας

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αναμένεται να διατάξει αύριο προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο της διερεύνησης καταγγελιών για την Κιβωτό του Κόσμου.

Η σχετική δικογραφία ακόμα δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων η οποία έδωσε την παραγγελία για την έρευνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top